Hirdetés

Mi várható az orvostudományban 2014-ben?

Előző cikkünkben összefoglaltuk a 2013-as év legfontosabb orvosi eredményeit, most lássuk, mire számíthatunk idén!

egészségügy, kutatás |

InforMed Hírek12   InforMed | Glanz, J.


Az orvosi marihuána szélesebb körű elfogadása

Az USA Illinois államában 2014-ben bevezetik a marihuána orvosi használatát, ezzel a 22. állam lesz, mely legalizálja a cannabis alkalmazását valamilyen formában.

A cannabis elfogadottsága egyre nő, a választandó gyógyszer rák, fájdalom, szorongás esetén használható gyógyítás céljára.

Várható, hogy a gyógyszergyárak piacra dobják saját készítményeiket.

Egyre több államban fogják a cannabist törvényesíteni, míg az USA központi kormányzata továbbra is tiltani fogja. Viszont az is valószínű, hogy több amerikai polgár fog bekerülni elvonókúrára, de ezt az új egészségügyi törvény („Obamacare”) lehetővé fogja tenni.

3 D nyomtatás

Az új 3 dimenziós nyomtatók előre fogják vinni olyan anyagok kifejlesztését, melyek az emberi porcot utánozzák.

2014-ben előrehaladás várható az artritisz kezelésében, az őssejt és génterápiának köszönhetően, továbbá apró nanotechnológiát alkalmazó eszközök jelennek meg, melyeket a bőr alá ültetnek be, hogy stimulálják az izmokat.

A Humacyte nevű cég emberi sejtekből tenyészt ereket, azzal a céllal, hogy artériákat állítsanak elő, mely a polcról levehető és szükség esetén beültethető a betegbe. 2014-ben fogják értékelni az első emberi klinikai vizsgálat eredményét.

A Mount Sinai kórház kutatója idén decemberben mutatott be egy bionikus ruhát, mellyel a deréktól lefelé bénult ember járni képes.

Egyre több orvosi vizitet pótol majd a technológia

A vércukortól az alvás távoli monitorozásáig folytatódni fog és forradalmasítja az orvoslást. Digitális avatárok fognak megjelenni az okostelefonon, ha a beteg nem tud orvoshoz menni. Csaknem minden a személy egészségügyi információja elérhető és továbbítható lesz online.

Sajnos sokan vannak akiknek nincs okostelefonjuk, vagy internet hozzáférésük, így éppen a rászorulók nem fognak ezekhez a szolgáltatásokhoz hozzájutni, akiknek erre leginkább szükségük lenne.

A HIV végleges kiirtása közelebb kerül

Nem valószínű, hogy jövőre gyógyítható lenne az AIDS, bár rendszeresen jelennek meg előzetes eredmények, de az antiretrovírus kezelés, a gyógyszerek egyre jobban tolerálhatóak lesznek.

Ezzel remélhetően egyre többen vállalkoznak majd a teszt elvégeztetésére és kezeltetik magukat. Csak így lesz az AIDS megelőzése valóban hatékony.

A személyre szabott gyógykezelés egyre inkább előtérbe kerül

Krónikus betegségben szenvedők, például sclerosis multipkexes betegek, fognak leginkább profitálni a személyre szabott kezelési módból.

2014 legsürgősebb feladata az lesz, hogy azonosítsák a biomarkereket, melyek segítik az SM kezelés optimális gyógyszerelését.

Több ember fog egészséges szokásokat választani

Az AMA éppen idén osztályozta az elhízást, mint betegséget, és az USA-ban a biztosítók felügyelete kötelezi a biztosító intézményeket az elhízás megelőző programok finanszírozására. Egyre több bizonyíték van a vegán diéta előnyeiről is. Az elhízás elleni sikeres harc eredménye az lesz, hogy olyan végzetes betegségek megelőzhetőek lesznek, melyek gyakran a hibás táplálkozásból erednek.

A genetikai vizsgálaton alapuló táplálkozás és a bélbaktériumok elhízásra gyakorolt hatása nagy figyelmet fog kapni a jövőben, és remélhetőleg a „divat” diéták háttérbe szorulnak majd.

A kézmosás jelentősége is előtérbe fog kerülni. A kórházi fertőzések számának emelkedésével a kórházak és az orvosok egyre inkább törekedni fognak a higiéné betartására.

Healthline

egészségügy, kutatás

2014-01-06 05:10:44

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop