Az útszélek királya - Lándzsás útifű

A királyokat a történelemből jól ismerjük, és ha időközben rendkívüli képességekkel felruházott tekintélyük el is vész, tudjuk, hogy ezekkel a tulajdonságokkal mégis ők rendelkeztek. A lándzsás útifüvet a gyógynövények királyának tartják...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(2):35-37   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Néhány faj a növény- és állatvilágban is királyi rangra emelkedett: a rózsa illatával, szépségével hódít, az oroszlán pedig hatalmas erejével, fejedelmi nyugalmával kelt tiszteletet. A barátságtalan helyen megtelepedő, szerény küllemű lándzsás útifű tömör, majdnem bőrszerű levelei, jelentéktelen, többnyire szagtalan virágai ellenére mégis király!

A növény három, nálunk leggyakrabban előforduló fajtája a Plantago lanceolata - lándzsás útifű, a Plantago maior lanceolata - széles levelű útifű és a Plantago media lanceolata - közepes levelű útifű.

KIRÁLYI BEMUTATÓ...

A lándzsás útifű évelő növény. Nyári sétánk során gyakran találkozhatunk vele, ha nyitva tartjuk a szemünket.

Az egy tőrózsából növő, 20-40 cm hosszú, keskeny-lándzsás levelű növény apró, fehéres virágai tömött hengeres vagy gömbös füzérben állnak. A porzók hosszabbak a pártánál, így feltűnően kiállnak a virágzat szintjéből. Gyűjtésre a legalkalmasabb időpont röviddel a virágzás előtti idő- áprilistól augusztusig virágzik -, de a teljes növekedési fázisban szedhető. Leveleit tőkocsány nélkül, levegőn, árnyékban ajánlatos szárítani.

Használható a közepes levelű útifűis, melynek levéllemeze nagyobb, rózsaszín porzószálai az enyhén illatos virágot széppé varázsolják. Gyógyhatása azonban gyengébb társaiénál.

Gyakran található az utakon és útszéleken a széles levelű útifű, tojásdad alakú, tenyérnyi leveleivel. Levélnyele olyan erős, hogy régebben néhány helyen rostnyerésre használták. Indiában, Kínában, sőt Dél-Amerikában is levélzöldségként termesztik. Az útifűben nekünk sem csupán a gyógyhatást kell látnunk. A lándzsás útifű kisebb, zsenge leveleiből és a közepes vagy széles levelű úti fű nagyobb leveleiből az erős levélnyél eltávolítása után nagyon finom saláta vagy zöldségköret készíthető. Jóízű, vitaminokban - C-vitaminban, vérzéscsillapító K-vitaminban -, karotinban gazdag, de további értékes anyagok, mint a kovasav és a frissítő citromsav is segítenek a gyakran sajnos élvezhetetlenné tett hétköznapi ételek feljavításában.

AZ UTAK KIRÁLYA

Elődeink nemcsak leveleit ették, hanem zsírban gazdag magjait is, amiből pépet készítettek. A lándzsás útifű magjának különleges tulajdonsága nagy folyadékfelszívó képessége. A Földközi-tenger térségében növő útifüvet ezért a gyógyászat - a lenmaghoz hasonlóan - székletrendezőként használja, de hasmenés és vérhas kezelésére is jó, mert a nyers mag vízben erősen megduzzad, a felszabaduló nyálka felszívja a baktériumokat, mérgeket, így segít a gyulladt nyálkahártya megnyugtatásában és gyógyításában.

VILÁGURALOM...

A lándzsás útifű a gyógynövények atyja, szinte az egész világon elterjedt, és sok népnél ősidők óta a legfontosabb gyógynövények egyike.

  • A Himalájában hasmenés ellen, ivar-és húgyképző szervek megbetegedéseinél, kígyómarás ellen és vérzéscsillapítóként alkalmazzák.
  • A kínai gyógyászatban a húgyúti szervek megbetegedésein és a vérzéscsillapításon kívül használják kötőszöveti gyulladás esetén is.
  • Az orosz népi gyógyászat elsősorban vérzéscsillapítóként és hasmenés ellen ismeri.
  • Észak-Amerika indiánjai szintén vérzéscsillapítóként, elsősorban az erős havivérzés szabályozására ajánlják.
  • A cipőbe téve hosszú gyalogtúrák alkalmával gátolja a vízhólyag kialakulását.
AZ ÓKORTÓL NAPJAINKIG...

Az antik és a modern kor természetgyógyászata külsőleg és belsőleg is több területen hasznosítja a lándzsás útifüvet. Míg Kr. u. 50-ben Dioskorid a lándzsás útifű hűsítő, szárító tulajdonságát hangsúlyozta, és ezért a gyökerét vízben és borban főzve lázas betegek gyógyítására és karkötőként mirigyduzzanatra ajánlotta, addig Szent Hildegard méreg ellen alkalmazta, de felírta köszvény esetén, és megfőzött leveleit kenőcsként rovarcsípésre is. Paracelsus, hasonlóan sok más orvoshoz, sebgyógyító tulajdonságát emelte ki. Méregtelenítő hatását a tudomány is alátámasztja, nem meglepő hát, hogy az ókori népek kígyó- és skorpiómarásra, rovarcsípésre, mérgezéskor használták. Felfigyeltek arra, hogy más növényi nedvekkel ellentétben a lándzsás útifű nedve kevésbé vagy egyáltalán nem penészesedik. Ennek utánajárva, a kutatók antibiotikumos hatású anyagok nyomára bukkantak. Így magyarázható az a gyógyhatás is, melyet a lándzsás útifű lázzal járó tüdő- vagy légúti panaszoknál fejt ki, és kezelésükre egyes felvilágosult orvosok napjainkban is használják.

A LEGJOBB KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓ...

A lándzsás útifű neve egyet jelent a köhögéscsillapító szerrel, mivel a múltban elsősorban köhögés ellen használták. A martilapuhoz hasonlóan rendkívül jó hatású nyálkaanyag. Főleg nyákoldóként, köptetőként adják, mert a belőle készült tea, lé vagy szirup gyorsan csillapítja, illetve gyógyítja a makacs köhögést, a rekedtséget, légúti betegségeket, még az asztmát és a szamárköhögést is.

A PRÉSLÉ HATÉKONYABB...

A teánál még sokkal hatásosabb a lándzsás útifű frissen préselt leve. Akut köhögés vagy lázzal járó megfázás esetén célszerű óránként egy kávéskanálnyit bevenni belőle. A méz ebben az esetben is növeli hatékonyságát.

ÍGY KÉSZÍTSÜK...

Tea készítéséhez két kávéskanál összetört lándzsás útifűlevelet öntsünk le fél liter forrásban levő vízzel, majd áztassuk 15 percig! A leszűrés után három csészével igyunk meg belőle a nap folyamán! (Az elsőt lehetőleg még felkelés előtt!) Mellékhatástól nem kell tartani. Ha mézzel édesítünk, azzal még inkább elősegítjük a köhögés és a rekedtség gyógyulását!

J. Zs.

|
2006-02-03 20:02:57


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


Tea mindenkor

A tea szerelmeseinek szól ajánlatunk: finom üdítő italok készíthetők különféle gyógy- és fűszernövényekből, legtöbbjüknek kiváló gyógyhatása van, és koffein...


Hamis állítások gyógynövényekről az interneten

Vigyázat, az internet hemzseg a félrevezető állításoktól, állapítja meg egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek során több mint 400 honlapot vizsgáltak meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^