A kolostorkerttől a fitolaborig – Fűben-fában orvosság

A gyógynövényekkel történő gyógyítás reneszánszát éli: ezzel párhuzamosan egyre növekszik az igény arra, hogy biztonságunk érdekében minél több ismeretet gyújtsunk azokról a gyógynövényekről, amelyek felhasználása régre nyúlik vissza...

fitoterápia, gyógynövény, homeopátia | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(4):37-39   Celsus Kft. | Sütő, Gy.
Sebkötözésre az ember kezdettől fogva használt leveleket, mert észrevette, hogy a vágott seb így gyorsabban beheged, mint egyébként. Így történhetett a tölgyfalevél gyógyító erejének felfedezése is, pedig az ősember még semmit sem tudott annak cserzőanyag-tartalmáról. Elődeink gyakran segítettek magukon növényekkel, miután észrevették, hogy egyik-másik csodás erővel bír.

GAZDAG HAGYOMÁNY

Az erdők-mezők növényeit alkalmazó gyógyászat gazdag hagyománnyal büszkélkedhet. Hívei évszázadok óta magasztalják a természet - korábban megmagyarázhatatlan - gyógyerejét, és hagyták lejegyzett formában tapasztalataikat az utókorra. A generációk alatt felhalmozódott ismeretanyag a modern fitoterápiában teljesedett ki.

A fitoterápia hatóanyagokat tartalmazó növényi nedveket, elixíreket, tinktúrákat, kapszulákat és tablettákat alkalmaz: tehát, ami hajdanában a kolostorok falai mögött elkezdődött, mára már a komplementer orvoslás egyik legelfogadottabb ága. Hála az elemző szakértelemnek, a gyógynövények kívánatos és nem kívánatos hatásairól mind több és több tapasztalat áll rendelkezésünkre, mivel a farmakológusok már számtalan levél, kéreg, szár és gyökér hatékonyságának titkát megfejtették.

A hagyományos növénygyógyászat főként a mindennapos problémák megoldásában ért el jelentős eredményeket, így például:

– az árnika kitűnő ellenszere a zúzódásoknak,
– a kamilla a gyomorbántalmak gyógyírja,
– a macskagyökér elűzi az álmatlanságot,
– a zsálya megszünteti a rekedtséget.

Krónikus panaszok esetén a kiegészítő gyógynövénykúra fokozza vagy helyettesíti az orvos által felírt gyógyszerek hatását. Ennek az az oka, hogy a növényi anyagokat általában jól bírja a szervezet és ritkán van mellékhatásuk. Például:
– a barátcserje helyreállítja a ciklust,
– a csalán és a nyírfakéreg kivonata enyhíti a reumatikus panaszokat.

A fitoterápia a „kényesebb” alkalmazási területeken is tért hódított: például a fűzfakéregből a farmakológusok acetilsavat állítottak elő, ami megszünteti a fejfájást. Kisebb dózisban ugyanez az anyag vérhígító hatású, ezáltal véd a szívinfarktustól. A tiszafából előállított taxol a petefészek- és a mellrák gyógyszere. Az orbáncfű enyhe depressziónál hatásos, felveszi a versenyt a szintetikus antidepresszánsokkal. Tehát sokszor bebizonyosodott már e növényi anyagok hatékonysága a klinikai kutatásoknál.

Nem csoda, ha a gyártók a növényi gyógyszert egyre többször nem csak a hagyományos módon használják fel.

HILDEGARD VON BINGEN APÁCANŐVÉR

A középkorban a kolostorok gyógyközpontokként üzemeltek, ezért az apácák és a szerzetesek az idők folyamán temérdek tudást halmoztak fel. A híres Benedek-rendi apáca, Hildegard von Bingen (1098-11 79) Isten által kiszabott próbatételnek tekintette a betegségeket, és a hagyományos kolostori gyógyításra alapozott.

Az alternatív gyógyászat hívei máig az általa ajánlott növényeket használják a mindennapi panaszok enyhítésére. A nővér az élelmiszereket is hatékony gyógyszereknek tekintette. Különösen a tönkölybúzát tartotta egészségesnek, úgy vélte, hogy az derűvel és életenergiával tölti fel az embert.

A FITOTERÁPIA HATÁRAI

Hirtelen fellépő, erős és/vagy ismeretlen eredetű panaszok esetén lehetőleg ne kezdjünk növénykúrába, mert „gyógyszerünk” nem biztos, hogy kifejti a kívánt hatást, nem beszélve arról, hogy a választásunk téves is lehet! Inkább kérjünk orvosi segítséget, vagy menjünk el a közeli patikába, és kérdezzük meg a gyógyszerészt, hogy mit ajánl ilyen esetben! A krónikus betegségek is szakember hozzáértését igénylik: így például szívprobléma, asztma, avagy magas vérnyomás esetén a fitoterápia orvos által felírt szerek használata nélkül kevés!
SAMUEL HAHNEMANN HOMEOPATA

A homeopátia alapjait több mint kétszáz évvel ezelőtt rakta le Samuel Hahnemann (1 755-1843). Azt vallotta, hogy a betegségek kialakulásának oka a szellemi életerő lehangolódásában keresendő, tehát nem anyagi természetű, továbbá, ami nagy mennyiségben tüneteket vált ki, az kisebb mértékben gyógyhatású lehet. Módszerének lényege, hogy bizonyos anyagokból már csekély mennyiség is elegendő némely betegség gyógyításához. A homeopátiás kezelésekhez nemcsak növényi, hanem állati eredetű anyagokat is felhasznált. A nyersanyagot vizes-alkoholos oldatból vonta, majd sajtolta ki. A kiindulási anyag neve ős-tinktúra lett.

TUDTA? A homeopátiás szer annál intenzívebben hat, minél hígabb. Egyaránt alkalmas akut és krónikus betegségek gyógyítására, valamint megelőzésre.

FRIEDRICH W. SERTÜRNER PSZICHOLÓGUS

Friedrich Wilhelm Sertürnert (1 783-1 841) a modern növénykutatás úttörőjeként tartják számon. 1 806-ban az akkor mindössze 23 esztendős gyógyszerész forradalmi felfedezést tett: máktokból sikerült izolálnia az ópium alapanyagát. Ezután az ópium vizes kivonatából izolált egy mind savban, mind lúgban oldódó szerves anyagot. Rájött, hogy ez a vegyület felelős az ópium fájdalomcsillapító és altató hatásáért, és Morpheuszról, az álom görög istenéről morfinnak nevezte el.

Korábban a természetes anyagokkal foglalkozó kémikusok csak a savas anyagokat vizsgálták, ettől kezdve vált bizonyossá, hogy a lúgos anyagok is hatnak az emberi szervezetre. A morfint manapság erős fájdalomcsillapítók prototípusaként tartják nyilván.

ÉRDEKESSÉG! Sok természetes anyagot - kémiai szerkezetét ismerve - lemásolnak, sőt terápiás előnyei miatt laboratóriumban még javítanak is a minőségén.

DR. EDWARD BACH, A BACH-VIRÁGTERÁPIA FELTALÁLÓJA

Dr. Edward Bach (1886-1936) rákos betegségét harmincegy éves korában fedezték fel. Megoperálták, de a műtét nem volt sikeres. Orvosai ekkor három hónapot jósoltak neki, ő azonban meggyógyult, és a homeopátiás kutatásoknak szentelte életét. Meggyőződéssel vallotta, hogy az embernek és a növényeknek sok közös tulajdonsága van. Véleménye szerint ebből az következik, hogy a növények képesek az ember negatív hangulatait- türelmetlenségét, bánatát, féltékenységét - pozitívan befolyásolni. Bach 38 vadon élő növényhez rendelte hozzá az emberi viselkedésmódokat. Ezeket a növényeket a mai napig a szabadban gyűjtik, és a lelőhelyükön teszik vízbe. Ezt a vizet hígítják, és cseppenként, egyénenként eltérő dózisokban adják be a gyógyulásra váró pácienseknek.

A FITOTERÁPIA 7 ALAPKÉRDÉSE

Mi a fitofarmakon?

A fitofarmakon az olyan gyógyszerek összefoglaló neve, amelyek növényi hatóanyagokból és azok természetes kísérőanyagaiból állnak. Tágabb értelemben az izolált növényi anyagokat tartalmazó készítményeket is ide soroljuk.

A gyógynövényeket gyűjteni érdemes, vagy jobb inkább készen vásárolni?

Az erdőkön és a mezőkön történő gyűjtés kockázatokat is hordoz. Az egyik veszély az, hogy összetévesztjük a növényeket. Aki az út szélén szed növényeket, hogy teát és orvosságokat állítson elő belőlük, nem tudhatja, hogy milyen bennük a jótékony hatású és a környezetszennyezés miatti káros anyagok aránya! Ezenkívül a helytelen adagolás elkerülése érdekében is inkább ellenőrzött növényi készítményeket vegyünk a patikákban!

JÓ TUDNI: sok vadon élő növényre természetvédelmi előírások vonatkoznak, leszedésük törvényellenes cselekedetnek minősül.

A gyógynövényeknek nincsenek mellékhatásai?

Mivel még a gyenge hatóanyagoknak is lehet intenzív a hatása, illetve a nem szakszerű alkalmazás allergiás reakciókat válthat ki, olvassuk el figyelmesen a gyógynövényekből készült termékek mellé adott utasításokat! Ez különösen kismamákra vonatkozik. Ellenjavallat esetén forduljunk orvoshoz vagy gyógyszerészhez!

Minden esetben szükség van orvosi receptre?

A legtöbb növényi készítményhez orvosi vény nélkül is hozzá lehet jutni. Vannak azonban kivételek. A gyűszűvirág - digitalis - például szívproblémák esetén segít, de vigyázni kell az adagolásával, ezért orvosnak kell felírnia!

Mit jelent a „standardizálás”?

A standardizált kivonatok szigorúan meghatározott minőséget képviselnek. Bizonyosfajta növényi tartalmú gyógyszer hatóanyag-tartalmának és legfontosabb összetevőjének mindig egyeznie kell!

A növényi alapú gyógyszerek alkalmazása milyen betegségeknél javallott?

A növényi készítmények elsősorban a mindenki által ismert, hétköznapi panaszok esetén hatásosak, például akkor, ha valaki elrontja a gyomrát (kamilla), vagy megfázik és köhög (akác, bodza...). A krónikus betegségek megelőzésében és kísérőterápiaként használva is hatékonyak, például a vörös kúpvirág, lapacho fakéreg és a grépfrútmagcsepp erősíti az immunrendszert, a vadgesztenye, a szőlőlevél, az egértövis és a japánakác pedig enyhe krónikus vénás bántalmak esetén csillapító hatású.

A fitoterápia és a homeopátia egy és ugyanaz?

Mindkét terápiánál növényi eredetűek az alapanyagok, de a homeopátiában állati és ásványi eredetű anyagokat is használnak. Ám másban is különböznek. Például abban, hogy a homeopátiás gyógyszereket speciáliseljárással felhígítják és potenciálják, azaz rázással energetizálják. A megfelelő anyag kiválasztásakor a homeopaták a betegség körülményeit és a páciens alkatát, testi-lelki panaszait is figyelembe veszik - ez az alkati kezelés. A fitoterápia ezzel szemben többnyire nagy dózisú növényi kivonatot vesz alapul, és nem annyira foglalkozik az egyén lelkiállapotával és helyzetével.

LEMÁSOLT TERMÉSZET

Néhány gyógyszergyártó a természetet csupán inspirációnak tekintve, szintetikus úton, a természetet utánozva hoz létre izolált növényi hatóanyagokat. A keletkező szer egyéni adagolással megerősíti a szervezetre gyakorolt hatást, és csökkenti a kémiai beavatkozással járó esetleges mellékhatásokat!

S. Gy.
| fitoterápia, gyógynövény, homeopátia
2006-04-03 17:28:42


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


Tea mindenkor

A tea szerelmeseinek szól ajánlatunk: finom üdítő italok készíthetők különféle gyógy- és fűszernövényekből, legtöbbjüknek kiváló gyógyhatása van, és koffein...


Hamis állítások gyógynövényekről az interneten

Vigyázat, az internet hemzseg a félrevezető állításoktól, állapítja meg egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek során több mint 400 honlapot vizsgáltak meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^