Hirdetés

A mágnesterápia hatástalan

A derékfájástól a rákig sokféle betegség gyógyítására ajánlják és használják a mágnesterápiát. Az úgynevezett terápiás eszközök, karkötők, betétek, csukló- vagy térdpántok forgalma világszerte eléri az egymilliárd dollárt. Ennek ellenére sem tudtak a kutatók beszámolni gyógyulásról, viszont annak veszélyéről igen, hogy az önkezelés miatt számos betegség felderítetlen és kezeletlen maradhat.

mágnesterápia |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A betegeknek jelentős anyagi kárt is okoznak a mágneses eszközök, a kétes hatású, ám igen drága csodák helyett jobb lenne, ha a bizonyítottan hatásos gyógyszerekre és kezelésekre költenék a pénzüket.

A kutatócsoport mintegy tíz, a mágnesterápia hatékonyságával foglalkozó, korábban készült tanulmányt vizsgált meg. Sok esetben kiderült, hogy a „kontrollált” kísérletek eredményei már csak azért is félrevezetők, mert a mágnes jelenlétét nem lehetett elrejteni. A placebóként használt mágnes ugyanis nem vonzza a kulcsokat vagy más fémtárgyakat, így a résztvevők pontosan tudták, ki tartozik a kezelt, és ki a kontrollcsoportba.

Egyetlen kivétel volt a tanulmányok között: a kéztőcsatorna szindrómás betegek esetében dobozba zárták a mágnest, így nem lehetett azonosítani. Ennél a kísérletnél viszont nem tapasztaltak a kutatók statisztikailag jelentős különbséget a mágnessel kezelt és a kontrollcsoport eredményei között.

A mágneses eszközöket híres sportolók reklámozzák, és minden korlátozás nélkül árulják, így nem meglepő, hogy a laikusok azt hiszik, megalapozottak az eredményekről szóló beszámolók.

BBC News
mágnesterápia

2006-01-25 12:12:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop