Beszédes pontok - Voll féle elektroakupuntúra

Voll-teszt során a kéz- és a lábujjakon lévő ismert akupunktúrás pontokra egy speciális „ceruza” segítségével ingeráramot bocsátanak, s közben műszerrel mérik és rögzítik a szövetek vezetőképességét. Így az adott pontokhoz és meridiánhoz tartozó szervekről – reakcióképességükről, funkcionális állapotukról – beszédes információk nyerhetők…

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):33-33   Celsus Kft. | Mester, J.
Dr. Reinhold Voll 1953-ban fedezte fel a róla elnevezett vizsgálati módszert, mely során az ismert akupunktúrás pontokra ingeráramot bocsátanak, s közben egy speciális műszerrel mérik a szövetek vezetőképességét. Ezzel az adott pontokhoz és meridiánhoz tartozó szervek reakcióképességéről, funkcionális állapotáról nyerhetünk információt.

Miről árulkodnak az értékek?

A mérés folyamán egy 0–100-ig terjedő skálán ábrázolják az adott pontokhoz tartozó áramerősséget: ez normál esetben 9,1 mA, ami a skálán az 50-es értéknek felel meg. A normál értékek 50–60 közt találhatóak. A 60–90 közötti értékek általában akut gyulladás, irritáció, szervi túlműködés jelzői, a 90–100 köztiek pedig súlyos, akut gyulladást, erőteljes salakanyag-túlterhelést vagy allergiás folyamatot jeleznek. Ha a mutató 40–50 között áll meg, akkor az adott szerv alulműködését, strukturális elváltozását jelzi, ha pedig 40 alatt, akkor komolyabb sejtszintű károsodását lehet feltételezni. Összességében a Voll-teszt kiváló regulációs vizsgálómódszer, főleg belső szerveink funkciójáról, szabályzómechanizmusairól ad tájékoztatást. Ám a strukturális elváltozások gyanúját is felveti, és sok ötletet adhat a hozzáértő számára a további vizsgálatok, illetve a terápiás terv felállításához.

Előnyök hosszú sora

A Voll-teszt erényei a következőkben foglalhatók össze:

  • Segítségével felmérhető a különböző szervek, szövetek és meridiánok regulációs – szabályzó – képessége, funkcionális állapota, felfedezhetők a regulációs gócok, zavarómezők.
  • Felmérhető a pontok, meridiánok, funkciós körök és a hozzájuk reflexesen tartozó szervek, szövetek energetikai állapota, azok normálistól való eltérése.
  • A beteg állapota a kezelés során és után is kontrollálható, nyomon követhető.
  • Felmérhető a szervezet általános vitalitása, vegetatív tónusa és stresszel való terheltsége is.

Gyenge pontok

Egy jól felkészült vizsgáló számára a Voll-teszt igen sok információt nyújthat. Támpontot a hagyományos kínai orvosi módszerek alkalmazásához, a szervezet regulációs szintjének felméréséhez, a biológiai fogorvosláshoz, a homeopátiás szerek kiválasztásához vagy éppen a szervezet gyenge, illetve terheltebb pontjainak meghatározásához.

Ennek alapján pedig: könnyebb egyénre szabott terápiás és vizsgálati tervet összeállítani, továbbá könnyebb meghatározni, hogy az életmódban mire érdemes odafigyelni, mit érdemes megváltoztatni, ha a csökkent funkciójú szerveket, funkciókat szeretnénk helyreállítani, vagy az állapot rosszabbodását elkerülni.

Figyelem!

A Voll-vizsgálat semmilyen klinikai vagy laboratóriumi vizsgálati eredményt nem helyettesíthet, csakis kiegészítő állapotfelmérő és vizsgálati eredményt nyújt.

dr. T. J.–dr. M. J.

|
2005-05-04 17:02:08


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^