Teaínyencségek

A teaivásnak kultusza van, ráadásul napjainkban trendi is. Soha ennyi rajongó és ennyifajta tea nem volt még! De ez nem csoda. A tea frissít, ízletes, és tele van egészséges hatóanyagokkal. Nézzük hát a forró újdonságokat!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(12):27-27   Celsus Kft. | Dénes, V.

Egykor a teázáshoz az unatkozás társult, később a meghűléses betegségek időszakában volt népszerű. Manapség szinte mindenki iszik teát. Az íz- és illatélmény pedig garantált, hiszen a beszerezhető több ezer fajtának a gyengédtől az erős fűszeresig, a mézes-virágostól a kimondottan reszelős ízűig gazdag az aromapalettája. Térjen be Ön is egy teaboltba vagy egy teázóba, ahol kedvére válogathat!


HÁROM FŐZET...

Ha teázik, sohase rohanjon, élvezze a teáját ráérősen! Mondjuk, kínai módra. Ehhez többször kell beáztatnia a teafüvet.

  • Az első forrázattal egy percig ázzon a tealevél - ezt „A finom illatok teájának" nevezik a Távol-Keleten.
  • A második forrázatot, amit kicsit tovább áztatnak, „A finom ízek teájának" hívják.
  • A harmadik forrázat már szimbolikus jelentőségű, hisz a neve „A hosszú barátság teája".

HASZNOS TUDNIVALÓ! Ezeket a forrázatokat zöldteából illik készíteni.

A divatos zöldtea mellett érdemes kipróbálni a Pu-Erh teát, amely másnaposságűző és karcsúsít is. A Lapacho is ízletes, a bennfentesek már régóta ismerik. Egy fa kérgéből készül, rendkívül gazdag ásványi anyagokban és kiválóan élénkít, ráadásul hatékony immunerősítő és gyulladáscsökkentő is. Egzotikus innivaló és kevés cseranyagot tartalmaz a dél-afrikai Rooibos-tea, ami a teacserjéhez hasonló bokor leveleiből készül, így ebben az esetben nem valódi teafűről van szó.

Újdonságnak számít a Matcha, ami egy zöld teapor Japánból. Forró vízzel készítik, és „nádseprűvel" verik habosra az italt. Ez az ülőszertartásokhoz használatos tea, amelynek hagyományát Tokióban a mai napig is ápolják.

NEMCSAK ÖTÓRAI TEA...

Az influenza megelőzése érdekében - mivel a teák sokféle ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaznak - nem árt rendszeresen elszürcsölni egy csésze forró teát.

Ha teaínyencségekre vágyunk, érdemes „kirándulnunk" az internetre, ahol rengeteg, a teákkal, a teázással kapcsolatos fontos információt gyűjthetünk össze. Ajánlott honlapok: www.palaisdesthes.com; www.peets.com; www.shopstashtea.com; www.tealuxe.com.

ÚJ SZTÁROK...

A különböző teákat az optimális íz elérése érdekében eltérő módon kell elkészíteni!

JÓ TUDNI! A bugyogva forró víz 8 perc alatt hűl 80°C-osra. Aki pontosabban szeretné tudni a vízhőmérsékletet, teaboltokban vásárolhat teahőmérőt.

  • Kokeicha - Japán: ideális elkészítése 80°C/1-2 perc. Fenyőtűre hasonlító, préselt zöldtea, forrázata világos, könnyű ízű.
  • Mate - Dél-Amerika: ideális elkészítése 100°C/5-10 perc. Kapható pörkölt, fűszeresebb aromával is.
  • Fehértea - Kína: ideális elkészítése 80°C/2 perc. Forrázata gyengéd ízű, virágos jegyekkel.
  • Bancha - Japán: ideális elkészítése 80°C/1 perc, 3-4-szer is felönthetjük. Friss, enyhén gyógynövényjellegű aromája van.
  • Gunpowder - Kína: ideális elkészítése 80°C/2 perc, többször is felönthetjük, íze így is erős marad.

TUDTA?

  • A zöld- és a fehértea a teacserje fiatal leveleiből készül, feldolgozása során a technológiából kimarad a fermentálás, míg a vörös- és a feketetea erjesztetten kerül a kereskedelembe.
  • A gyümölcsteák sokszor nem is tartalmaznak tealeveleket, ehelyett szárított gyümölcsdarabkákból állnak.

Dénes Vanda

|
2005-11-25 14:24:43


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


Tea mindenkor

A tea szerelmeseinek szól ajánlatunk: finom üdítő italok készíthetők különféle gyógy- és fűszernövényekből, legtöbbjüknek kiváló gyógyhatása van, és koffein...


Hamis állítások gyógynövényekről az interneten

Vigyázat, az internet hemzseg a félrevezető állításoktól, állapítja meg egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek során több mint 400 honlapot vizsgáltak meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^