Hirdetés

Téli tippek

A fényhiányos, szürke napok miatt energiaszintünk jóval alacsonyabb, gyakran vesz erőt rajtunk a fáradtság. A nők 60, a férfiak 35 százaléka egész nap csak szöszmötöl, aluszékony, fáradt.

fényhiány, téli tippek, energiaszint, fáradtság, immunrendszer |

InforMed Hírek20:11-11   InforMed | Balaicza, E.; Jeni, Zs.

Kép: Freepik
Tél közepére és végére jórészt lemerülünk, mint egy elem, immunrendszerünk is legyengül, vitaminraktáraink is kiürülnek. A nők ezt általában jobban megsínylik, mert a női hormon- és idegrendszer mindezekre érzékenyebben reagál, mint a férfiaké.

De most is tehetünk pár óvintézkedést, és felkészülhetünk, hogy jobban kiálljuk a próbát. Mozogjunk rendszeresen – legyünk télen is, amennyit csak lehet, a szabadban, és ügyeljünk jobban (főleg az ünnepek környékén) az egészséges és rostdús táplálkozásra! Ha nassolni vágyunk, válasszunk friss vagy aszalt gyümölcsöt!

Meleg és hideg ébresztő

Különösen télen ajánlott a váltófürdő. Ilyenkor a meleg vizes tusolás közben a legkisebb kapilláris erek is kitágulnak, majd a hideg víz hatására újra összehúzódnak. Olyan ez, mint egy nyújtó-erősítő tornagyakorlat vérkeringésünk számára. Végezzük minden reggel és nem lesz szükség feketekávéra.

Frissítő kefék

Felkelés után kényeztesse testét szizálkefés masszírozással! Mindig a szív irányába masszírozzon, így felgyorsíthatja keringését, és segíthet kötőszöveteinek is magukhoz térni. Bőre ráadásul egészségesen rózsaszín és selymes lesz.

Energiadús reggeli

A joghurt, a zabpehely, egy banán és a zöldtea segít az anyagcsere folyamatok serkentésében, elegendő energiával és magnéziummal, B-vitaminnal látja el szervezetet. Ha nem szeretjük a zöldtea ízét, fogyaszthatunk kellemes és üdítő vörösteát is.

Vitamint az asztalra!

A nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok és aminosavak ezekben a hónapokban a legfőbb segítség. Próbáljuk úgy összeállítani étrendünket, hogy annak legalább a fele friss növényi összetevőből, egyharmada főtt zöldségekből és maximum egyharmada állati eredetű alapanyagokból álljon!

Izzadja ki a téli fáradtságot!

Heti egy-két szauna menet, és edzésbe hozzuk vérkeringésünket. A szaunázás ráadásul megvéd a fertőzésektől is, remekül relaxál és csökkenti a fáradtságérzetet.

Aroma

A borsmentának, a citromnak, a narancsnak, a rozmaringnak intenzív frissítő, éltető illata, hatása van. Használjuk ezeket az aromákat illóolajos mécsesben, aromalámpában vagy a fürdőnkbe cseppentve! Kipróbálhatjuk a Relax fürdő- és masszázsolajat is, ebben olyan illóolajok optimális keverékét találja, melyek segítik egymás energetizáló hatását.

Magnéziumot az idegeknek!

Az ásványi anyagok bevitele kiemelt jelentőségű a téli hónapokban. A vas például növeli a vörösvérsejtek oxigénfelvevő képességét. Fehér babból és mákból tudjuk pótolni a szükséges adagot. A magnézium az izomerő fejlesztésében fontos: az olajos magvakban a szükséges adag jó része benne van.

Nyugalom

A fáradtsággal sokszor depressziós hangulat is jár. Ez ellen az orbáncfű segíthet: javítja az agy anyagcsere-folyamatait, oldja a szorongást és jobb kedvre derít.

Élénk színű ruhák

Bizonyos színek kedvezően hatnak a kedélyállapotra. A vörös, a rózsaszín és a sárga aktívabbá tesz, jókedvre derít és üdít, a fekete, szürke és barna színek lehangolnak, rosszkedvűvé tesznek. Ezért hordjunk télen is színes ruhákat!

fényhiány, téli tippek, energiaszint, fáradtság, immunrendszer

2022-12-20 11:41:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop