Hirdetés

A citrom titkai

Évszázadok óta ismert, milyen egészséges a citrom. Erős antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatása van, és mivel segíti az emésztést és a májműködést, fogyókúrára is alkalmas.

citrom, vitamin |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

A citrom sokféle anyagot tartalmaz, citromsav, kalcium, magnézium, C-vitamin, bioflavonoidok, pektin és limonin.

Mire jó még a citrom? Ha ég a gyomrunk, vese- vagy hólyagproblémáink vannak, netán allergiásak vagyunk a citrusfélékre, előbb beszéljük meg orvosunkkal a citromterápiát. Tíz éves kor alatt ne adjunk citromlevet a gyereknek, súlyos panaszok esetén pedig forduljunk orvoshoz, ne kísérletezzünk öngyógyítással.

Akne ellen

A citromsav baktériumölő, így hatásos lehet a pattanások, az akne ellen. Frissen facsart citrom levét hagyjuk az érintett területen egy éjszakára, majd másnap mossuk le. Mézzel keverve is jó, ilyenkor elég egy fél órás kezelés is.
Ha az akne nyílt sebbel jár vagy súlyos, forduljunk orvoshoz.

A szorongás oldására

A citromfű olaja nyugtató hatású, segít fáradtság, kimerültség, szédülés, szorongás idegesség, feszültség esetén. Belélegezve fokozza az éberséget és a koncentráló-képességet. Ha idegesek vagyunk, szórjunk pár csepp citromfűolajat (Melissa officinalis) egy kendőre, és lélegezzük be.

Fekély, afta esetén

Antibakteriális és vírusölő hatása miatt a szájüreg sebeit is gyógyítja, a friss citrom levét adjuk hozzá egy pohár langyos vízhez, és ezzel öblögessünk.

Lázcsillapításra

Egy citrom levét adjuk egy csésze meleg vízhez, tegyünk hozzá mézet, és igyuk ki egyszerre. Ismételjük meg kétóránként, míg a láz csökken.

Náthára, influenzára

C-vitamin-tartalma miatt gyors segítség az immunrendszernek, ráadásul vírusölő hatása is van. Kétóránként igyuk meg egy citrom levét egy pohár langyos vízben.
Torokfájásra egy citrom levét és egy teáskanálnyi tengeri sót adjunk a pohár langyos vízhez, és naponta háromszor öblögessünk vele.

Tyúkszemre, bőrkeményedésre

Kössünk egy fél centi vastag citromszeletet a tyúkszemre éjszakára. Bőrkeményedés ellen hatásos a citromolajjal való ecsetelés is.

Ekcémára

8 csepp citromolajat egy csésze langyos vízzzel és egy evőkanál mézzel elkeverve készítsünk borogatást az érintett területre. Alkalmazzuk naponta 2-3-szor 15 percen át.

Fáradtságra

Hosszú utazás, kirándulás alatt szúrjunk egy szívószálat a citromba, és szívjuk ki a levét. Jobban oltja a szomjat és jobban frissít, mint a víz. Ha fáradtak vagyunk, a citromfű-olaj aromaterápiás lámpában vagy párologtatóban serkenti az agyműködést.

Magas vérnyomásra

A fokhagyma és a hagyma közismerten a magas vérnyomás ellenszere. Citrommal kombinálva még hatásosabb Három gerezd szétnyomott fokhagymát és egy apróra vágott hagymát forraljunk fel egy pohár tejben, majd hagyjuk állni 5 percen át. Leszűrés és kihűtés után adjuk hozzá 3 citrom levét, és kortyolgassuk el a nap folyamán.

Rovarcsípésre

Citromolaj mézzel elkeverve enyhíti a rovarcsípés okozta szúró, égető érzést. A citromolaj párologtatva elűzi a rovarokat, szúnyog ellen a bőrre is kenhetjük.

A gyomorműködés serkentésére

Egy frissen facsart citrom levét adjuk hozzá egy pohár langyos vízhez, és igyuk meg minden étkezés után, serkenti a gyomorsav képződését és a gyomor izmait.

Visszérre

A citromolaj erősíti az érfalakat. 2-3 csepp citromolajat keverjünk össze jojoba-, avokádó- vagy mandulaolajjal, és masszírozzuk be az érintett területre. Fürdővízhez is adhatjuk.

Health.com

citrom, vitamin

2014-01-29 04:54:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop