Hirdetés

Simogassa magát szépre! - Masszázsfajták

A masszázs ellazít, csökkenti a stresszt, és megnyugtatja a lelket. De ennél még többet is tud: megszépít!

masszázs, lazítás |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):26-27   Celsus Kft. | Tamás, É.

A masszázs fokozza az anyagcserét, és javítja a vérkeringést. Cikkünkben a legjobb masszázsfajtákról olvashat.

Shiatsu - Ázsiai masszázs

Újra feszessé teszi a bőrt - A japánok már évezredek óta ismerik a valódi szépség titkát: ez pedig a test és a lélek harmóniája. Szépségtippjük: a shiatsu masszázs.


Hatásai: felélénkíti a test energiaáramlását, és felszabadítja a szépséghez nélkülözhetetlen életerőt, a „csí”-t. Az arcon, nyakon és tarkón található energiapontokon - cubos - ritmikus ujjnyomással oldják fel a blokádokat a masszőrök, így mozgósítják a természetes energiákat. A shiatsu egyrészt élénkít, s bevethető, ha egy hosszú nap után még szórakozni szeretnénk menni, másrészt megnyugtat, ha feszültek vagyunk.

Szépségfaktor: javítja a bőr vérellátását, a sejtek tápanyagellátását, és erősíti a kötőszövet rugalmasságát. Segítségével a bőr jobban felszívja az ápolóanyagokat, s mintegy felturbózza a krémek és kúrák hatását.

Önmasszázs: másodpercek alatt kisimítja a homlokráncokat! Végezzünk az ujjbegyeinkkel rövid, erőteljes simításokat a két szemöldök között felfelé, a homlok irányába! Ismételjük meg hatszor!

Jóérzés-masszázs indiai módra

Simogatás tetőtől talpig - Az ellazulás leggyengédebb formáját az ájurvéda-olajmasszázs biztosítja, mely során a testet tetőtől talpig olajjal kenik be, és óvatosan végigsimítják.

Hatásai: ez a lazító gyógymód összhangba hozza az anyagcserét és a vegetatív idegrendszert. A munkahelyi bosszúságokra tökéletes ellenszer, mivel helyreállítja a lelki nyugalmat.

Szépségfaktor: felpezsdíti a sejtek működését: a bőr rózsássá és egészségessé válik, a megmasszírozott emberből árad a dinamizmus.

Önmasszázs: felébreszti az érzékeket, és aktivál. A reggeli masszázst szezám- vagy kókuszolajjal végezzük, nagyon gyengéden, majd ezt követően vegyünk meleg zuhanyt!

Reflexzónamasszázs

Stresszcsökkentés perceken belül - Az érintés egész testünkre, szellemünkre és lelkünkre is hat, tehát a masszázs tiszta wellness! Sőt! A reflexzónamasszázzsal valamennyi szervünkre hatást lehet gyakorolni. Az eredmény: azonnali energialöket.

Hatásai: a talpunk - ezenkívül a kezünk és a fülünk - bizonyos pontjai testünk meghatározott területeivel és szerveivel állnak kapcsolatban. Ha az akupresszúrás pontokon az ujjainkkal finoman nyomkodjuk a bőrünket és a kötőszövetünket, akkor élénkíthetjük a ponthoz tartozó szerv működését, s egyidejűleg a pszichére is hatunk. Előnye, hogy az ilyen „távkezelés” nagy felhajtás nélkül is percek alatt csökkenti a rossz közérzetet és a feszültséget.

Szépségfaktor: ellazítja az arcvonásokat, aktiválja a bőr anyagcseréjét, és erőteljesen fokozza a salakanyag-szállítást.
Önmasszázs: a következő masszázs élénkíti a fej területét, és gyorsan ellát energiával. Helyezkedjünk el kényelmesen, fektessük lábunkat a térdünkre! Vegyük először a nagy lábujjat - aztán egymás után a többit - a hüvelyk- és mutatóujjunk közé, majd finoman nyomkodva gyúrjuk át! A nagy lábujjon a köröm és az ujjízület közti területet finoman masszírozzuk!

Végül a természetes energiaáramlásnak megfelelő irányban végezzünk simításokat! Egyik kezünk belső oldalával húzogassuk a lábujjak talp felőli részét a boka irányába, majd másik kezünkkel vezessük végig a mozdulatot a külső peremen, vissza a kiindulási irányba!


Masszázs-hatás
  • A masszázs hatására felszabaduló boldogsághormonok - endorfinok - jókedvre derítenek.
  • Ellazítja a merev izmokat, lendületbe hozza a nyirokrendszert és a vérkeringést.
  • Aktiválja a test anyagcsere-folyamatait, javítja a bőr állapotát.
  • Kiegyensúlyozza az idegrendszer működését, és csökkenti a stressz okozta károkat.
Lávaköves masszázs

Hazánkban is egyre elterjedtebb a la stone, vagyis a lávaköves masszázs. Az energiaszintet kiegyensúlyozó és fokozó speciális masszázs során a test meridiánjainak különböző pontjaira meleg, ill. szükség szerint hideg lávaköveket helyeznek fel. Ezek a kerekdedre, oválisra csiszolt kövek olyan kellemes érzetet okoznak a masszázs közben, hogy fel sem tűnik a kő keménysége, merevsége. A közel másfél órás masszázs során feszültségünk oldódik, izmaink ellazulnak, fájdalmas tagjaink megnyugszanak. Az energiablokkok következtében rosszul működő szervek funkciója is javul - ehhez természetesen nem elég egy masszázs, ahogy egyetlen, az energiaközpontokkal, meridiánokkal dolgozó módszernek sem.

Segédolajok masszázshoz

Az olyan bázisolajok, mint a szója-, a szőlő- vagy az avokádóolaj, megkönnyítik a csúszást és a simítást. Ha illóolajokat is adunk hozzá, fokozhatjuk a nyugtató, avagy a frissítő hatást (levendula-, ill. rozmaringolaj).

Fejmasszázs

Selymesen fénylővé varázsolja a hajat - A fejbőr gyengéd masszírozása kellemesen kikapcsol, és gondoskodik róla, hogy hajunk egészséges legyen.

Hatásai: a fejmasszázs ellazít, megszünteti a fej területén keletkezett feszültséget, és javítja a fejbőr vérellátását. Fejfájás ellen is hatásos. Illóolajok alkalmazásával „peeling-masszázsként” enyhíti a különböző fejbőrproblémákat, például az erős korpásodást.

Szépségfaktor: a jobb vérellátás hatására több létfontosságú tápanyag jut a hajgyökerekbe, s az eredmény: erős, csillogó haj.

Önmasszázs: szórakozássá változtatja a napi hajmosást, de enélkül is végezhetjük! Gyengéd nyomással írjunk le kis köröket az ujjaink végével, kezdve a homlokunkon lévő haj tövétől egészen a tarkóig! Ismételjük meg háromszor!

Power-masszázs

Jókedvre derít, és fitté tesz - Görcsös izmok és depressziós állapot esetén felülmúlhatatlan a klasszikus gyúrókúra, a svédmasszázs.

Hatásai: az erőteljes simítás, gyúrás és dörzsölés hatására még a nagy izomcsoportok is újra puhán kisimulnak, és helyreáll a vérellátásuk.

Szépségfaktor: a felélénkülő nyirokáramlás kimossa a szövetekből a felesleges anyagcseretermékeket. Frissítő sejtkúraként hat a bőrre és az izmokra.

Önmasszázs: helyezzük mindkét kezünket a nyakunk köré, és finom nyomással húzzuk előre! Ismételjük ötször!

Masszázs receptre?

Noha a masszázsnak kétségtelenül egészségmegőrző hatása van, a társadalombiztosító csak a legritkább esetben és meghatározott mennyiségben támogatja. Ám ne várjunk addig, amikor már receptre jár a masszázs! Ehelyett keressünk egy jól képzett masszőrt, s hetente-kéthetente járjunk el hozzá, hogy kényeztethesse testünket-lelkünket!

T. É.
masszázs, lazítás

2006-09-25 12:34:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop