Az indiánok orvossága - Ananász

Az indiánok már nagyon régen alkalmazzák úgy a vad, mint a termesztett ananászt különféle panaszaik enyhítésére, Latin-Amerikában pedig erősítőszerként is rendkívül népszerű ez a gyümölcs...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(2):38-39   Celsus Kft.
Az ananász a gyümölcsök királynője: szellemünket és kedélyünket is kedvezően befolyásolja, rendszeres fogyasztásával gondolataink tisztábbak lesznek, és az életet ismét pozitívan szemlélhetjük. Az indiánok évszázadok óta fogyasztják az ananászt, a megfázásos betegségek megelőzésére. Érthető, hiszen sok C-vitamint és karotint tartalmaz.

Az európaiak többségével ellentétben, az indiánok mindig megeszik az ananász szívét- közepét - is, ami ugyancsak sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Érdemes őket utánozni, miután többségünk túlságosan kevés ballasztanyagot fogyaszt!

AZ ANANÁSZ A NÉPGYÓGYÁSZATBAN

Az ananász megerjedt levét gyulladások, ödémák, lázas megbetegedések és emésztési zavarok kezelésére alkalmazzák, nem csak az indiánok, de a Hawaiion és a Fülöp-szigeteken élő népek is. Az ananászt és a papayát - gyümölcsüket és levüket - pedig sebgyógyítóként használják már évszázadok óta.

ÉRDEKES: a mexikói indiánok az ananászt legtöbbször sóval és chilivel eszik. Ebben a kombinációban kitűnően gyógyítja a hasmenést és a puffadást, de jó galandféreg ellen is.

TERMÉSZETES GYÓGYSZER

A karib-tengeri szigetek lakói az ananászból emésztést segítő pálinkát is főznek. Állításuk szerint ez az ital fokozza a vágyat.

Receptje: az apróra vágott ananászt öntsük le 50 vagy 75 százalékos rummal, és hagyjuk állni 5 napig! Szűrjük le, és barna cukorral vagy mézzel ízesítsük ízlés szerint! Közép-Amerikában az ananász gyenge levélvégeiből főzeléket is készítenek. Remek ötlet, hiszen a levelek értékes anyagokat tartalmaznak, így például természetes ösztrogént is, ezért az említett főzelék kitűnő táplálék a menstruációs panaszoktól vagy a klimaxtól szenvedő nők számára.

KIVÁLÓ SALAKTALANÍTÓ

Fogyókúra alkalmával, vagy amikor vegetáriánus étkezésre állunk át, szervezetünk felszabadítja a lerakódott méreganyagokat, melyek idegrendszerünket izgathatják, és ingerlékennyé tehetnek. Az ananász ilyenkor is nagy segítségünkre lehet, mert nemcsak a szövetek salaktalanítását segíti, hanem vízhajtó és feszültségoldó is.

Közép- és Dél-Amerika népi gyógyászatában a gyümölcsöt, a héját és a levét tyúkszem, jó- és rosszindulatú daganatok és szemölcsök gyógyítására használják.

Az ananász mint természetes „gyógyszer” a betegségek széles skáláján alkalmazható:

  • hólyagpanaszoknál
  • gonorrhoeánál
  • vesekövek ellen és vesegyulladásra
  • skarlátra
  • skorbutra (C-vitamin-hiány) torokfájásra
  • érbetegségek esetén.

ANANÁSSZAL A SZÉPSÉGÉRT...

  • Minden, enzimben gazdag gyümölcsnek pozitív, fiatalító hatása van. Az ananászban rengeteg a zsírégető hatású enzim.
  • B- vitaminok is bőségesen vannak ebben a gyümölcsben. Ezek erősítik idegrendszerünket, és megőrzik bőrünk, hajunk, szemünk és nyálkahártyáink egészségét és fiatalságát, s egyúttal erősítik szerveinket.
  • A magnézium, mely ugyancsak bőven van az ananászban, segíti az emésztést, és ellazítja az izmokat.
SZÉPÍTŐ TIPPEK: az ananász külsőleg használva is szépítő hatású. Ha friss ananászlevet kenünk a bőrünkre, s hagyjuk egy ideig hatni, elhalványítja az öregkori bőrelszíneződéseket és a szeplőket. Sőt, ha szerencsénk van, teljesen el is tűnhetnek. Egyes kozmetikumok ananász-enzimeket tartalmaznak, melyek az elhalt bőrsejteket feloldják, és a bőrünket frissen és fiatalon tartják. A száraz arcbőr ápolására vagy a ráncok eltüntetésére ananászmaszkot ajánlanak.

AGYFÉNYESÍTŐ, KEDÉLYJAVÍTÓ

Az ananász élénkíti a szellemet, és harmonizálja a lelket - tartja az ősi indiai orvoslás, az ájurvéda. A gyümölcsben bőségesen rendelkezésre álló, az agyra jótékonyan ható aminosavak -például a triptofán - tesznek bennünket jókedvűvé, kiegyensúlyozottá és oldottá. Az ananászban szerotonin - amelynek hiánya ingerlékenységet és agresszivitást okoz - is található.

JEGYEZZÜK MEG! A szerotonin lefékezi a falánkságot és az evési rohamokat, enyhíti a félelmet és az idegességet, megnyugtat. Az ananász tehát hangulatjavító és segíti az elavást, mert a triptofánt az agysejtek szerotoninná alakítják, amelyből a tobozmirigyben nyugtató és természetes altatóként ható melatonin keletkezik.

EXTRA TIPP

Ha a hangja a hangszalagokat ért stressz hatására elmegy, de mindenképpen énekelnie kell, a dalolás előtt egy órával egyen egy szelet ananászt!

MIT TARTALMAZ MÉG?

Ami az ásványi anyagokat és nyomelemeket illeti, az ananász kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, jódot és cinket tartalmaz.

A jód gyorsítja a gondolkodást, a cink serkenti szellemi képességeinket, és csökkenti a stressz hatását, a kalcium idegerősítő és stressz-ellenes ásványi anyag; ellazít és megnyugtat. A megfelelő vasellátás fontos fizikai és szellemi teljesítőképességünk megtartásához. A magnézium csökkenti a depressziót, az idegességet és a félelmet.

Az ananász magas C-vitamin-tartalma többek között a stressz megelőzésére is szolgál, mert a stresszhormonok előállításához aszkorbinsavra van szükség.

ÖTLET HASMENÉS ELLEN...

Apróra vágott ananászt keverjünk el összetört chilivel, majd alaposan sózzuk meg, és már fogyaszthatjuk is!

TUDTA? Ha egy gyermeknek 200 mg C-vitamint adunk a normál étkezésen felül, intelligenciahányadosa akár három-négy százalékkal is megemelkedhet. Akinek a szervezete túl savas, az lelkileg is „savanyú”, és általában agresszív, ideges. Az ananász erősen lúgos hatású, így segít a stressz-szituációk higgadt kezelésében. Az ananászban niacin is van, ami különösen memóriazavar esetén fejti ki jótékony hatását, ugyanis serkenti az agy vérellátását. Ezenkívül a depressziót is csökkenti.

  • Az ananászban fellelhető pantoténsav idegvédő vitamin, mely stresszhelyzetben gondoskodik a megfelelő mennyiségű kortizon előállításáról.
  • Ugyancsak az ananászban lévő B 12-vita-min segít memóriazavarok, különféle idegi fájdalmak és vérszegénység esetén.
  • Az ananászban vanillintis találunk, mely természetes vidítóanyag, emellett élénkít, erotizál és euforizál is.

K. D.

|
2006-02-03 20:32:28


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


Tea mindenkor

A tea szerelmeseinek szól ajánlatunk: finom üdítő italok készíthetők különféle gyógy- és fűszernövényekből, legtöbbjüknek kiváló gyógyhatása van, és koffein...


Hamis állítások gyógynövényekről az interneten

Vigyázat, az internet hemzseg a félrevezető állításoktól, állapítja meg egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek során több mint 400 honlapot vizsgáltak meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^