Hirdetés

Semmelweis Ignác és Rómer Flóris életművét bemutató kiállítás az UNESCO páriszi székházában

Semmelweis Ignác és Rómer Flóris életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) székházában.

Semmelweis Ignác, Rómer Flóris, UNESCO, kiállítás |

MTI Hírek12

Az UNESCO Általános Konferenciája 2013-ban döntött arról, hogy Semmelweis Ignác (1818-1865) halálának 150., valamint Rómer Flóris (1815-1889) születésének 200. évfordulóját az UNESCO 2015-ben emlékévnek nyilvánítja.

A világemlékezet részévé nyilvánított életművek méltó megünneplésére Magyarország összevont, UNESCO és OECD melletti állandó képviselete szervezte a tárlatot.

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a kedd esti megnyitón üdvözölte, hogy a nemzetközi szervezet megalapításának 70. évfordulóját ennek a két jelentős magyar és egyben európai tudósnak szentelt kiállítással ünnepli Magyarország.

A főigazgató szerint Semmelweis és Rómer is "örök nyomot hagyott az orvosi, kulturális és történelmi tudományos kutatásokban". Semmelweis Ignác a gyermekágyi láz hátterének feltárásával az egyik legjelentősebb orvostudományi felfedezést tette, Rómer Flóris, a magyar régészet alapítójának pályafutása pedig kiváló példája a kutatás, a kultúra és az oktatás közötti elválaszthatatlan kapcsolatnak s egyben példa a kulturális örökség megőrzésére a világban - hangsúlyozta a főigazgató.

Irina Bokova arra is emlékeztetett, hogy Semmelweis kutatásainak jelentőségét saját kollegái nem ismerték el, a magyar tudós csak a halála után válhatott az anyák megmentőjévé, mára viszont a fertőtlenítési eljárás és a kórházi fertőzések megelőzésének úttörőjeként tartja számon az orvostudomány.

Ezért is tartja nagyon fontosnak a főigazgató a tudományos kutatások jelentőségének időbeni megismertetését, ahogy az szerinte a Budapesten november 4. és 7. között megrendezett Tudomány világfórumán is történt. Irina Bokova, aki részt vett a rendezvényen, köszönetet mondott a magyar kormánynak, a Magyar Tudományos Akadémiának és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának a tudományos konferencia megszervezésért.

A két magyar tudós pályafutását Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke mutatta be, Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD-UNESCO nagykövete pedig arról beszélt, hogy Semmelweis Ignácot és Rómer Flórist is a szellemi, kulturális és történelmi örökségünk megőrzése vezérelte, amelyet az UNESCO is fő feladatának tekint.

A megnyitón mutatta be a Semmelweis Ignác hagyományát folytató magyar találmányt, a Hand-in-Scan kézhigiénia-ellenőrző eszközt feltalálója, Haidegger Tamás. A számos díjjal kitüntetett orvosbiológiai mérnök, a Hand-in-Scan startup vállalkozás vezérigazgatója és társalapítója kollegáival együtt az orvosi kézhigiénia objektív ellenőrzésére olyan eszközt fejlesztett ki, amely a digitális képfeldolgozáson alapul, és azonnali visszajelzést ad a kézmosás minőségéről az érintettnek.

A szabadalmat - amely nagy szerepet játszik a kórházi fertőzések csökkentésében - már több kórházban is használják és nemzetközi szinten is terjesztik.

A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közreműködésével nyílt tárlat december 11-ig látogatható Párizsban.

Semmelweis Ignác, Rómer Flóris, UNESCO, kiállítás

2015-12-02 21:23:11

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop