Gyógyító föld

A 12. században élt Hildegard von Bingen, a hírneves apáca és gyógyító napjainkban Nyugat-Európában közismertebb, mint valaha. Érthető, hiszen az első híres nő volt a katolikus középkor férfivilágában...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):32-33   Celsus Kft. | Sütő, Gy.
Ő a modern gyógyászat védőszentje, az orvoslás történelmében pedig az első természetes módszerekkel gyógyító nő. A Hildegard-féle medicina egyik érdekes fejezete a fák gyökérföldjének terápiás alkalmazása, Hildegard ugyanis a különböző földtípusoknak gyógyító erőt tulajdonított.

FÉNY A"SÖTÉT KÖZÉPKORBÓL"

Ha manapság valaki aláveti magát egy"középkori módszernek", sokan hajlamosak azt gondolni róla, hogy a múltban él. Pedig Hildegard von Bingen a"sötét középkorban" olyan ismereteket terjesztett, amelyeket évszázadokkal később a legmodernebb elemző módszerek a legmesszebbmenőkig igazoltak.

Az apáca azt írja a fekete nadálytőről, hogy ha valakinek fekélye, sebe van, és fekete nadálytőt fogyaszt, akkor a problémás területen nyálka keletkezik, amely begyógyítja a beteg testrészt, továbbá külsőleg gyógyít, nem pedig belsőleg.

Ezt a javallatot a modern orvostudomány tökéletesen igazolta, amikor sikerült beazonosítania a sebgyógyító hatású allatonin nevű anyagot.

A NŐI NEM UNIVERZÁLIS ZSENIJE

Hildegard von Bingen 1098-ban született Bermersheimben. Nyolcéves volt, amikor szülei beadták a Benedek-rendi apácák kolostorába.

Saját bevallása szerint már ötéves korában különös látomásai voltak, és már 22 évesen elkezdte összefoglalni különféle teológiai tartalmú, valamint orvosi, történeti és zenei műveinek lényegét. Hildegard 1147-ben áttelepült az általa alapított rupertsbergi kolostorba, és rendfőnöknő lett. Kiterjedt levelezést folytatott fejedelmekkel, akiket tanácsokkal látott el, és éltette bennük a reményt. A Hildegard-féle gyógynövény- és nemeskő-terápia mellett manapság már szakácskönyveit is sokan ismerik. Az akkori kor univerzális zsenije volt, aki összehangolta a fizikai létet a szellemi gondolkodással, és a földi létét feltétel nélkül alárendelte az eszmei értékeknek.

A FÖLD POZITÍV ERŐI

Az évszakok váltakozásával a föld is állandóan változik, megújul. Ezért nemcsak az átalakulás szimbóluma, hanem tradicionális gyógyszer is.

GONDOLJUK MEG! A nyár első felében hideg, télen meleg, magában rejt növekedést és szárazságot, fejlődésre serkenti a magokat, eltartja az élő teremtményeket. A nyár eleje azért hűvösebb, mert ekkortájt a napsugarak ereje a teremtő folyamatokban vesz részt, télen pedig azért süt néha melegen, hogy a hideg keménységet megtörje. A téli napfény hatása nem lehet termékenyítő, mert a kemény, fagyos földburok megvédi a föld mélyében lévő magvakat, melyek felszíni fejlődése a föld felmelegedésével veszi kezdetét. A bölcs természet mindig kellő időben indítja el és állítja le a növekedést, ahogyan a hold is állandóan növekszik és fogy.

AZ ÖRÖK GYÓGYSZER

A földnek emberemlékezet óta éltető erőt tulajdonítanak. Erre már a Bibliában, Mózes első könyvében található utalás:"Azután megformálta az Úristen az embert a föld porából, és élet leheletét lehelte az orrába. Így lett az ember élőlénnyé."

Az ember tehát a földből teremtetett, és a földbe jut vissza. Az ótestamentumi mondatok a négy elem összjátékára is céloznak, melyek nélkül nem jöhetne létre élet: a formálható földnek nedvesnek kell lenni, különben széttöredezne. A lehelet levegővel telíti a földet, és a meleg hatására tűz keletkezik. Csak a négy alkotórész egyesüléséből alakulhat ki élet. A Hildegard-féle szövegek alapvetően három, gyógyításra alkalmas földtípust említenek. Minden esetben gyökérföldről van szó. Az eredeti művekben részletes leírás olvasható arról, hogy a növények nedveket és savakat juttatnak a földbe, hogy az ott található ásványi anyagok feloldódjanak, és oldott formában a gyökereken keresztül felszívódjanak. A leadott anyagok évszakonként eltérőek.

Minden növénynek szüksége van szénre, hidrogénre, oxigénre, nitrogénre, kénre, foszforra, káliumra, kalciumra, magnéziumra és vasra. A felsorolt anyagokon kívül a növények fajtától függően más-más nyomelemeket igényelnek. (Például bórhiány esetén a répa, cinkhiánynál pedig a gyümölcsfák fejlődése veszélyeztetett.) Tehát Hildegard a különféle földtípusokat és a növényi savakat kombinálja össze gyógyítás céljából.

GYÓGYÍTÓ FÖLDFAJTÁK

Az almafa gyökerének földje

Tavasszal, amikor az almafa virágozni kezd, a gyökereit körülvevő föld átmelegszik. A fájó vállra, ágyékra és hasra csillapítóan hat az érintett testtájékra helyezett meleg gyökérföld.

FONTOS! Tavasz elmúltával ugyanez a föld már hasznavehetetlen, mert a termékeny nedvek a gyümölcsöket érlelik.

A hársfagyökér földje

A hársfagyökér földje paralízis, köszvény, bénulással járó betegségek - például sclerosis multiplex - és érelmeszesedés ellen kiválóan alkalmazható. Vízben feloldva felmelegíti, és ezáltal gyógyítja a beteg testrészt. A kúrát kilenc napig kell végezni. Hildegard"gőzfürdőt" említ, tehát a hársfagyökér földjét szaunában is lehet használni.

JÓ TUDNI! A meleg föld kivonja a szervezetből a betegséget okozó káros anyagokat.

A juhargyökérföld

Orrdugulás esetén este egy óra hosszáig borogassa földből készült kötéssel az orrát! Reggelre a dugulás megszűnik.

A zöld agyagföld

A zöld agyag - timföld - főként Franciaországban található. Harmonizálja a gyomor-bél traktus működését, így szünteti meg a baktérium- és vírusfertőzések által kialakult betegségeket. Alkalmazható bélfertőzésre, gennyes sebre, fekélyre, égési sebre. Bőrproblémák, sérülések esetén és hajápolás céljából lehet belőle készíteni borogatást, arcmaszkot. Igen hatékony, ha reggel éhgyomorra a belőle készült oldatot megisszuk. Ajánlatos még este egy teáskanálnyi zöld agyagot elkeverni egy pohár vízben. Reggel az elszíneződött vizet fogyasztás előtt fakanállal keverjük meg.

TIPP: fontos, hogy székrekedésnél az agyagot hagyjuk leülepedve, míg fordított esetben egy teáskanálnyi mennyiséget szárazon vagy pépesen alaposan keverjünk össze nyállal, azután együk meg!

HILDEGARD HOLISZTIKUS IRÁNYELVEI

Mégis mitől volt modern ez az elszánt apáca, aki a maga korában meglepően emancipáltnak számított, és még Barbarossa Frigyes császárral sem félt teológiai vitába kezdeni? Irányelvei választ adnak erre a kérdésre. Íme:

A betegség nem állapot, hanem folyamat. Naponta tenni kell egészségünkért!

A gyógyítás elsősorban"segítség az önsegítéshez". Mindenki maga felelős az egészségéért. A megelőzés fontosabb a gyógyításnál.

Az egészség a test, a lélek és a szellem egységét jelenti."A terápia lelke a lélek terápiája."

Az egészség feltétele, hogy az ember tökéletes összhangban éljen a teremtett világgal és teremtőjével. A terápia magában foglalja az egész világot és annak törvényeit.

Sütő Gyöngyi

|
2005-07-28 12:27:41


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


Tea mindenkor

A tea szerelmeseinek szól ajánlatunk: finom üdítő italok készíthetők különféle gyógy- és fűszernövényekből, legtöbbjüknek kiváló gyógyhatása van, és koffein...


Hamis állítások gyógynövényekről az interneten

Vigyázat, az internet hemzseg a félrevezető állításoktól, állapítja meg egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek során több mint 400 honlapot vizsgáltak meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^