Főoldal » InforMed hírek »
Ezek a hírek az InforMed munkatársai által írt cikkek, illetve vezető angolszász web site-ok és orvosi folyóiratok által publikált írások összefoglalói.

A cikkeket más web site-ok jogszerűen felhasználhatják, a következő feltétellel: A rövid írások teljes terjedelemben átvehetők, aktív linkkel az InforMed-re.
A hosszabb cikkeket a bevezetővel és néhány bekezdéssel vagy saját összefoglalóval közölhetik, közvetlenül átlinkelve az InforMed-en lévő írásra.

Kérjük, jelezzék, ha cikket vettek át tőlünk.

Vitaminok és sport

A táplálkozás nélkülözhetetlen elemei a vitaminok. Ezek olyan szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem képes szükségletének megfelelően elkészíteni, ezért hiányuk törvényszerűen hiánybetegségeket okoz.


Kanyaró védőoltás és az autizmus

Okozhat-e a kanyaró elleni oltás autizmust? Nem, állítják a szakemberek. Korábban felmerült az ok-okozati kapcsolat lehetősége, ugyanis az élő vírusokat tartalmazó oltásban lévő kórokozók egy elmélet szerint a bélben túlélve bélbetegséget okozhatnak, ami fokozott veszélyt jelentenek az olyan környezeti hatások szempontjából, amelyek autizmushoz vezethetnek.


Étrend kiegészítő a cukorbetegség megelőzésére

A Melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az erjeszthető rostban dús étrend megakadályozza a cukorbetegség kialakulását egereknél, melyek táplálékukra szórt por formájában kapták a rostot. Már tervezik a humán teszteket is.


Őssejtekből tenyésztett retina

Egy japán orvoscsoport indukált pluripotens őssejtekből létrehozott retinasejteket ültetett be egy beteg szemébe, hogy gyógymódot találjanak a makula degeneráció súlyos látáskárosodással, vaksággal járó nedves típusára.


A kanyaró járvány tovább terjed Európában

Nyolc EU-országban az utóbbi hetekben megszaporodott a kanyarós betegek száma. A legérintettebb Románia. Mellette még Németország, Belgium, Franciaország, Olaszország és Lengyelország tartozik azok közé, ahol a kanyaró járványossá alakult. Minden 4 – 5 évben a balkáni államokban ez a járvány fellép.


1 | | |
hirdetés
^