Gyógynövények és gyógyszerek: nem minden veszélytelen, ami természetes

A legtöbben azt hiszik, hogy a gyógynövények, mivel természetes anyagokat tartalmaznak, teljesen biztonságosan alkalmazhatók. Ez azonban nem igaz.

gyógynövény, gyógyszer, kölcsönhatás | InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.

Honnan tudhatjuk hát, hogy melyik gyógynövény jó nekünk, melyik nem, és melyik az, amelyik más, szintetikus gyógyszerekkel együtt alkalmazva károsíthatja egészségünket?

Sajnos, erre nem egyszerű a válasz. A betegek beszéljenek gyógyszerészükkel és orvosukkal, de nagyon sok mindent még nem tudunk a gyógyfüvekről.

Van némi bizonyíték arra, hogy a ginkgo segít az Alzheimer-kórral és más demenciával összefüggő memóriazavarral küszködőknek. Megelőzésre azonban nem ajánlják, mert ez a hatása még nem bizonyított. Ha valaki elfelejti, hova tette a slusszkulcsát, még nem memóriazavar. Viszont biztos, hogy a ginkgo befolyásolja a véralvadást, így ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, akkor nem ajánlatos az alkalmazása.

A fokhagyma viszonylag biztonságos gyógynövény, de a ginkgónál elmondottak itt is érvényesek, mert a fokhagyma szintén hatással van a véralvadásra. Ha például műtétre vár valaki, ajánlatos a kijelölt időpont előtt egy héttel abbahagyni a fokhagyma szedését.

Az orbáncfű hatásosnak bizonyult a depresszió enyhe formájánál, de a súlyos depresszió esetében erre nincs bizonyíték. Ugyanakkor azonban hasonló mellékhatásai lehetnek, mint a hagyományos antidepresszánsoknak, és egy sor gyógyszerrel léphet kölcsönhatásba. A fogamzásátló lebomlását például gyorsítja, előfordult már, hogy valaki teherbe esett, mert együtt szedte az orbáncfüvet a tablettával.

Az efedrinnél az adagolás a probléma, mert az emberek általában túl sokat szednek belőle, ami megemelheti a vérnyomást, és szívritmuszavarokat okozhat. Ezzel kapcsolatban előfordult már néhány haláleset is, így Kanadában például erre a tabletta csomagolásán is felhívják a figyelmet.

| gyógynövény, gyógyszer, kölcsönhatás
2015-09-24 11:33:47


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


Tea mindenkor

A tea szerelmeseinek szól ajánlatunk: finom üdítő italok készíthetők különféle gyógy- és fűszernövényekből, legtöbbjüknek kiváló gyógyhatása van, és koffein...


Hamis állítások gyógynövényekről az interneten

Vigyázat, az internet hemzseg a félrevezető állításoktól, állapítja meg egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek során több mint 400 honlapot vizsgáltak meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^