Méregtelenítés – vagy pénzkidobás?

Brit kutatók szerint a közvéleményt félretájékoztatják a mesterséges vegyi anyagokról és hatásaikról szóló, szándékosan túlzó nézetek. A hírességek, az életmód magazinok, az egyre nagyobb teret hódító alternatív egészségipar, valamint a környezetvédők összeesküvést szőnek, és egy sor káros mítoszt terjesztenek a vegyi anyagokról.

méregtelenítés, méregtelenítés | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Ez vezetett oda, hogy manapság számos „méregtelenítő” termék kerül forgalomba, amelyek beszerzése a tanulmány szerzői szerint az esetek többségében csak pénzkidobás, írják a szerzők.

A legtöbb igen drága méregtelenítő tapasz és pakolás, gyógynövény-kivonat és infúzió valamint gyógyvíz hatásáról szóló beszámoló az áltudomány körébe tartozik.

Az egyik ilyen téves nézet, hogy élhetünk „vegyszermentesen”. Ilyen egyszerűen nem létezik.

Egy szervetlen kémiával foglalkozó vegyész a következőket írta: Ha valaki becsengetne önhöz, és koktélt kínálna, amelynek összetevői butanol, izoamil-alkohol, hexanol, feniletanol, tannin, benzilalkohol, koffein és szervetlen sók, vajon megvenné-e? Rémesen hangzik, ám a tea a fentieket a termesztés helyétől függő koncentrációban mind tartalmazza.

Egy másik hamis nézet az, hogy csak az ember által előállított vegyi anyagok veszélyesek. Valójában a henna allergiás reakciókat okozhat, a víz is ölhet, és a rothadó gyümölcsben olyan toxinok vannak, amelyek súlyos betegséget okozhatnak. Pusztán az, hogy egy vegyi anyag szintetikus, még nem jelenti azt, hogy káros.

Az sem felel meg a valóságnak, hogy a vegyszerek rákot és más megbetegedéseket idéznek elő. Az ilyen állítások csupán arról szólnak, hogy egy vegyszer jelen volt, amikor a hatás kialakult, de arról nem, hogy az is okozta. A vegyi anyagok szervezetünkben való felhalmozódása is mítosz, maga a természet is a vegyi anyagok „koktélja”.

| méregtelenítés
2016-06-06 23:07:52


Stresszcsökkentő kézmasszázs

Ha felüdülésre, stresszoldásra van szükség, de nincs idő egy teljes testmasszásra, alkalmazzunk kézmasszázst.


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Az akupunktúra során kikapcsol az agy

Brit kutatók az agyról készült felvételekkel bebizonyították, hogy az akupunktúra úgy csillapítja a fájdalmat, hogy kikapcsolja az agy fájdalomközpontját.


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^