Elhunyt Manninger Jenő, az MTA doktora

Rövid, súlyos betegség után, 90 éves korában, október 3-án elhunyt Manninger Jenő, nyugalmazott egyetemi tanár, az MTA doktora.

Traumatológia, Manninger, traumatológia | InforMed Hírek6   InforMed
1918. október 30-án született Rácbólyban (Baranya megye). Egyetemi tanulmányait 1942-ben Pécsett fejezte be. A helyi kórbonctani klinikán kezdte orvosi működését, majd 1944-ben frontszolgálatra került. 1945-ben hadifogságba esett, szovjet tábori kórházakban dolgozott.

Hazatérése után, 1948-ban a budapesti Koltói Anna Kórházban, majd az abból 1956-ban megalakított (2007-ben megszüntetett) Országos Traumatológiai (Baleseti) Intézetben folytatta pályafutását, amelynek haláláig, 60 éven át munkatársa, 1978-89 között főigazgatója volt.

1957-től számos külföldi ösztöndíj révén ismerkedett meg a nemzetközi kéz- és csípő sebészet korszerű módszereivel, amelyeket a hazai gyakorlatba is bevezetett és kutató munkásságával továbbfejlesztett. Ennek nyomán európai hírű kézsebészeti iskola jött létre, megszerveződött a magyar baleseti és kézsebészeti hálózat. 1968-ban ő végezte az első korszerű csípő protézis beültetést hazánkban.

1965-ben kandidátusi, 1980-ban MTA doktori fokozatot szerzett, az Orvostovábbképző Egyetem Traumatológiai Tanszékének vezetőjeként szervezte a baleseti sebészek képzését, továbbképzését. Számos hazai és külföldi szakmai társaság vezetője tagja majd tiszteletbeli tagja volt. Munkásságáért Batthyány-Strattmann és Semmelweis díjban is részesült, nemzetközi elismerései közül kiemelkedik az Amerikai Kézsebészeti Társaság által adományozott „a kézsebészet úttörője” cím.

Nyugdíjba vonulását követően haláláig elsősorban a combnyaktörés gyógyításának kérdéskörével foglalkozott. Az általa kidolgozott műtéti módszert egyre több nyugat-európai intézetben is alkalmazzák. 227 magyar illetve idegen nyelvű könyv, könyvfejezet, közlemény szerzője, társzerzője volt. A munkásságát összefoglaló monográfiát 2005-ben német, majd 2007-ben angol nyelven is megjelentették.

Manninger professzor népes családban nőtt fel, feleségével három gyermeket neveltek. Munkaszeretetét, emberségét, sugárzó meggyőződését nem felejtik el volt betegei, kollégái, tanítványai. Rövid, súlyos betegség után, 2008. október 3-án hunyt el.

| traumatológia, Manninger
2008-10-05 18:52:34


Melegedéssel indul április utolsó hete

A következő napokban is szeles, változékony lesz az idő, de ismét többfelé 20, akár 25 Celsius-fokig melegszik majd a levegő. A hétvégére viszont borúsabb, hűvösebb...


Prágában tüntetettek a terhességmegszakítás betiltásáért

A terhességmegszakítás betiltásáért tüntettek szombat délután Prágában.


Anyu, nem tudok aludni!

A gyermekorvosi rendelésen sok szülő panaszkodik gyermeke kóros alvási szokásairól. Nem csoda, hisz egy nyűgös, nyugtalan gyerek igen megterhelő tud lenni. Az anyák egy ...


Kutatás: huszonötször magasabb a vakok aránya a cukorbetegek körében

Huszonötször magasabb a vakok aránya a cukorbetegek körében - derült ki egy átfogó, a látáskárosodás és a diabétesz közötti összefüggést vizsgáló magyarország...


Gazdavédő peptid mikróbák ellen

Egy Dél-Indiában élő, teniszlabdányi, tarka béka bőrváladékában találtak vírusokat és baktériumokat elpusztító molekulákat, írják a Kerala-i Radzsiv Gandhi biote...


hirdetés
^