Hirdetés

Füleljen! Akut középfülgyulladás kezelése homeopátiával

Az akut középfülgyulladás általában gyorsan romló, intenzív fájdalommal járó, és a laikus számára ijesztő betegség. Mégis, mielőtt rögtön az antibiotikus kezeléshez folyamodnánk, a tünetek alapos és körültekintő feltérképezése után első lépésben bátran próbálkozzunk a helyes homeopátiás szer kipróbálásával.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(3):41-41   Celsus Kft. | Kuklis, E.

Minél akutabb és intenzívebb a betegség, annál gyorsabb a homeopátiás gyógyszer hatása is - igen hamar ki fog derülni, hogy a megfelelő szert sikerült-e kiválasztanunk. Ha 1-2, maximum 3 szer beadását követően sem látjuk a tünetek gyors és feltűnő javulását, ne késlekedjünk a fül-orr-gégészt felkeresni! Ha a beteg számára elviselhetetlen a fájdalom, akkor tegyük ezt meg mielőbb, mert a dobhártyát feszítő váladékgyülem leengedésével (a fül "felszúrásával") azonnal enyhíthető a szenvedés, homeopátiás szert pedig a váladék tökéletes kiürítésére és a dobhártya regenerálására is adhatunk.

Amíg a fül nem váladékozik, csepegtethetünk bele kövirózsa- vagy széleslevelű útifűkivonatot, ez csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is.

Fontos! Fájdalomcsillapító gyógyszert sohase adjunk fülfájós betegnek, mert ezzel a legfontosabb jelzést nyomjuk el, és esetleg nem vesszük észre a folyamat súlyosbodását.

A homeopátiás gyógyszerválasztás a betegség fázisának megfelelő tüneteken alapul. Különösen fontos az eredet , a lefolyás üteme , a fájdalom jellege , a kísérő tünetek, illetve későbbi fázisban a váladék jellege .

Amikor még nincsen váladék...

Aconitum : jellemző a hirtelen, többnyire éjszaka jelentkező fülfájdalom lehűlés, hideg szél vagy huzat következtében. A fül piros és forró, a beteg nyugtalan, magas láza van, bőre forró és száraz, nagyon szomjas. Helyi meleg alkalmazása enyhíti a fájdalmat. Ezt a szert a kezdeti stádiumban érdemes alkalmazni.

Belladonna :hirtelen kezdet, piros az arc, a fülkagyló, a hallójárat, ill. a dobhártya. Sokszor hajmosás vagy huzamosabb ideig való hidegben tartózkodás váltja ki. A jobb fül gyakrabban érintett. A fájdalom heves, lüktető, kalapáló, a fül köré, néha a torok felé is sugárzik. Rendszerint magas lázzal, torokfájással, a környéki nyirokcsomók duzzanatával jár, melegtől javul, zajtól, érintéstől, rázkódástól romlik. Az első napokban adható jó eredménnyel.

Chamomilla :ez a szer a túlérzékeny, fájdalmat nehezen viselő, ingerült gyermekeknek kiváló. A kicsi a fájdalomtól hangosan sír, kiabál, állapota átmenetileg javul, ha felveszik és hordozzák vagy ringatják. A tünetek fogzáskor vagy meghűlést követően alakulnak ki, és este 9 és éjfél között tetőznek. A beteg bedugultnak érzi a fülét, fülzúgása is lehet, és hideget kíván a fülére. Jellemző tünetként léphet fel a fájdalmas fül felőli orca kipirulása.

Kalium muriaticum :jellemző a duzzanat és a fehérség. Az előbbi okozza az orrdugulást, nyirokcsomó-nagyobbodást és a fülkürt dugulása miatti halláscsökkenést, nyeléskor fellépő pattogó hangot és fájdalmat. A fehérség a nyelven és az orrváladékban jelentkezik.

Dulcamara :ez esetben a kiváltó ok a hideg, esős, nedves időben történő átázás, uszoda utáni meghűlés vagy az izzadás elnyomása (légkondi, hideg zuhany).

Jó tanács : ezekből a szerekből alacsony potenciákat alkalmazzunk (12-ig bezárólag).

Váladékozással kísért gyulladás

Mercurius solubilis: a fülből bőséges, sárgászöld, bűzös, néha a hallójáratot felmaró váladék ürül. A fájdalom és a fülfolyás éjjel és ágymelegben fokozódik. Többnyire orrfolyás, torokfájás és nyirokcsomó-duzzanat is fellép. A beteg lázas, bőségesen izzad, és a nyáltermelése is fokozottabb.

Hepar sulfuris: a fül rendkívül érzékeny az érintésre és a hidegre, a meleg enyhíti az éles, szúró, szálkaszerű fájdalmat. A váladék sárgásfehér, émelyítő szagú, irritáló. A beteg ingerlékeny.

Pulsatilla :a betegség többnyire megázás vagy áthűlés után kezdődik. A fülpanaszok gyakran jelentkeznek náthával, társulhat hozzá láz, torokfájás, köhögés is. A fájdalom általában éjszaka és melegtől romlik, hideg borogatástól enyhül. Ha megindul a váladékozás, akkor az sűrű, sárgás vagy zöldes színű, nem maró, a fül dugultságérzetét előidéző. A beteg szelíd, kedves, sírós, igényli a vigasztalást, törődést - ez átmenetileg enyhíti is a tüneteit.

Kalium bichromicum :mindig megtaláljuk a tünetek között a sárgászöld, sűrű orrfolyást, esetenként arcüreggyulladással. A fülből sárgás, nyákos, tapadós, jellemzően bűzös váladék ürül, ami a hallójárat és a fülkagyló bőrének viszkető gyulladását okozhatja. Kísérheti a nyaki nyirokcsomók duzzanata.

Calcium carbonicum :az amúgy is fázós beteg a hideg minden formájától megbetegedhet. Ennek ellenére jellemző a fej (a tarkótáj) intenzív, savanykás szagú izzadása. A fülfájás lüktető, jobb oldalon kezdődik, majd áthúzódik a bal oldalra, és sűrű, sárgás, bűzös, nem maró. A hallójáratban és a dobhártyán granuláció, illetve polipok képződhetnek. Jellemző a mandulák és a nyirokcsomók duzzanata, a fülzúgás vagy a fülkürt hurutja miatti süketség.

Silicea:akkor használjuk, amikor a hígan folyó, gennyes váladékozást akarjuk megszüntetni, és a hallást visszaállítani, vagy segíteni szeretnénk a dobhártyaseb begyógyulását.

Jó tanács : ezeknél a szereknél javaslom a magasabb potenciák alkalmazását (9 és 30 között, Hepar sulf.-nál 12-est vagy 15-öst).

Dr. Kuklis Eszter

2004-02-22 12:01:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop