Hirdetés

A bodza - Holle anyó csodaszere...

Régen - a nagy mesemondók idejében - nem vitamintablettákat szedtek eleink, hogy egészségesen vészeljék át a telet, hanem erősítő bodzalevet, bodzateát ittak. A fekete bogyók leve nemcsak a vírusfertőzésektől óv, ennél több gyógyító erő rejlik benne...

bodza, homeopátia, fekete bogyó |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(5):39-39   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Felhasználási területe az influenzától a reumán, asztmán, idegfájdalmakon, vese-, gyomor- és bélproblémákon át a bőr panaszokig szerteágazó.

A BODZA TITOKZATOS EREJE

A konyhából sem hiányozhat: nagyanyáink idejében nagyon közkedvelt volt a bodza lekvár, a bodzabor és a bodzapezsgő is. Bo gyóiból fekete festéket nyertek, ágaiból pe dig kosarat fontak.

A sugárzóan fehér, ernyős virágzatú, szép bokor egészségre gyakorolt jó hatása miatt mindig is sokoldalúan használt növény volt. Hírnevét A. Winter agrárkutatónak köszön heti. A bogyókban sok vitamin, ásványi anyag, esszenciális aminosav, valamint a vi rágzatában flavonoidok és illóolajak van nak. De a levele, a kérge és a gyökere is olyan fontos alkotórészeket tartalmaz, ame lyek az anyagcserét serkentik. A friss kéreg ben például lektin található, melyről megállapították, hogy akadályozza a tumor kiala kulását.

A bodza egyszerre több „orvosságot" is kínál az immunrendszer erősítéséhez: a vitamindús bodzabogyólevet, a bodzazselét és a bodzavirágszirupot vagy -teát.

TUDTA? A flavonoidok növelik ellenálló képességünket a fertőzésekkel szemben. Ezenkívül a bodzabogyó karotint, C-vita mint és antioxidáns kávésavat is tartalmaz. Ezek az anyagok védik a sejteket a szabad gyökök támadásaitól, és így a szívinfarktus, sőt a rák is megelőzhető...

ÉRBETEGEKNEK IS AJÁNLOTT

A flavonoidok az erekre is kihatnak. A rutin nevű flavonoid csökkenti a vérnyomást, és erősíti a hajszálereket. Mivel a magas vérnyo más és a vérerek betegségei gyakran össze függenek a cukorbetegséggel, a bodzavirág fontos alkotórésze a diabéteszes teának. Ha tásos visszeres és aranyeres panaszoknál is. Influenza, herpesz vagy övsömör - a bodza virágtea flavonoidjai közvetlenül a vírusok ellen hatnak. Ebben segítségükre van egy másik hatóanyag, a saporin is. Az illóolajokkal együtt csökkentik a gyulladást, segítik a verejtékkiválasztást, ezzel gyorsítják a gyógyulási folyamatot. A fekete bogyók leve segíti a szervezetben a felmelegedési folyamatot, és csillapítja a fájdalmat. Mint lúgos hatású táplálék, se gít a szervezetnek a húgysavfelesleg lebon tásában, mely egyik oka a reumatikus beteg ségeknek. B1-vitamin-tartalmának köszön hetően pedig erősíti a gyulladt idegeket.

TIPPEK

Aki egyáltalán nem szereti a bodzavi rágból vagy -bogyóból készült teát, szedhet helyette bodzakivonatból előállított kapszulát. A bodzalevelek bőrre téve gyógyítják a fekélyt és a pattanást. A bodzavirá got homeopátiás formában (Sambu- cus) is alkalmazzák szorongás hatására keletkezett izzadás és légszomj esetén.

SERKENTI AZ EMÉSZTÉST

Számos emésztési zavar - például a gyomorégés - esetén segítenek a bodzabogyó készítmények. Káliumtartalmuk megköti a felesleges gyomorsavat, ami stressz hatá sára nagyobb mennyiségben képződik. Ezenkívül a kálium segíti a szervezetből a méreganyagok kiválasztását.

JÓ TUDNI! A bodzabogyóban levő cserző- anyagok és szerves savak még az emésztést is serkentik, és megszüntetik a székrekedést.

J. Zs.

bodza, homeopátia, fekete bogyó

2006-05-10 14:43:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop