Jól érzem magam! - Gyógyteák nőknek

A csodás, aromás gyógynövény- és fűszerteák manapság virágkorukat élik. Nem csak finomak, de apróbb kellemetlenségek és panaszok esetén csodákra is képesek...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(1):24-25   Celsus Kft. | Mercz, M.
Túl sok stressz ér bennünket? Nem tudunk összpontosítani? Gyomrunk idegesen rándul össze? Végérvényesen elmúltak azok az idők, amikor ilyenkor a gyógyszeresládika után nyúltunk. A gyengéd növényi segítség ma a trend!

BIZONYÍTOTT HATÁS

A levelek, a virágok és a gyökerek természetes módon támogatják testünket-lelkünket. Elsősorban a nőkét, akiknek a munkahely és a család kettős terhe nyugszik a vállán, s akiket a havonta fellépő hormoningadozás is megvisel. A gyógynövények hatását már rég nem csupán a tapasztalatok igazolják, effektivitásuk tudományosan is bizonyított. Mindemellett igazi élvezetet nyújtanak! A borsmentát és társait ugyanis általában teaként fogyasztjuk, de már aromás illatuk is jóleső megelégedettséggel tölt el bennünket.

MITŐL HATÁSOSAK A GYÓGYFÜVEK?

A növények ezernyi olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyek befolyásolják szervezetünket. A gyógynövények és a virágok számára ezek a szubsztanciák biztosítják a túlélést, hiszen - az állatokkal ellentétben - a növények nem tudnak elfutni: a maguk módján kell ellenségeikkel szembenézniük. Speciális hatóanyagaikkal tartják távol maguktól a gombákat, a baktériumokat és az egyéb kártevőket. Más alkotóikkal viszont szinte magukhoz csalogatják a rovarokat, hogy virágaikat beporozzák. A növények eme kommunikációs rendszere az emberre is hat. Illóolajaik például megnyugtatnak, ellazítanak vagy éppenséggel felfrissítenek, de az immunrendszerünket is erősíthetik. Keserűanyagaik stimulálják az emésztőnedvek termelését, s így segítségünkre vannak gyomor- és bélpanaszok esetén. A flavonoidok - természetes festékanyagok - gátolják többek között a gyulladások kialakulását, immunerősítő és érvédő hatással rendelkeznek. A hársfában található glükozidok- cukrok - serkentik a verejtéktermelést.

HOGYAN HASZNÁLJUK HELYESEN?

Nagyanyáink idején aki teát szeretett volna inni, annak először össze kellett gyűjtenie a megfelelő növényeket. Manapság nemcsak a hazai gyógynövényeket lehet megvásárolni: kaphatók mindenféle növény- és teakeverékek a világ minden tájáról. Aki nemcsak jó közérzete okán fogyasztja őket, hanem speciális gyógyhatásuk miatt is, legjobban teszi, ha a gyógyszertárban vásárolja meg a megfelelő füveket.

JÓ TUDNI! A patikában kapható gyógynövények minőségét és hatóanyagait szigorúan ellenőrzik. Egyidejűleg kompetens személytől kérhetünk tanácsot azzal kapcsolatosan, mely tea vagy teakeverék a legoptimálisabb számunkra, s hogy fogyaszthatjuk-e azt hosszú időszakon keresztül vagy csak rövid távú alkalmazása ajánlott. Ha olyan teát vásároltunk, amely nek csomagolásán nem áll az adagolással kapcsolatosan semmilyen tanács, akkor általában csészénként egy-két teáskanálnyi teafű az ajánlott mennyiség.

A teát lehetőleg melegen és lassan fogyasszuk, naponta két-három csészényit! Emésztési problémák esetén ne édesítsük, a köhögésre és megfázásra alkalmazott teák viszont mézzel a legfinomabbak.

NE FELEDJÜK! A bioanyagok finom összhatásának következtében a gyógynövények sokkal kíméletesebben és komplexebben hatnak, ráadásul kevesebb mellékhatással rendelkeznek.

HOGYAN TALÁLJUK MEG AZ IGAZIT?

A gyógyteák általában nem súlyos betegségeket hivatottak gyógyítani, csupán panaszokat enyhítenek, segítenek a megelőzésben, és javítják a közérzetet. Ezért igaz az a szabály, hogy már az ital illatának és ízének is kellemesnek kell lennie számunkra. Az azonos hatással rendelkező teák esetén egyszerűen válasszuk azt, amelyik jobban ízlik! A teázás idejét pedig tegyük ünneppé! Legyen elegendő időnk, lazítsunk, és hallgassunk testünk szavára!

TEATÉKA

És most nézzük a tíz legfontosabb teafüvet!

Gyömbér

Hatása: serkenti a keringést, fokozza a vitalitást, javítja az emésztést, segít felfúvódás, hányinger és utazási megbetegedés esetén.
Felhasználása: forrázzunk le 1 teáskanálnyi aprított gyömbérgyökeret 1 csészényi forrásban levő vízzel, és hagyjuk 5 percig ázni!

Citromfű

Hatása: nyugtat, segít ideges eredetű elalvási nehézségek és stressz okozta gyomor- és bélpanaszok esetén. Antibakteriális hatású és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik.
Felhasználása: 2-3 teáskanálnyi - lehetőleg friss - citromfűlevelet forrázzunk le 1 csésze vízzel, és hagyjuk 5-10 percig ázni!

Borsmenta

Hatása: segít gyomorpanaszok és hányinger, megfázás és migrén esetén, serkenti az epe működését, görcsoldó és nyugtató hatású.
Felhasználása: 1 evőkanálnyi borsmentalevelet forrázzunk le 1 csészényi vízzel, és 5-10 percig hagyjuk ázni!

Zöldzab

Hatása: erősíti az idegeket, nyugtat, segít depresszió, kimerültség és fejfájás esetén. Vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, és erősíti a kötőszövetet.
Felhasználása: a legjobb, ha csalánlevéllel, orbáncfűvel és palástfűvel keverjük. Ebből 1 teáskanálnyit forrázzunk le 1 csészényi vízzel! 10 percig hagyjuk ázni!

Orbáncfű

Hatása: segít idegesség, enyhe depresszió - pl. télen -, ideges kimerültség, változókori panaszok és koncentrációs zavarok esetén.
Felhasználása: egy-két teáskanálnyi teafüvet forrázzunk le 1 csészényi vízzel, és 5 percig hagyjuk ázni! A hatás folyamatos alkalmazás mellett is csak 3-4 hét múltával jelentkezik.

Macskagyökér

Hatása: segít feloldani a görcsöket, javítja az alvást, és nyugtat. Jótékonyan hat idegesség, ideges eredetű gyomor- és bélpanaszok esetén és szorongáskor.
Felhasználása: 2 teáskanálnyi gyökeret forrázzunk le 1 csésze vízzel, és 5 percig hagyjuk ázni! Vigyázat! Hosszas alkalmazás esetén fejfájást okozhat!

Rozmaring

Hatása: serkenti a vérkeringést, segít alacsony vérnyomás, puffadás, emésztési zavarok és reumás fájdalmak esetén.
Felhasználása: 1 teáskanálnyi teát forrázzunk le 1 csésze vízzel, és 5-1 0 percig hagyjuk állni!

Hárs virág

Hatása: izzasztó, enyhén görcsoldó, támogat megfázás és fertőzések esetén, segít megelőzni az érelmeszesedést.
Felhasználása: csészénként egy-két teáskanálnyi füvet forrázzunk le, és 5 percig hagyjuk állni. Akut megfázás és száraz köhögés esetén lehetőleg forrón fogyasszuk!

Levendula

Hatása: lazító, görcsoldó hatású. Segít puffadás, ideges eredetű gyomor- és bélpanaszok esetén. Serkenti az epeműködést.
Felhasználása: 2 teáskanálnyi füvet forrázzunk le 1 csésze vízzel, és 5-1 0 percig hagyjuk állni!

Komló

Hatása: nyugtat, erősíti az idegeket, javítja az emésztést, segít elalvási problémák és ideges eredetű gyomorpanaszok esetén.
Felhasználása: 2 teáskanálnyi komlót forrázzunk le 1 csészényi vízzel, és 5-10 percig hagyjuk állni! Napi 1-3 csészével fogyasz-szuk!

M. M.

|
2006-01-08 15:49:16


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


Tea mindenkor

A tea szerelmeseinek szól ajánlatunk: finom üdítő italok készíthetők különféle gyógy- és fűszernövényekből, legtöbbjüknek kiváló gyógyhatása van, és koffein...


Hamis állítások gyógynövényekről az interneten

Vigyázat, az internet hemzseg a félrevezető állításoktól, állapítja meg egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek során több mint 400 honlapot vizsgáltak meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^