Hirdetés

Meghalt Thomas Starzl amerikai sebész, a májátültetés gyakorlatának úttörője

Kilencvenéves korában meghalt Thomas Starzl amerikai sebész, aki 1963-ban a világon elsőként hajtott végre májátültetést emberen.

Thomas Starzl, orvostudomány, halálozás, májátültetés |

MTI Hírek13 | MTI

Starzl a családja körében halt meg szombaton pittsburghi otthonában - írta a BBC News.

A Pittsburghi Egyetem közleménye szerint Starzlt, aki az 1980-as évektől dolgozott az intézményben, a "transzplantációk atyjaként" emlegették, mivel munkájának eredményeként az "egykor kockázatos, ritka műtét mára biztonságos beavatkozássá vált".

Starzl 1963-ban végezte el az első májátültetést emberen, a páciens azonban elhunyt a műtét során. Ezután kifejlesztette a kilökődésgátló gyógyszerek egy újfajta keverékét, ennek köszönhetően1967-ben hajtotta végre az első sikere májtranszplantációt. A beavatkozással azóta emberek ezreinek életét sikerült megmenteni.

A szakember kutatatta az elhunytakból származó donorszervek transzplantációját, valamint finomította a beavatkozást egypetéjű ikrek és vérrokonok bevonásával.

Úttörő jelentőségű munkát végzett az állatok májának emberi szervezetbe ültetése terén, bebizonyítva, hogy emberi donorszerv hiányában ezzel a módszerrel is meghosszabbítható a páciens élete egy rövid időre.

Starzl 1991-ben vonult vissza a klinikai munkától, majd megírta önéletrajzát The Puzzle People címmel. Könyvében elárulta, hogy sikerei és tapasztalati ellenére mindig óriási szorongást érzett a műtétek miatt.

"Állandó félelem élt bennem amiatt, hogy elveszítem a pácienseket, akik a kezembe helyezték az egészségüket és az életüket" - írta annak idején a szakember.

Thomas Starzl, orvostudomány, halálozás, májátültetés

2017-03-06 16:31:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop