Echinacea

Észak-Amerika őslakói az echinaceát, ezt a bíborvörös kúpvirágot kígyómarásra, gyulladások és a legkülönbözőbb betegségtünetek gyógykezelésére használták. Immunerősítő hatása miatt ma már egyetlen házipatikából sem hiányozhat. De miért is olyan hatásos ez a csodafű?

| Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(1):37-37   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Nemcsak hasznos, hanem kifejezetten mutatós növény is az Echinacea purpurea.

ÖSSZEGÖMBÖLYÖDÖTT SÜNDISZNÓ...

Világító, piros virágai a kert díszeként is szolgálnak. Nevét nemcsak feltűnő virágáról kapta, hanem tüskés gombavirágzatáról is. Egy összegömbölyödött sündisznóra emlékeztet, amit a görög nyelvben „echinos”nak hívnak. A vörös kúpvirág mellett az echinaceának több fajtája létezik. Ezek gyökeréből és virágából nyerik azt a kivonatot, amely illóolajakat, kávésav-észtert, poliszacharidot és más egészségtámogató komponenst tartalmaz.

HASZNOS INFO: hatóanyagai segítenek a szervezetnek az influenzás fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség erősítésében. Különösen hatásos visszatérő légúti és húgyúti betegségek legyőzésére.

IMMUNGYENGÍTŐK

Immunrendszerünk alapjában véve felkészült a baktériumok, a vírusok és a paraziták támadásai ellen, bár napjaink életfeltételei gyakran nehezítik hatásos munkáját. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a mozgáshiány és a stressz azok a tényezők, melyek gyengítik a védekező sejteket. A modern higiéniai eljárások sem tesznek neki jót. A krónikus gyulladások vagy fertőzések, anyagcsere-betegségek, nagyobb műtétek és a sugárkezelés is gyengítik a védekezőerőt. Ha emellett még nyirkos is az időjárás, a kórokozóknak tényleg könnyű dolguk van. Szerencsére a természet megajándékozott bennünket egy nagyon hatásos növénnyel, a vörös kúpvirággal, hogy védekezőrendszerünket feltuningolja. Az echinacea poliszacharidjaival olyan ártalmatlan anyagokhoz kötődik, melyek szervezetünk számára „idegenek”, ezért le kell őket győzni. Ez a „jelölés” könnyebben hozzáférhetőbbé teszi a kórokozókat a fehérvérsejtek számára. Ezért ha például vírusok indítanak támadást ellenünk, szervezetünk védelmi kapacitása nagyobb, s így a kórokozóknak nincs esélyük.

SPORTOLÓKNAK IS AJÁNLOTT

A teljesítménysport a védekezőrendszert kemény próba elé állítja. Jó példa erre a Tour de France. A kerékpárosok hegymenetben erősen izzadnak, miközben a Pireneusokban hirtelen 2 °C-ra csökken a hőmérséklet. Az immunszabályozó sejtek számára ez valódi hullámvasút-utazás. Nem csoda tehát, ha sok sportoló állandó meghűléssel küszködik. Nem volt ez másképp a Tour de France 1997-es győztesénél, Jan Ulrichnál sem, míg az orvosa - néhány hónappal döntő verseny előtt - Echinacea purpureát írt fel neki. „Azóta nincs semmi bajom. Az idén - el ne kiabáljam! - egyetlenegyszer sem voltam beteg” - nyilatkozta a sportoló.

MEGELŐZÉSRE IS REMEK!

Naponta baktériumok és vírusok milliói támadnak bennünket. Betegek azonban csak akkor leszünk, ha immunrendszerünk meggyengült. Ennek kivédése érdekében használjunk belsőleg vörös kúpvirágot! Növeli védekezőerőnket gyulladásos megbetegedéseknél, felsőlégúti, húgyúti és hüvelyi gombás fertőzéseknél. Megrövidíti a betegség lefolyását, enyhíti a kísérő tüneteket - de csak akkor, ha a hatóanyagot már az első tünetek jelentkezésekor elkezdjük szedni. Külsőleg: marás, égés, fagyás, fekély, ekcéma, mandula- és szájnyálkahártya-gyulladás esetén is bevált szer.

J. Zs.

|
2006-01-08 16:27:37


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


Tea mindenkor

A tea szerelmeseinek szól ajánlatunk: finom üdítő italok készíthetők különféle gyógy- és fűszernövényekből, legtöbbjüknek kiváló gyógyhatása van, és koffein...


Hamis állítások gyógynövényekről az interneten

Vigyázat, az internet hemzseg a félrevezető állításoktól, állapítja meg egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek során több mint 400 honlapot vizsgáltak meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^