Hirdetés

Torma, citrom, agyag: egyszerű borogatások, pakolások

Rendszerint a kisebb borogatások és kötések otthon könnyebben kivitelezhetőek, mint a nagy felületűek. A sokféle lehetőség közül itt a különösen otthon használható fogásokat gyűjtöttük össze.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(2):32-32   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Agyagtapasz vagy gyógyföldborogatás - gyulladáscsökkentésre

Nagy terápiás értékű, egyszerű módszer.

Használata: a bőrfelület nagyságától függően egy vagy több evőkanálnyi gyógyföldre/agyagra van szükség. Keverje össze hideg vízzel, majd kenje rá a megfelelő nagyságú lenkendőre! Csak a nagyobb felületű pakoláshoz (pl. alsó lábszár) van szükség másik kendőre is. A gyógyföldtapaszt tekerje körbe egy törülközővel, és hagyja a bőrfelületen felmelegedésig vagy száradásig! Végül távolítsa el a nagyobb darabokat kézzel, a maradékot pedig meleg vízzel. Nedvező ekcéma esetén csillapítja a viszketést és gyulladásgátló hatású. A természetes agyagot előbb forró tűzhelyen vagy sütőben fel kell forrósítani, és az így megszáradt agyagot átszitálni, majd vízzel vagy gyógynövényfőzettel megfelelő állagúvá keverni.

Az agyagborogatás vagy gyógyföldtapasz hosszú időn keresztül hűvös marad és hőelvonó hatású. A száradással erős szívóhatás kezdődik, így képes magába szívni és megkötni a méreganyagokat. Ez különösen a nyílt, nehezen gyógyuló sebeknél előnyös. Ezeket ugyanis méregteleníti és tisztítja.

Gyógyföldborogatás, illetve agyagtapasz - többek között - az alábbi betegségekre használható:

  • akut és krónikus visszérgyulladás
  • égési sérülések
  • lábszárfekély
  • kelések
  • rovarcsípések
  • krónikus ízületi betegségek

Tipp: kevésbé ismert az agyagtapasz használata pajzsmirigybetegségek, főleg pajzsmirigy-túlműködés esetén. Ilyenkor a gyógyföldet vagy agyagot kenőcsként kell felvinni mindkét pajzsmirigyterületre, vagy egy 10 x 15 cm-es zsebkendőre kenve a pajzsmirigyre kell tenni. A pakolást egy kendővel vagy kisebb törülközővel be kell takarni, és egy sállal rögzíteni. Húszperces használata nyugtató és lazító hatású a következő panaszok esetén: gombócérzet a torokban, pajzsmirigy okozta vegetatív túlérzékenység.

Citromosvíz-borogatás - megnyugtatja a szívet

Akik ideges szívdobogásban szenvednek, gyors, néha rendszertelen a pulzusuk, éjszakánként erős szívdobogásra ébrednek, lényeges javulást tapasztalhatnak a szoba- vagy kézmeleg citromosvíz-borogatás használata után.

Használata: 20 x 20 cm-es zsebkendőt mártson bele szobahőmérsékletű vízbe, nyomkodja ki, és öntsön rá pár csepp citromolajat vagy egy kávéskanál citromlevet. Helyezze a borogatást a szíve fölé, és takarja le kisebb törülközővel! Különösen enyhébb esetekben meglepően gyors nyugtató és harmonizáló hatást eredményez.

Illóolajos borogatás - gyomorpanaszokra

Ma már minden modern háztartásban találhatunk néhány kisüveg illóolajat. Borsmenta, citromfű, eukaliptusz - hogy csak néhányat említsünk.

Tipp: gyomortáji panaszok esetén néhány csepp borsmenta- és citromfűolajat dörzsöljön be a bőrbe, majd helyezzen rá nedves, meleg borogatást!

Torma

Kétségtelenül erős hatását intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. A régi orvosok szerint a növény kénes hatású. Belsőleg a tormaköret, tormamártás - erős antibiotikumként hat. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása kb. 12 órán keresztül tart. Ezért kiváló növényi antibiotikumnak tekinthető. Rendszeres fogyasztása különösen a fertőzéses időszakokban javasolt.

A frissen reszelt torma pakolásként is hihetetlenül hatásos. Különösen a melléküreg-gyulladások kezelhetők vele eredményesen.

Használata: csomagoljon be egy kávéskanálnyi frissen reszelt tormát egy zsebkendőbe, és helyezze a kezelni kívánt felületre. Ez lehet a homloküreg vagy az arcüreg is. A 20 forintos nagyságú tapaszt 2-3 percig enyhén nyomja a kezelendő helyre. A felhám érzékenységétől függően kivörösödhet, és égető érzést válthat ki. Ilyenkor a tapaszt le kell venni, és a bőrt semleges kenőccsel, vagy olajjal be kell kenni. Az eredmény szinte azonnal érezhető: a korábban eldugult orron keresztül ismét kap levegőt. Egy-két órával később pedig nagy mennyiségű világos vagy gennyes váladékot tud kifújni az orrából. A bőr kímélése miatt legjobb naponta váltani a kezelendő felületet. Az eredmény röntgennel ellenőrizhető.

Ugyanígy használható száraz mellhártyagyulladásnál is.

Tipp: akut középfülgyulladás vagy krónikus középfül-gennyesedés esetén a tormás tapasz a fül mögé, a sziklacsontra helyezve a legjobb hatású. Megéri kipróbálni!

J. Zs.

2004-01-27 18:48:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop