Hirdetés

Homloklebeny sérülést szenvedett a tábornok

Bonaparte Napóleon valószínűleg meghódította volna Oroszországot 1812-ben, ha az orosz hadvezéren, Mihail Kutuzovon nem hajtott volna végre életmentő agyműtéteket Jean Massot francia sebész - erre a következtetésre jutottak a phoenixi Barrow Neurológiai Intézet kutatói, akik két éven át tanulmányozták a korabeli orosz és francia történelmi és orvostudományi dokumentumokat.

Bonaparte Napóleon, Jean Massot, Mihail Kutuzov, homloklebeny sérülés |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


"Ez a történet arról szól, miként változtatta meg az orvostudomány az emberiség történetét" - hangoztatta Mark C. Preul, a phoenixi St. Joseph's Kórház és Orvosközpontban működő intézet idegsebészeti tanszékének igazgatója, a Journal of Neurosurgery című folyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője.

Mihail Kutuzov (1745-1813) a törökök ellen folytatott háborúkban kétszer szenvedett fejlövést. Az egyik golyó 1744-ben homloklebeny sérülést okozott, ami később szeszélyes magatartást és kiszámíthatatlan döntéshozatalt okozott. 1788-ban szenvedte el második fejsérülését.

A Barrow intézet nemzetközi kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy a francia sebésznek, Jean Massot-nak kulcsszerepe volt abban, hogy Kutuzov 1812-ben győzelemre vezette a cári hadsereget.

Ki akartuk deríteni, mi is történt valójában és azonosítani ezt az orvost, aki megmentette Kutuzovot. Massot-ról bizonyos mértékig megfeledkeztek, pedig ő a sebészet élvonalában volt. Olyan korszerű eljárást alkalmazott, amelyet még ma is használunk" - hangsúlyozta Preul.

Kutuzov 1774-ben elszenvedett sérülése valószínűleg befolyásolta döntéshozatali képességét. Korabeli szemtanúk szerint az első sebesülés után megváltozott a tábornok személyisége. Így, amikor 1812 őszén Napóleon Moszkva alá érkezett hatalmas haderejével, Kutuzov elkerülte a konfrontációt. Elrendelte Moszkva felégetését és hadseregével Moszkvától keletre, biztonságos helyre húzódott vissza. Napóleon hadserege megszállta Moszkvát, de élelem és utánpótlás nélkül a korai igen kemény orosz tél legyőzte. Napóleon decemberben hadseregét hátrahagyva legyőzötten tért vissza Párizsba.

"A többi tábornok úgy vélte, hogy Kutuzov őrült, és valószínűleg az is volt. Az agyműtét megmentette életét, de agya és egyik szeme súlyosan sérült maradt. Ez a helyzet okozta, hogy később a legjobbnak bizonyult döntést hozza meg. Ha nem lett volna sérült, valószínűleg szembeszállt volna Napóleonnal és vereséget szenvedett volna - magyarázta Preul.

Orvosi vizsgálatok nélkül nem lehet teljesen feltárni Kutuzov sérüléseit, a francia sebész a tábornokon végzett műtétjeit. Kutuzov holttestét azóta nem vizsgálták meg, hogy 1813. áprilisi halála után elvégezték a halottkémi vizsgálatot. Egy dolog nyilvánvaló: Kutuzov nem vezethette volna a cári sereget Massot erőfeszítései nélkül - tette hozzá Preul.

Egyesek bizonyosan azt mondanák, hogy a sors keze volt abban, hogy ez a briliáns orosz tábornok, aki az orosz lélek és karakter megtestesítőjévé vált, túlélt két majdnem halálos fejsérülést, de elkerülte a figyelmet a kor legjobb agysebészeti eljárása, amely jelentős részben járult hozzá Kutuzov sikereihez - írták a kutatók tanulmányukban.

Bonaparte Napóleon, Jean Massot, Mihail Kutuzov, homloklebeny sérülés

2015-07-31 15:38:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop