Főoldal » Orvostörténet »

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye

A nemzetközi holokauszt emléknapon - A népirtás pszichiátriai gyökere és öröksége. Bár a holokausztra a társadalom nagy része úgy tekint, mint Adolf Hitler és a nácik által kitervelt és végrehajtott szörnyűségekre, az indokoltnál kevésbé ismert az a tény, hogy a "fajtisztaság" és a holokauszt gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza, és kiagyalásuk a náci Németországot megelőző időkhöz köthető. A pszichiátria népirtásban betöltött szerepét mára már a Német Pszichiátriai Társaság elnöke is kénytelen volt nyilvánosan beismerni.


Magyar kutatónőről neveztek el egy újonnan felfedezett baktériumot

A közelmúltban újabb anaerob, oxigént nem igénylő baktériumot izoláltak holland kutatók. Az eddig ismeretlen fajt Prof. Dr. Nagy Erzsébet szegedi mikrobiológus után Anaerococcus nagyae-nak nevezték el, a kutatónő munkájának elismeréseként.


Alois Alzheimer

Száz éve, 1915. december 19-én halt meg Alois Alzheimer német orvos, pszichiáter, aki elsőként írta le a később róla elnevezett betegséget, az Alzheimer-kórt.


Elhunyt az első sikeres magyar szívtranszplantációt elvégző orvos

Életének 87. évében elhunyt Szabó Zoltán szívsebész, az első sikeres magyar szívtranszplantáció elvégzője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika professor emeritusa - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem hétfőn az MTI-t.


Heim Pál gyermekgyógyász 140 éve született

Száznegyven éve, 1875. november 30-án született Heim Pál gyermekgyógyász, a korszerű csecsemőgyógyászat és csecsemőgondozás egyik magyarországi meghonosítója.


1 | | | | |
hirdetés
^