SPA

A Spa kifejezés három kezdőbetűből tevődik össze, a latin „sanus per aquam” (= egészség a víz által) rövidítése. A kifejezésnek ókori fürdőkultúra vonatkozása is van. A Spa létesítmények rendszerint a vízzel kapcsolatos wellness elemekre épülnek.

| Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
A Spa-Hotel kifejezés eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból ered és ott olyan létesítményekre utal, ahol európai gyógyfürdőzést ajánlanak.

A Spa létesítmények többek között a következőket kínálják: gőzfürdők, Kneipp-kúrák vagy thalasso-kezelések. A vízben végzett gyógyító terápiák is az ajánlatok között szerepelnek: pl. hidroterápia, water balancing, aqua wellness, stb.

Az ún. Day Spa kínálata: szépség, jó közérzet és fitness legfeljebb egy nap erejéig. Akinek nincs ideje (vagy nem szeretne) hosszabb ideig ilyen helyen tartózkodni, választhatja ezt a rövidebb variációt is. Az ajánlatok között szerepel pl. egy „fitness nap” (külön edzővel, szauna, arc- és testkezelések, thalasso terápia stb.), vagy megemlíthető például a „szépségnap” (peeling, masszázs, szauna, manikűr, arckezelés, make-up és személyre szóló tanácsadás).

A kezelések tényleges haszna a kezelő szakképzettségétől valamint a létesítmények, berendezések és eszközök minőségétől és funkciójától függ.
|
2006-01-21 20:52:39


Mit egyen a gyerek?

Valószínűleg egyszerűbb időskorban idegen nyelvet tanulni, mint egyéni étkezési szokásainkon változtatni, mert az nagyon korán alakult ki. Ezért fontos, hogy gyermekein...


Ez a nap is jól kezdődik!

Néha arra gondol, valami komoly baja van, mert reggelenként úgy érzi, képtelen felkelni az ágyából? Ne aggódjon, fáradtságáért valószínűleg csupán „belső óráj...


Kis mértékben megnövekedett radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontján január óta

Megnövekedett, de még az egészségügyi határérték alatti radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontja felett január óta, forrása egyelőre ismeretlen.


Szobatisztaságra szoktatás

Minden gyereknek külön története vagy arról, hogyan szokott le a pelenkáról, és hogyan kezdte el használni a bilit, majd a WC-t. Még a testvérek sem egyformán lesznek s...


A mikroműanyagok teszik ki az óceánokat szennyező "műanyag leves" jelentős hányadát

Az egyebek között műszálas ruhákból és autógumikból származó mikroműanyag-részecskék tehetik ki a világ óceánjaiban sodródó műanyagszemét mennyiség akár 30 s...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^