Hirdetés

A robotkutya hiányt pótol az elfoglalt embereknél

Ami valaha tudományos-fantasztikus regénynek számított - egy olyan világról, ahol az emberek elektronikus állatokat vásárolnak, mert az igazit nincs módjuk tartani - mára valósággá vált.

kutya, robotkutya, pszichológia |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Arthur, C.

A Sony a honlapján hivatalosan is elkezdte a megrendeléseket felvenni az Aibo robotállatjára, három hetes szállítási határidővel. A világ minden tájáról ezerszámra vállalják a megrendeléseket egy olyan "állatra", amely felismer mintegy 50 szót, játszik, mozog, "beszél" a maga nyelvén, és ha mondják neki, még fényképfelvételt is készít. De a Sony egyelőre még nem nyilatkozik, hány megrendelést is kapott.

A mintegy 1400 dollárba kerülő Aibo tartása végeredményben olcsóbb, mint a hasonló életkort megért kutyáé. Beverley Cuddy, a Dogs Today magazin szerkesztője így ír erről: "A valóban elfoglalt embereknek hiányt pótol, és kényelmesebb is a tartása, mint egy igazi kutyáé."

Az Aibót 1999 júniusában dobták piacra korlátozott számban, Japánban 20 perc alatt elfogyott az első 3000 darab. További 2000-ret adtak el 2500 dolláros ára ellenére csaknem ilyen rövid idő alatt az Egyesült Államokban. A "kutya" a saját nevét is képes megtanulni. A Sony azt állítja, hogy annyit tud gyártani, amennyire csak igény van, a megrendeléseket a www.aibo.com alatt várják.

De mindez nem abba a világba visz-e el minket, amelyről Philip K. Dick írt 1968-ban megjelent könyvében a "Do Androids Dream of Electric Sheep?" Az androidok elektronikus bárányokkal álmodnak?", amelyet később Blade Runner címen meg is filmesítettek? Ebben a jövőt idéző könyvben a valódi állatok annyira ritkaságszámba mennek, hogy az egyszerű ember nem tudja megvenni őket, így meg kell elégednie elektronikus változatukkal.

Ez a korszak már valószínűleg beköszöntött, mivel egyre több ember él egyedül, vagy olyan munkája van, ami mellett nincs ideje gondoskodni a kutyájáról vagy más háziállatáról. Ms Cuddy szerint: "a legtöbb kutyabarátnak nincs is kutyája. Nagy-Britanniában az emberek 80 százaléka szereti a kutyát, de egyre fogy azokak a száma, akik valóban tartanak is négylábút. Egyre nagyobb a szakadék azok száma között, akik szeretik a kutyát, és azoké közt, akik valóban meg is engedhetik maguknak a tartását." Az Aibót gyakran robotkutyának hívják, de Szatosi Amagai, a gyártó, a Sony Entertainment Robot Company elnöke szerint "kölyökoroszlán, inkább a macskával rokon".

Míg egy normális kutya, ha egyedül hagyják, magányos lesz, az Aibót egyszerűen ki lehet kapcsolni, vagy tölteni lehet, míg a gazdája nincs otthon, tanulni viszont majdnem úgy tanul, mint egy igazi állat, hála a benne levő számítógépnek. A legújabb verziónak távirányítója is van, így a gazdi PC-ről tudja programozni új hangok adására.

"Érdekes, hogy egy csomó dolog, ami az igazi kutyákkal megtörténik, ezekkel is megtörténik - mondja Ms Cuddy. - Ha elvisszük a pubba, az emberek odajönnek és beszélnek hozzánk róla, és megsimogatják, mint egy igazit." - Nem fél a szerkesztőnő, hogy egy nap majd az Electric Dogs Today című újságot szerkeszti? - Olvasóink java részének valójában nincs is kutyája. Lehet, hogy egyszer majd lesz egy elektronikus kutya-mellékletünk. De azt azért nem hiszem, hogy az igazi kutyák valaha is kimennek a divatból. Mert a kutyának megvan a képessége, hogy megnevettesse az embert, míg ezeknek az Aibóknak nincs."

Megjelent: The Independent, London

kutya, robotkutya, pszichológia

2002-07-31 17:47:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop