SPA

A Spa kifejezés három kezdőbetűből tevődik össze, a latin „sanus per aquam” (= egészség a víz által) rövidítése. A kifejezésnek ókori fürdőkultúra vonatkozása is van. A Spa létesítmények rendszerint a vízzel kapcsolatos wellness elemekre épülnek.

| Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
A Spa-Hotel kifejezés eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból ered és ott olyan létesítményekre utal, ahol európai gyógyfürdőzést ajánlanak.

A Spa létesítmények többek között a következőket kínálják: gőzfürdők, Kneipp-kúrák vagy thalasso-kezelések. A vízben végzett gyógyító terápiák is az ajánlatok között szerepelnek: pl. hidroterápia, water balancing, aqua wellness, stb.

Az ún. Day Spa kínálata: szépség, jó közérzet és fitness legfeljebb egy nap erejéig. Akinek nincs ideje (vagy nem szeretne) hosszabb ideig ilyen helyen tartózkodni, választhatja ezt a rövidebb variációt is. Az ajánlatok között szerepel pl. egy „fitness nap” (külön edzővel, szauna, arc- és testkezelések, thalasso terápia stb.), vagy megemlíthető például a „szépségnap” (peeling, masszázs, szauna, manikűr, arckezelés, make-up és személyre szóló tanácsadás).

A kezelések tényleges haszna a kezelő szakképzettségétől valamint a létesítmények, berendezések és eszközök minőségétől és funkciójától függ.
|
2006-01-21 20:52:39


Az ülő életmód gyorsítja az öregedést

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregszenek, mint azoké, akik kevesebbet űlnek és többet mozognak napkö...


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kuta...


Miért bal oldalt?

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább bal oldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a helyzet aktiválja a gyermek jobb agyfélt...


A csecsemők mogyoróhoz való fokozatos hozzászoktatását ajánlják az új amerikai irányelvek

Megelőzhető a mogyoró allergia kialakulása - olvasható az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) új irányelveiben, amelyek szerint a csecsemők többségét már ...


Holnaptól megjavulok

A legtöbben újévkor megfogadunk valamit, sajnos azonban a legtöbb újévi fogadalom Valentin-napra már csak vágyálom marad.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^