Hirdetés

"Testszerelés" kiropraktikával

Az első kiropraktőriskolát 109 éve alapította B. J. Palmer az amerikai Devenportban. Ehhez képest hazánkban csak 10 éve vált ismert gyógymóddá. Az iskolaalapító filozófiája szerint a csigolyák idegszövetekre gyakorolt nyomása okozza testi fájdalmaink egy részét. A "testszerelő" ezt szüntetni meg.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(6):32-32   Celsus Kft.

A kiropraktőr olyan, akár egy jó autószerelő, aki miután felismeri, hogy melyik alkatrész miatt "döcög a járgány", megjavítja azt. A kiropraktika olyan gyógyászati szakterület, mely az ízületek mechanikai diszfunkcióiból és ennek az idegrendszerre gyakorolt hatásaiból eredő állapotok diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik.

A kezével "szerel"

A kiropraktőrök kizárólag a kezükkel "szerelik meg", teszik rendbe a gerinc és a végtagok ízületeit, azokon a területeken, ahol korlátozott a mozgásuk. Ezzel javítják a mozgáskészséget, és csökkentik a fájdalmat. Így pedig az emberi test fantasztikus öngyógyító képessége előtt - amelyre igazságtalanul csak a horzsolások és vágások gyógyulásakor, csontjaink összeforrásakor csodálkozunk rá - megnyílik az út. Szervezetünk regenerálja önmagát. Ezt a kezelési formát "igazításnak" vagy "manipulációnak" is nevezik. Ha a gerinc funkcióit valami megzavarja, működését lecsökkenti vagy elégtelenné teszi, a testtartást és a mozgást szabályozó idegek működése is akadályozottá válhat. A gerincvelői idegek zavart működése pedig - melyet okozhat baleset, hibás étrend, mozgáshiány, rossz testtartás és idegesség is - rossz közérzettel járhat, fájdalmakat okozhat, és végső soron betegségeket idézhet elő, hogy figyelmeztessen arra valami nincs rendjén a szervezetünkben!

Fájdalmas tünetek

Az ízületek manipulációjával a kiropraktőrök az ízületek mozgásáért felelős receptorsejteket stimulálják - a testtartásért felelős érzékelőket, melyek visszajelzést küldenek az agyba az ízület elhelyezkedéséről. A stimuláció az egész idegrendszer működését befolyásolhatja. Attól függően, hogy a gerinc melyik részén fordul elő az idegirritáció, a következő tünetektől szenvedhet a páciens:

  • fejfájás vagy migrén
  • nyakfájdalom
  • hátfájás
  • mellkasi vagy hasi fájdalom
  • váll-, kar-, csukló- és kézfájdalom
  • láb-, térd-, boka- és lábfejfájdalom

Akinek már volt része benne, pontosan tudja, hogy a test egyik területén jelentkező idegirritáció néha a test más részein is fájdalmat okoz. Kisugározhat a fájdalom, miközben arra figyelmeztet, hogy jobban figyeljünk oda magunkra.

A kiropraktőr az első vizsgálatot azzal kezdi, hogy felállítjaa páciens kórtörténetét. Ezek után egy standard ortopédiai és neurológiai teszt következik, azután a gyógyász ellenőrzi a gerinc és az ízületek mozgását. Esetenként röntgen is szükséges a tökéletes állapotfelméréshez. Amennyiben a kiropraktőr olyan helyzetet diagnosztizál, amelyből betegség vagy egészségügyi probléma származhat, késedelem nélkül továbbküldi páciensét háziorvosához vagy szakorvoshoz irányítja őt. A kiropraktikai kezelés egyébiránt - kiegészítő gyógymódként - ilyen esetekben is hozhat gyors megkönnyebbülést.

Kiropraktikai kezelés mindenkinek ajánlható, legyen szó akár újszülöttekről, idős emberekről, állapotos nőkről vagy rendszeresen sportolókról. Még akkor is, ha nincs konkrét panaszuk, viszont azt szeretnék, hogy csigolyáik rendben legyenek! A gerinc, illetve az ízületek "megszerelését" követően, amikor a páciens már jobban érzi magát, a kiropraktőr segít kialakítania egy olyan életformát, amely egészséget és normál mozgást biztosít számára. Ahhoz, hogy a panaszok ne térjenek vissza, tornagyakorlatokra, megismételt kezelésekre és életmódtanácsokra is szükség lehet.

Tudta-e?

  • A kiropraktőrök nem írhatnak fel gyógyszert, és nem végezhetnek sebészeti beavatkozást.
  • Minden orvosi diplomával rendelkező kiropraktőrt kiképeznek röntgenfelvételek értékelésére is.
  • A manipuláció mellett a kiropraktőr jeget vagy hőkezelést is alkalmazhat, számos egyéb technika mellett.
  • Kanadában végeznek egy pácienselégedettségi felmérést, amely az eddigi eredmények szerint nagyon hatékonynak bizonyítja a kiropraktikát a hát- és/vagy a nyakfájás enyhítésében, megszüntetésében.

2004-05-26 22:32:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop