Hirdetés

A homeopátiás szereknek semmi hatásuk nincsen, csupán placeboként hatnak?

Placebo-hatásról akkor beszélünk, ha – mint ahogy az a klinikai kísérletekből kiderült – az inaktív cukortablettát kapó betegek valóban jobban érzik magukat, mint azok, akik semmilyen kezelést nem kapnak. Egy újabb elemzés szerint azonban, amelyben összehasonlították a homeopátiás szereket és az orvosságokat, a homeopátiás szerek placebóként hatnak.

homeopátia, placebo |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

Dr. Matthias Egger, a berni egyetem tanszékvezetője, a most megjelent tanulmány szerzője szerint a kisebb vizsgálatok – akár a homeopátiás szerekről, akár gyógyszerekről – nem objektívak, mert mindenképpen a pozitív eredményeknek kedveznek. A nagyobb és gondosabban lefolytatott tanulmányok azonban arról tanúskodnak, hogy lényegében nincs különbség a placebo és a homeopátiás szerek között.

Gyakorlói szerint a homeopátia a hasonlóság törvényén alapul – ha valakinek valamilyen tünete van, például lázas, akkor a szervezet megpróbálja a kórokozót elpusztítani. Így aztán, ha ezt a tünetet akarjuk erősíteni, olyan szert kell neki adni, amitől fokozódik a láza. A homeopátiás szerek csak igen kis mennyiséget, gyakran egyetlen molekulányit tartalmaznak a hatóanyagból.

A kételkedőket erősen támadják a homeopátia gyakorlói, mondván, hogy eleve részrehajlók voltak a vizsgálódók. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a homeopátiás szereket másképpen kell alkalmazni, mint a gyógyszertári készítményeket. A homeopátia ugyanis nem egyetlen szer egy bizonyos betegségre, hanem egy olyan orvoslás, amely az egész emberrel, és annak valamennyi tünetével foglalkozik.

A szkeptikusok szerint viszont tudományosan teljesen megalapozatlan, sőt, abszurd ez az elmélet. A hatás magyarázata az lehet, hogy a homeopátiás orvoslással foglalkozók sokkal több időt szánnak betegeikre, érdeklődést tanúsítanak tüneteik iránt, és részletes kórelőzményt készítenek. Ez a holisztikus szemléletmód nagy előnye, és ezzel magyarázható, hogy a betegek valóban jobban érzik magukat a homeopátiás szerek bevétele után, a kis tablettában vagy kristályban ugyanis nincs sem hatóanyag, sem varázserő.

CBS News
homeopátia, placebo

2005-08-29 23:54:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop