Hirdetés

Immunerősítő masszázs

A nyirokrendszer aktiválása különösen a téli időszakban ajánlott, hisz támogatja az immunrendszert, segíti a fertőzések, gyulladások leküzdését. A nyirokdrenázs komplex fizioterápiás eljárás, mely magában foglalja a manuális drenage-t, a kompressziós terápiát és a mozgásterápiát.

nyirokérrendszer, nyirokdrenázs |

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(2):26-27   Celsus Kft. | Molnár, Á

A módszer 50 éve alakult ki Németországban daganatos betegségek kezelésére, Magyarországon 15 éve terjedt el. Kialakulásában az első nagy lépést a szöveti folyadékkeringés és az ödémák közötti kapcsolat felfedezése jelentette.

A nyirokerek feladata

A megfelelő szövetifolyadék-keringés a vér- és nyirokkeringés függvénye. A vérkeringés feladata, hogy biztosítsa a sejtek környezetében lévő folyadék optimális mennyiségét és összetételét a táplálékok folyamatos oda- és elszállításával. Alapvető jelentőségű, hogy a szövetek közti folyadék állandóan megújuljon és mindig megfelelő mennyiségű legyen. Egy-egy vérrészecske csak néhány másodpercig tartózkodik a kapillárisokban (hajszálerekben). Ezalatt a benne lévő anyagok egy része diffúzió révén kicserélődik a szövet közti folyadékban lévő anyagokkal. A kapilláris fala féligáteresztő hártyaként viselkedik. A kapillárisok első szakaszán a vérnyomásból adódó hidrosztatikus nyomás miatt víz és benne oldott anyagok lépnek ki a szövet közti térbe, "átmosva" a sejtek közötti teret, - a kapillárisok második részén (vénás szárán) pedig a szövet közti térből az ott lévő folyadék szívódik vissza a vérkeringésbe és szállítódik el. A szövet közti térben visszamaradt fehérjét és más nagymolekulákat a nyirokkeringés szállítja el. A nyirokkeringés nyílt keringési rendszer. A nyirokkapillárisok kesztyűujjszerűen a sejtek között, a kötőszövetben erednek, vastagabb nyirokerekbe szerveződnek, és a nagy nyirokereken (ductus thoracicus) keresztül jutnak vissza a vérkeringésbe. A nyirokereken testtájanként nyirokcsomók találhatók, amelyek megszűrik a folyadékot. A nyirokkeringés naponta átlag 1-8 liternyi folyadékot szállít vissza a vérkeringésbe.

Nyiroködéma

Az ödéma kialakulhat primer veleszületett rendellenesség miatt. Ilyenkor az erek esetleg egyáltalán nem, vagy nem elégséges számban, ill. rendellenes érfallal, billentyűhiánnyal fejlődtek ki. A veleszületett rendellenességhez zavarok társulhatnak a kötőszövet más részein is, pl. laza ízületi szalagrendszer, ill. billentyűzavarok.

A primer ödémák nem rögtön születés után alakulnak ki, hanem például balesetet, gyulladást vagy a hormonrendszer változását (pubertás, klimax) követően.

A más jellegű betegségek miatt kialakuló ödémát szekunder limfödémának nevezzük, ekkor az ödéma oka más szervi betegség. Ilyen szekunder ödéma alakul ki a daganatos betegségeknél is, ha a daganat nyirokeret, szövetet nyom, vagy ha a daganat miatt kiveszik a nyirokcsomókat, de kialakulhat sugárterápia vagy orbánc miatt, balesetek után, gipszelést követően, reumás betegségekkor is (a statika megváltozása, ill. szteroidszedés miatt).

Megkülönböztethetünk vénás, ill. nyiroki eredetű ödémákat. Vénás ödémánál a kötőszövet az ujjbenyomatot megtartja, de rövidebb ideig, mint a nyiroködémánál, ahol kötőszöveti elváltozást is tapasztalhatunk.

A pangás megszűnik

Az ödéma kezelésének célja a kötőszöveti folyadék kiürítése a nyirok-, majd a vérkeringési rendszeren keresztül. A kezelés kezdetén a vénás nyirokkeringés egyesülési pontját nyitjuk ki, mely a nyakon, a kulcscsont felett található. Az egyesülési pont ingerlése úgy hat a nyirokkeringésre, mint amikor kihúzzuk a kádból a dugót: erős szívó hatást fejt ki az egész nyirokkeringésre. A következő lépés a kezelt testrész regionális nyirokcsomóinak kiürítése. E nyirokcsomók a karoknál a hónaljárokban, a lábaknál a combhajlatban találhatók.

A testhez közeli nyirokcsomók ingerlése után a karon a felkar, a lábon a comb kezelése következik. A kezeléshez 4 különböző fogást használunk:

  • az álló körfogást
  • a csavarófogást
  • a pumpálófogást
  • a kombinált (álló kör-, valamint pumpáló-) fogást.

A comb vagy felkar kezelését követi a térdhajlati, ill. a könyökárokban található nyirokcsomók kiürítése. Ezalatt a lábszár és az alkar regionális nyirokcsomóit értjük, amelyekbe ezután az előbb leírt fogásokkal belepumpáljuk az itt található ödémát.

Az alkar vagy a lábszár kezelése után a következő lépés a boka, ill. a csukló környékén található nyirokcsomók, ill. a kéz- és a lábfej kezelése.

A törzs kezelésekor a hónaljárokban, ill. a combhajlatban található nyirokcsomókat nyitjuk ki. A mellkasban található ödémát a hónaljárok felé, a hasban, derékban, fenéktájon található ödémát pedig a combhajlat irányában ürítjük ki. Ha daganatos betegségek esetében kiveszi az érintett területen a nyirokcsomókat, akkor is érdemes nyirokmasszázst végezni, mert a nyirokrendszerünk vízválasztó rendszerrel rendelkezik. Ez felületes, billentyű nélküli nyirokerek rendszerét jelenti, amely felosztja, szimmetrizálja testünket. A hiányzó nyirokcsomókhoz tartozó terület ödémáját ezen a rendszeren keresztül az azonos vagy az ellenoldali, de más végtaghoz tartozó ép nyirokkeringésen keresztül üríthetjük ki. Ha például mellműtét miatt kivették a jobb oldali nyirokcsomókat, akkor a heg fölötti részt az ellenoldali hónaljárok, míg a heg alatti részt a combtő felé ürítjük ki a vízválasztó rendszeren keresztül.

A nyirokerek kezelését követi a kompressziós terápia. Ezt egy speciális kompressziós fásli, a bandázs segítségével végezzük. Lényege, hogy ha a végtag törzstől távoli részén a nyomást 100%-nak vesszük, a törzshöz közelebbi részén már csak 60% lehet, amit a kompressziós fásli speciális felhelyezésével érünk el, ezáltal elősegítjük a folyadék bejutását a vérkeringésbe. A felhelyezett bandázst (fáslit) a betegnek a kezelés elején napi 24 órán át kell viselnie. Később - az ödéma csökkenésével - áttérhetünk a kompressziós harisnya viselésére.

A limfödéma kezelése nem csak kozmetikai-szépészeti kérdés, hanem egészségügyi is, mert a szövet közti folyadékban található fehérjék jó táptalajt biztosítanak a különféle fertőzéseknek (gombás, bakteriális), ill. más komoly szövődményekkel járhatnak.

Mikor ajánlott?

  • Ödémák kiürítése
  • Immungyengeség, visszatérő fertőzések esetén
  • Gyulladásoknál
  • Sebgyógyulás serkentésére
  • Mellműtét után
  • Daganatos betegségeknél
  • Vénás keringési zavarok, visszér esetén
  • Trombózis után
  • Allergiáknál
  • Krónikus fejfájásnál
  • Alvászavarok, kimerültség esetén
  • Salaktalanításra
  • Cellulitkezeléshez
  • Ráncsimításra

Lazít, frissít

A nyirokdrenázs alkalmazható rekreációs kezelésként is, mert az egészéges emberekre is pozitívan hat. A kezelést ilyenkor az egész testen végezzük. Az egyik alkalommal a hanyatt fekvő páciens nyakát, karjait, mellkasát, hasát, lábait kezeljük, míg a másik esetben a háti oldalon haladunk végig ugyanilyen módon. A kezelés alatt a pácienst betakarjuk, mert a hőérzése jelentősen megváltozik. Ilyenkor az erős vegetatív idegrendszeri áthangoló hatás, ill. a szöveti keringés fokozásával előidézett felfrissülés érzése dominál. A kezelés közben a mély pihenőérzés sokszor pihentető alvásba torkollik, mely a kezelés végén pár percig folytatva adja azt a hatást, ami miatt gyakran veszik igénybe a stresszes életet élők.

A lymphodrenage tehát olyan módszer, amely az ödémákban szenvedőknek enyhülést, a gyulladással, fertőzéssel küzdőknek gyógyulást, az egészségeseknek pedig rekreációs kezelésként alkalmazva felfrissülést nyújt.

Molnár Ágnes

nyirokérrendszer, nyirokdrenázs

2004-01-28 23:18:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop