Hirdetés

Elemek tánca. Színes masszázs

Illatok és színek, feloldó, lazító, és harmonizáló masszázs az anyaföld ölelésében: az elemek megérintik a testet, az érzékeken keresztül szólítják meg az embert. A komplex kezelés egyensúlyba hoz, segít a testi-lelki betegségek megelőzésében, és a már meglévő bajokat gyógyítja.

színes masszázs, masszázs, thalassoterápia |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Szepesi, D.

Thalasszoterápia, vagy méregtelenítő, fogyasztó agyagpakolások. Ki gondolná, mi mindennel gazdagítható még az agyagos gyógymód: természetes alapú színanyagokkal, eszenciális növényi olajokkal, tengerialga- kivonatokkal, meridián- masszázzsal, nyirokdrenázzsal, köpölyözéssel. Az eredmény: csodálatos újjászületés!

A La Phyto cég masszázsterápiáját 30 évvel ezelőtt találták fel Franciaországban, s mind a mai napig kutatják, fejlesztik. A pácienssel személyreszabottan foglalkoznak, olyannyira, hogy a születési idejét sem hagyják figyelmen kívül. A kezelés filozófiai alapja a taoizmusból ismert változás törvénye. Mindez a jin-jang egyensúly, ezen belül pedig a körforgást érzékeltető öt elem tana körül forog, amely a hagyományos kínai népi gyógyászatnak is alappillére.

ELEMI ÉLMÉNY, HARMONIZÁLÓ ANYAGOKKAL

A világmindenség törvényszerűségeinek kutatásakor a természet káoszán belül a taoisták felfedezték a ritmikus körforgást, ezen belül az ellentétek egységét, a jin és a jang energiákat. Mindenre érvényes az "Amint fent, úgy lent" Hermész Trizmegisztosz-i törvény: az ember fiziológiáját, pszichéjét és anatómiáját a bennük működő jin és jang vonások határozzák meg, és az egymásba alakulásuk állomásait képviselő 5 elem, a víz, a fa, a tűz, a föld és a fém. Az elemekhez különböző évszakok, színek, illatok, formák és szervek tartoznak.

Az emberiség a világ egységével, harmóniájával ősidők óta tisztában volt. Az elemek összhangja elősegíti az egészséget. Lao Ce költő és filozófus ezt így fogalmazta meg:

Minden lényeg más pohár, mit át, a lét fénye jár, minden csepp más színelegy. Csepp ezer van - fény csak egy.

Az energiakörök kölcsönhatásban állnak. E felfogás szerint a betegséget a jin és a jang, valamint az 5 elem között kialakuló zavar idézi elő, az orvosi kezelésnek tehát a harmónia visszaállítását, az egyensúly támogatását kell szolgálnia.

A La Phyto kezelések során tizenhárom különféle agyagot használnak fel, eszenciális olajokkal átitatva, hogy helyes mederbe tereljék a test és a lélek kizökkent folyamatait. A terápia kilenc kezelésből áll, menetéről az első három alkalommal a kliens terstritmusa dönt, fontos a születés napja, hónapja, éve is. Az embernek ugyanis a köldökzsinór elvágásakor lesz saját energiarendszere, kénytelen fölvenni a kozmosz aktuális energiaállapotát, és ez jelentős mértékben befolyásolja alkatát. A kezelés során - ismét a születési idővel összefüggésben -, a testen négy zónát határoznak meg: az arc jelenti a születési évet, a felsőtest a hónapot, a test középső része a napot, a lábak pedig a születés óráját szimbolizálják.

SZÍNES, ILLATOS MASSZÁZS ÉS PAKOLÁS

Mielőtt a különböző anyagok a bioritmusnak megfelelően felkerülnének a zónákra, az egész testet bekenik algákból és esszenciális olajokból készült keverékkel. A testet szükség szerint kezelik még különféle permetekkel, úgynevezett "klímákkal", amely hatféle klímát képvisel: a hideget, meleget, szárazat, nedveset, pressziót és depressziót. Amikor az egész testet bekenték a jótékony agyaggal, a terapeuta nyirokmasszázst alkalmaz, végighalad az energiacsatornákon, ezenkívül, ahol szükséges, köpölyöz. Az ellentétes kezelésekkel oldódnak az energiablokádok, és megindul a méregtelenedés, mégpedig kétféle módon: a masszázsnál a nyomás technikájával, köpölyözés esetén meg a szívóhatás segítségével.

A terápia meglehetősen intim, hiszen a páciens meztelenül fekszik, és teljes bőrfelületét érinti a kezelés. Abszolút bizalomra van szükség közte és a terapeuta között, amely az első alkalommal ki is alakul. A bőr mint a külvilág és a belső világ közötti határ az idegrendszeren, az immunrendszeren keresztül kölcsönhatásban áll a test összes szervével, az egész személyiséggel.

Az öt elem tana szerint a bőrt öt rétegre osztják, a legalsó, ahol a bőr születik, keletkezik, a tavaszt jelképezi. Ezután következnek a többi évszakok és az átmeneti időszakok. A bőr külső, elhaló, szarusodó, hámló felülete pedig az ötödik elemet, a telet szimbolizálja. Említettük, hogy az öt elemhez színek, illatok is tartoznak, ezért lehet a színeket, illóolajokat is eredményesen bevetni a terápia során.

A kezelés befejeztével a páciens még hosszú percekig lazít a finom ingeráradatban. Végezetül, mielőtt lemosná magáról a színes, illatos agyagot, legalább 10 percnyi pihenőre van szüksége, hogy bőre beigya az olajokat, további 10 percre, hogy a felszabadult méreganyagok eltávozzanak. Összesen mintegy két órán keresztül lehetünk a megfelelő elemben és közben megtapasztalhatja a kozmosz harmóniáját.

SZEMÉLYRE SZABOTT KEZELÉS

A tizenhárom fajta agyag mindegyike speciálisan használható, és számos állapot kezelhető, a fizikai problémáktól kezdve a lelki sebekig. Ezért menet közben a páciens igényeinek megfelelően változtatható az agyag minősége. A komplett kezelés során egy-, maximum négyfajta agyag kerül a megfelelő testfelületre. Lehet, hogy a negyedik kezeléskor a leginkább blokkolt meridiánt tehermentesítik, az ötödik alkalommal pedig azt az agyagot használják, amelyik az idegrendszerre hat, nyugtat és méregtelenít. A többi kezeléskor olyan agyagot alkalmaznak, amellyel a többi szerv kerül egyensúlyba, és/vagy relaxál.

A teljes testmasszázst alkalomadtán helyettesítheti az arc- vagy nyakmasszázs. Ugyanis ezeken a területeken is megtalálhatók a különféle szervekkel kölcsönhatásban lévő zónák, így a megfelelő agyag a megfelelő zónára kerülhet. Ideális a 9-12 kezelést, amilyen hamar csak lehet, egymás után elvégezni. Legjobb a teljes kezeléssort egyszerre végigjárni, majd karbantartásként havonta egyszer ajánlott magunkat átadni egy-egy "színes masszázsnak."

A technika elméletét és gyakorlatát tanfolyamon sajátíthatják el az érdeklődők (kozmetikus, masszőr és laikus egyaránt), a kiegészítő tananyaggal együtt, mint például a test meridiánjai és a táplálkozás.

ÖT ELEM, ÉVSZAKOK, SZÍNEK, SZERVEK, HATÁSOK
  • fa - tavasz, zöld - a máj energiakörére hat. Általános gyógyító, regeneráló, méregtelenítő, újrateremtő hatású.
  • tűz - nyár, piros - a szív, a keringés és a vékonybél energiakörére hat. Általános serkentő, energetizáló hatású. Szenvedélyekkel, törekvésekkel, alapérzelmekkel és a szexuális vágyakkal függ össze.
  • föld - sárga átmeneti időszakok - a gyomor, lép, hasnyálmirigy energiaköréhez kapcsolódik. Segíti a test folyadékainak áramlását, finomabb szinten az energiaáramlást.
  • fém - ősz, fehér - a tüdő és a vastagbél energiakörével áll kapcsolatban, és serkenti ezeknek a szerveknek a működését.
  • víz - tél, fekete - a vese, a húgy-ivarszervek, a csontok és az agy tartoznak energiaköréhez, amelyeket harmonizál ez a szín. Hatodikként megemlítjük a türkizt, amely az összes rezgést közvetíti, így valamennyi energiakörre harmonizálóan hat.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
színes masszázs, masszázs, thalassoterápia

2002-07-25 12:26:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop