Hirdetés

Phillip Allen Sharp Nobel-díjas amerikai biológus 70 éves

Június 6-án lesz hetvenéves Phillip Allen Sharp Nobel-díjas amerikai molekuláris biológus, genetikus, az RNS-átszabás társfelfedezője.

Phillip Allen Sharp, biológus, kutató, RNS |

MTI Hírek11

A Kentucky állambeli Falmouth-ban, egy farmer családjában jött világra. Már kisdiákként is a tudományok, akkor még elsősorban a matematika érdekelték. A középiskola elvégzése után a családias hangulatú, az állam keleti részén fekvő Union College matematika és fizika szakos hallgatója lett, ekkor ismerkedett meg későbbi feleségével. A főiskola egyik tanárának biztatására jelentkezett az Illinois-i Egyetem kémia szakára, ahol ösztöndíjjal tanulhatott. 1969-ben PhD-fokozatot szerzett, disszertációjának témája a dezoxiribonukleinsav (DNS) mint polimer leírása volt.

1966-ban A genetikai kód című tanulmánykötet elolvasása keltette fel érdeklődését a molekuláris biológia és a genetika iránt. Doktori fokozatának megszerzése után jelentkezett a Kaliforniai Műszaki Egyetemre (Caltech), ahol a plazmidok vizsgálatával kapcsolódott be az ott folyó élénk molekuláris biológiai kutatásokba. (A plazmidok baktériumokban, algákban és növényekben található, általában gyűrű alakú és kettős szálú DNS-molekulák, amelyek a kromoszómáktól függetlenül adhatják át az örökítő információkat a sejtek között.) 1971-től a New York-i Cold Spring Harbor laboratóriumban a Nobel-díjas James D. Watson, a DNS társfelfedezője irányításával kutatott, a génkifejeződést vizsgálta humán sejtekben.

1974-től a víruskutató, szintén Nobel-díjas Salvador Luria meghívására a cambridge-i Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) rákkutató központjában folytatta munkáját, a rákkal kapcsolatos génkifejeződés molekuláris biológiáját és az RNS-átszabás (splicing) mechanizmusát vizsgálta. 1985-től az intézet igazgatója volt, 1991-től 1999-ig a biológia tanszéket vezette, azóta a biológia professzoraként tanít.

Sharp 1977-ben tette a genetikát alapjában megváltoztató felfedezését. A közönséges megfázásért felelős adenovírus működését vizsgálva ismerte fel, hogy az eukarióta gének "megszakított szerkezetűek", az üzenethordozó "értelmes" szakaszokat adott esetben hatalmas méretű fehérjeüzenetet nem hordozó, "értelmetlen" szakaszok választják el. Azaz az emberi sejtek alapvető információit hordozó gének is elválasztható részekből állnak, nem pedig folyamatos láncot alkotnak: vannak olyan szegmensek, amelyek nem rendelkeznek fehérjeüzenetekkel, inkább csak összekötő-egybetartó szerepet töltenek be.

A különböző betegségek, köztük a rák gyógyításában is új távlatokat nyitó felismerésért 1993-ban orvosi Nobel-díjjal tüntették ki, megosztva a szintén amerikai Richard Roberts-szel. A hetvenes években mindketten a Cold Spring Harbor laboratórium munkatársai voltak, s egymástól függetlenül, két kutatócsoport tagjaként jöttek rá a gének szegmentáltságára. Felfedezésüket 1977 tavaszán hozták nyilvánosságra, megint csak különböző tudományos kiadványokban; később azonban egy konferencia keretében eredményeiket megosztották egymással és hallgatóságukkal.

Sharp kutatómunkája mellett 1978-ban a világ vezető biológusaival együtt Genfben részt vett egy akkor újdonságnak számító biotechnológiai cég, a Biogen (ma Biogen Idec) megalapításában. Sharp azóta is a vállalat tudományos testületének elnöke és igazgatótanácsának tagja, idén februárban róla nevezték el a cég újonnan felavatott épületét a massachusettsi Cambridge-ben.

Sharp több mint 400 tudományos cikk szerzője, tagja az amerikai tudományos akadémiának és számos tudományos szervezetnek, illetve azok vezető testületeinek. 2011-ben ötödiknek jelölték a MIT 150 legnagyobb innovátorainak listáján.
Phillip Allen Sharp, biológus, kutató, RNS

2014-06-04 21:40:22

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop