Hirdetés

Menekülteket segítő orvos és emberjogi aktivista is van az idei "alternatív Nobel-díj" kitüntetettjei között

A háború áldozataiért és a homoszexuálisok jogaiért, valamint a klímaváltozás ellen küzdő embereket tüntettek ki idén az "alternatív Nobel-díjként" is ismert Helyes Életmód (Right Livelihood) díjjal .Az elismerésnek most először van olasz és ugandai nyertese - jelentette be csütörtökön Stockholmban a Helyes Életmód Alapítvány.

alternatív Nobel-díj, orvos, emberjogi aktivista |

MTI Hírek12

Az olasz Gino Strada azért került a díjazottak közé, mert orvosként két évtizede gondoskodik a világ válsággócaiban a háború és üldöztetés áldozatairól. A feleségével 1994-ben közösen alapított Emergency nevű szervezete Olaszországban, Irakban, Afganisztánban és Sierra Leonéban is segíti a menekülteket. A 67 éves Strada emellett igyekszik a problémákat a gyökerénél megragadni: szót emelt az ellen, hogy Olaszország részt vegyen az iraki háborúban, és küzdött azért, hogy hazájában betiltsák a taposóakna-gyártást.

A szintén díjazott ugandai Kasha Jacqueline Nabagesera "az elviselhetetlen megfélemlítés és erőszak ellenére" küzd hazájában a homo- és biszexuálisok és a transzneműek jogaiért. Az 1980-ban születetett aktivistát majdnem kirúgták az egyetemről, mert nem titkolta el, hogy leszbikus. Azóta harcol hazájában a szexuális kisebbségek jogaiért, és ettől még az sem riasztja el, hogy több más aktivistatársát megölték. Másokkal együtt 2014-ben sikerült megakadályoznia egy olyan törvényt, amely életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta volna a homoszexuálisokat. Még ugyanebben az évben megalapította a Bombastic című magazint, amely az Ugandában élő szexuális kisebbségek életéről számol be. Kreatív akciókkal tiltakozik az előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés ellen. Az alapítvány szerint ő az egyik "legbátrabb aktivista Afrikában".

A kanadai Sheila Watt-Cloutier-t a saját népéért, az inuitokért végzett munkájáért tüntették ki. A 61 éves Watt-Cloutier intenzíven dolgozik azon, hogy észak-québeci oktatási rendszert az inuitok igényeihez igazítsák. Szerepe volt a 2004-ben hatályba lépett stockholmi konvenció elfogadtatásában. Az egyezmény a környezetben tartósan megmaradó - és az északi-sarki táplálékláncban erősen felhalmozódó - káros szerves anyagok tilalmáról szól. Watt-Cloutier a klímaváltozás elleni küzdelme jegyében azzal érvel a nemzetközi közösség előtt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása sérti az inuitok jogait.

A 3 millió koronával (közel 100 millió forinttal) járó Helyes Életmód díjon ők hárman osztozkodnak.

Rajtuk kívül az 50 ezer lakosú Marshall-szigetek külügyminisztere került fel a nyertesek listájára: Tony de Brum a klímaváltozás elleni küzdelem és a nukleáris leszerelés melletti elkötelezettsége miatt kapta meg az alapítvány tiszteletdíját. Az 1945-ben születetett de Brum fiatalon az Egyesült Államok 67 atomkísérletét élte át a csendes-óceáni szigeten, amely akkor még Washington gyámsága alá tartozott. Ezek a tapasztalatok indították a későbbi politikust arra, hogy tanulmányai után hazája függetlenségéért szálljon síkra. Miután 2014-ben harmadszorra is a szigetország külügyminisztere lett, beperelte a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a kilenc atomhatalmat arra hivatkozva, hogy ezek az országok "nem teljesítik az atomsorompó-egyezményből (NPT) eredő kötelezettségeiket" - magyarázta az alapítvány.

A díjakat november 30-án adják át a svéd parlamentben.

Az 1980-ban létrehozott Helyes Életmód Alapítvány azokat az erőfeszítéseket honorálja, amelyek alapítója, Jacob von Uexkull szerint a Nobel-díjak odaítélésekor nem kaptak elég figyelmet. Tavaly az amerikai megfigyelési programot kiszivárogtató Edward Snowdent, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt szerződéses alkalmazottját is beválasztották a díj nyertesei közé.

alternatív Nobel-díj, orvos, emberjogi aktivista

2015-10-01 22:00:39

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop