Hirdetés

Valóban méregtelenít-e a léböjtkúra?

Mivel még mindig divat a tisztító léböjtkúra és a többi méregtelenítő recept, érdemes elolvasni, mit mondanak ezekről a praktikákról dietetikusok és egyetemi kutatók.

méregtelenítés, böjt, léböjt |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Healthline
Szakértők szerint a méregtelenítő és tisztító kúrának semmi értelme nincs. Igaz, egy napig tartó kúra nem is árt. És van-e valami előnye? A válaszokból úgy tűnik, semmi. Ráadásul, ha valaki hetekig éhezik, súlyos kockázatnak teszi ki a szervezetét, és ingerült, fáradt lehet.

A szakemberek szerint semmit sem kell tennünk szervezetünk méregtelenítése érdekében, hiszen van erre egy kiváló szervünk: a máj. Ha viszont a testsúlyunkat szeretnénk csökkenteni, akkor a legjobb a hosszú távú megoldás, azaz kevesebb kalóriabevitel, sok víz, és kizárólag tápanyagban gazdag ételek fogyasztása.

Az anyagcsere során szervezetünk minden különösebb beavatkozás nélkül is kiválasztja a hulladékanyagokat, fogyásra pedig azért nem alkalmasak a tisztítókúrák, mert nem jelentenek valódi életmódbeli változtatásokat. Különösen, ha valaki egy léböjtkúra után azonnal a gyorsétterembe siet.

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a böjtölésnek előnyös hatása lenne. Ha valaki szereti a gyümölcs- és zöldségleveket, igya nyugodtan, de a szervezetünk gyümölcscentrifugának is kiváló.

Egy haszna talán mégis van a tisztító kúrának: mivel a dohányzás és az alkoholfogyasztás ilyenkor nem ajánlott, legalább addig nem mérgezzük a szervezetünket.

Nincs olyan, hogy méregtelenítés, nem létezik. Az egészség megőrzéséhez a legjobban az járul hozzá, ha sok vizet iszunk, és sok gyümölcsöt valamint zöldséget fogyasztunk.

Ha kipróbálja a böjtölést, fontos, hogy ne csak egy divatot kövessen, hanem kihasználja a böjtkúra nyújtotta lehetőséget arra, hogy kedvezőtlen táplálkozási szokásait megváltoztassa, és a kúra utáni időszakban kijavítsa az étkezéssel kapcsolatos rossz beidegződéseit.
méregtelenítés, böjt, léböjt

2022-10-10 15:38:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop