Hirdetés

Kivonják a forgalomból a mérgező homeopátiás gyógyszert

Sok kicsi gyereknek a fogzás folyamata kellemetlen, ezért sokféle készítmény van forgalomban, melyek ezt kívánják enyhíteni. A legújabb vizsgálatok szerint egy homeopátiás készítmény mérgezést okozhat a fogzás miatt ezzel kezelt gyermekeknek, ezért az illetékes amerikai hivatal azonnal kivonta a forgalomból.

fogzás, nadragulya, homeopátiás szer |

MTI Hírek 2010 ;7

A gyerekek foga általában hat hónapos kortól egészen a második életév végéig kiszámíthatatlan ütemben bújik elő. A fogzás gyakorta tünetekkel jár és sokféle panaszt okoz, ami nem csak a gyereknek, hanem környezetének is kellemetlen. Egyik amerikai gyógyszercég készítette a Hyland Teething tablettát, mely a leírás szerint a fogzás fájdalma miatt nyugtalan baba nyelvére helyezve igen gyorsan fölolvad és megszünteti a panaszt.

A homeopátiás szereket a természetgyógyászati készítményekhez hasonlóan az Egyesült Államok területén nem kell vizsgálatra benyújtani az élelmiszereket- és gyógyszereket engedélyező-ellenőrző hivatal, az FDA laboratóriumába. Az intézményhez bejelentések érkeztek, hogy gyerekek, akik fogzási panaszaik enyhítésére ilyen tablettát kaptak, belladonna mérgezésre emlékeztető tüneteket mutattak.

A belladonna világszerte megtermő növény. Hatóanyaga atropint tartalmaz. Tágítja a pupillát, ezért évszázadokkal ezelőtt a szép, de még szebb szeműnek mutatkozni vágyó olasz hölgyek használták. Innen a szép hölgy, a bella donna elnevezés. Magyarul sok neve van: nadragulya, de hívták bolondítófűnek, ördögfűnek is.

Az FDA azonnal vizsgálatot indított. A mérések szerint a készítményben, mely csupán alig kimutatható mennyiségben tartalmazhatott volna belladonnát, igen változó koncentrációban, nem ritkán mérgező adagban találtak a toxinból.

A hivatal a szabályok értelmében azonnal ellenőrizte a gyógyszergyártó üzemet is, közleménye szerint azt a "feladatra alkalmatlan színvonalúnak" találta. A belladonna mérgezés tünetei az egész amerikai médiában ismertették, mindenkit figyelmeztettek arra, hogy ha vásárolt a készítményből, azt azonnal meg kell semmisíteni.

A szakemberek érthetetlennek tartják az eseményt, mert a homeopátia egyik alapvető eleme, hogy a gyógyszert hígítási sorozat eredményeként úgy állítják elő, hogy a tényleges hatóanyagból legfeljebb egyetlen molekulát tartalmazzon, sőt már annyit sem, mert a víz emlékezik a hatásra.
fogzás, nadragulya, homeopátiás szer

2010-11-08 12:09:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop