Hirdetés

Bach-virágterápia - A viráglélek gyógyító ereje

A Bach-virágterápia elméleti háttere, hogy a betegségeket a test, a lélek és a szellem közötti egyensúly felborulása okozza. A Bach-virágok a negatív érzelmeket megváltoztatják, és pozitívvá alakítják át. A gyógyulás dr. Bach szerint akkor következik be, amikor az említett három tényező ismét egyensúlyba kerül...

virágterápia, esszencia, energetika |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(8):31-32   Celsus Kft. | Gálik, Á.

Az angliai Birminghamben 1886-ban született Bach doktor azután ismerte fel igazán az ember érzelmi egyensúlyának fontosságát, miután felesége meghalt, ő maga pedig súlyosan megbetegedett...

A virágterápia története

Kollégái rákot diagnosztizáltak nála, és csupán 3 hónapot adtak neki. Ekkor minden erejét a természetes gyógyító módszerek felkutatására fordította.

Naponta járta az erdőket-mezőket; virágokat gyűjtött, és felfedezte a bennük rejlő eszenciák gyógyító hatását. Fáradozásait siker koronázta, módszerével átütő sikereket ért el.

Energetikai hatás

Dr. Bach olyan - magas rezgésű - növényeket keresett, amelyekkel jellemhibákat, érzelmi zavarokat lehet korrigálni és a személyiséget stabilizálni. Ezeknek a feltételeinek 38 virágzó növény felelt meg. (Érdekes, hogy közülük a legtöbb nem tartozik a hagyományos értelemben vett gyógynövények közé, és nem avatkozik be szervezetünk biokémiai folyamataiba, sokkal inkább energetikai úton hatnak rá.)

Dr. Bach többéves munkássága során mind a 38 virághoz egy-egy lelkiállapotot rendelt, majd ezeket 7 nagy csoportba sorolta: félelem, bizonytalanság, érdektelenség, magányosság, túlérzékenység, kétségbeesés és túlzott aggódás.

Ezeken a fő érzelmeken belül tovább finomította a kiváltó okokat. így például a félelemkategórián belül aszerint is különbséget tett, hogy mi válthatja ki azt. Az érintett hirtelen pánikszerűen megbénul a rémülettől, avagy tudattalan félelme van - mondjuk, egy álomtól -, esetleg egy hozzátartozóját félti, aggódik érte stb.

Így szedjük!

Az eszenciát kétféleképpen lehet bevenni: közvetlenül a nyelvre, vagy egy kiskanálnyi tiszta vízbe cseppentve. A megfelelő hatás eléréséhez érdemes az eszenciát a lenyelés előtt néhány másodpercen át a szájban tartani.

A homeopátiás szerekkel ellentétben mentolos ételek, fogkrém használata, illetve koffein, nikotin stb. az eszenciák hatását nem közömbösítik.

„Lélekvándorlás”

A Bach-eszenciákhoz a virágokat lelőhelyükön, virágzásuk tetőpontján gyűjtik, majd forrásvízbe téve „napoztatják” több órán át. A napsugarak hatására a virágok energiája és „lelke” átkerül a forrásvízbe. Azokból a virágokból, amelyek kora tavasszal vagy késő ősszel virágoznak, kifőzéssel készítik a kivonatokat. Az így keletkezett anya-eszenciákat brandy vei tartósítják, tovább hígítják, és 10 ml-es üvegekben hozzák forgalomba.

Sok mindenben segítenek!

A Bach-féle virágeszenciák természetes és szelíd módon enyhítik és harmonizálják a negatív testi-lelki állapotokat.

Segítenek az akut és krónikus lelki problémák enyhítésében vagy megoldásában, támogatják a személyiségfejlődést.

Fontos szerepet játszanak a betegségeket kiváltó helyzetek kiküszöbölésében is.

Segítenek rettegés, szorongás, kisebbségi komplexusok, bátortalanság, szomorúság, türelmetlenség, elégedetlenség, agresszió, vizsgadrukk, félelmek, depresszió, megrázkódtatások, csalódottság, ingerlékenység, apátia, túlterheltség, feledékenység, alvászavarok, rémálmok, irigység, büszkeség, intolerancia, kishitűség, pánik és stressz esetén.

Fontos tudnivaló! A virágeszenciák önállóan nem alkalmasak pszichés vagy testi betegségek gyógyítására, viszont minden gyógymódot hatékonyan támogatnak. Napjainkban Nyugat-Európában részét képezik a házipatikáknak, és számos orvos, pszichiáter és természetgyógyász is alkalmazza őket.
Az esszencia kiválasztása

A megfelelő eszencia kiválasztásához alaposan meg kell vizsgálni az érintett szellemi és érzelmi állapotát, szokásait, magatartását és viselkedésének jellegzetességeit.

Csak ezek ismeretében lehet kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Így alkalmazzuk az esszenciákat!

A terapeutától kapott eszenciakeverék napi adagja 4x4 cseppnyi. Ezt célszerű a következőképpen elosztani a nap folyamán:
  • Reggel közvetlenül felkelés után 1 csepp
  • Délben 11-12 óra körül étkezés előtt éhgyomorra 1 csepp
  • Délután 1 7 óra körül éhgyomorra 1 cs.
  • Este lefekvés előtt 1 csepp.
Jó tudni! Esetenként, ha szükséges, naponta négynél többször - akár 7-8-szor - is lehet bevenni a keverékből, ugyanakkor az egyszeri 4 cseppes adagot nem érdemes megemelni, mert ezzel nem lehet fokozni a hatást.

Kik használhatják?

A Bach-féle szerek mindenféle mellékhatás nélkül, teljes biztonsággal adhatók csecsemőknek, gyermekeknek, felnőtteknek, de még állatoknak is, sőt növények ápolására is alkalmas.

Mintaesetek
Aggodalmaskodás - Pánik Depresszió - Lehangoltság Álmatlanság
Az érintett érzékeny, retteg a világ dolgaitól, úgy érzi, minden remény elveszett.

Fél a nyomortól, az egyedülléttől, a mindennapi élet eseményeitől.

Elveszett az önbecsülése, olyat tesz, amit nem akar.

A rettegés is eluralkodott már rajta.

A gyógyír:
- Cseresznyeszilva (cherry plum)
- Sárga bohócvirág (Mimulus)
- Molyhos napvirág (Roch rose)

Az összeállított gyógyír alkalmazásakor az érintett jobban kezeli érzékenységét, bátrabb lesz és energikus, s ez segít cselekedni.

Az érintett önbecsülését sérelem éri, hajlamos a szorongásra, depresszióra. Úgy érzi, sötét felhő árnyékolja, számára nincs segítség.

Könnyen elkedvetlenedik. Búskomor vagy teljes kétségbeesésre hajlamos.

Értelmetlennek találja az életet. Reménytelensége nagyon mélyről fakad

A gyógyír:
- Cseresznyeszilva (cherry plum)
- Tárnics (Gentianj)
- Vadrepce (Mustardj)
- Szelídgesztenye (Sweetchesnutj)
- Sülzanót (Gorse)

Az összeállított gyógyír elűzi a bánatot, és segít visszahozni az örömet az életbe.

A legtöbb alvásproblémától szenvedőnél igen komoly emocionális vagy idegi tényező a kiváltó ok.

A kimerültség és a túlzott feszültség egyaránt álmatlanságot okozhat, így például könnyen elalszik, de később, a kora hajnali órákban felébred.

Altatószerek helyett fontos a feszültség csökkentése, annak feloldása.

A gyógyír:
- Olajfa (Olive)
- Szelídgesztenye (Sweet chesnut)
- Betlehem csillaga
- Magyal (Holly)

Az összeállított gyógyír segíti a feszültségek oldását, a haragos nyugtalanság leküzdését.


dr. Gálik Ágnes
virágterápia, esszencia, energetika

2006-08-03 14:32:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop