Az apiterápia vezéralakjai: a méhpempő és a propolisz

A természet patikája bőségesen ellát minket nemcsak gyógynövényekkel, de a méheken keresztül más egészségvédő anyagokkal is. A méhészeti termékeket az ember már évezredekkel ezelőtt felfedezte magának, felhasználásuk a betegségek kezelésére és a vitalitás megőrzésére azóta is folyamatos.

apiterápia, propolisz, manuka méz | InforMed Hírek12   InforMed

A propolisz a méhkaptárban található, ragacsos anyag a több ezer évvel ezelőtt élt emberek számára a gyógyulást és az erőt jelentette. Az ókori Egyiptomtól kezdve Szírián át Indiáig ismerték hatásait és fel is használták azokat rendszeresen. A propolisz terápiás tulajdonságait a modern kor tudományos kutatásai az elmúlt évtizedekben csak megerősíteni tudták, illetve megismerték összetevőit, hatásmechanizmusait.

A propolisz természetes anyagok komplex keveréke, ami széleskörű aktivitást fejt ki a szervezetben. Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok és a kávésav-fenetil-észter, melyek rákellenes, antioxidáns, antibakteriális és gyulladásgátló hatásokkal rendelkeznek.

A propolisz természetes antibiotikumként hatékonyan száll szembe a vírusos betegségekkel, mint az influenza vagy a torokgyulladás, de kórokozó-ellenes hatása a szájüregi fertőzések kezelésére is alkalmas. Használhatjuk fogszuvasodás, afta és fogínygyulladás esetén, valamint fogászati beavatkozások után is érdemes öblögetést végezni vele, mivel a baktériumok elszaporodását visszafogja és gyorsítja a gyógyulást.

A máj megbetegedéseinek rengeteg változata létezik, ezek egyre inkább a vezető halálokok közé sorolhatók. A propoliszról kimutatták, hogy antioxidáns védelmét fokozzák a májnak, azaz megakadályozzák a máj sejtjeinek károsodását, amit az alkohol és a feldolgozott élelmiszerekkel a szervezetbe jutó szintetikus anyagok is előidézhetnek.

A propolisz májvédő hatása erősebb, mint a jól ismert glycyrrhizinnek, amit a gyógyszerek alapanyagaként használnak. Hasonlóan jótékony hatást fejt ki a vesékre, a gyomorra és a bélrendszerre is. Természetes orvosságként használják gyomorfekély, gyomorhurut, hasmenés és más, kórokozók által kiváltott fertőzések kezelésére.

Számos vizsgálat kimutatta, hogy helyileg alkalmazva a propolisz, illetve az azt tartalmazó kenőcsök, tinktúrák alkalmasak a herpesz, genitális herpesz, ekcéma, hegek, pikkelysömör, láb- és körömgomba, rovarcsípés kezelésére. Lehet használni égési és vágott sérülésekre, karcolásokra, horzsolásokra, közvetlenül a bőrre kenve azonnal nyugtató és fertőtlenítő hatást fejt ki, ráadásul a fájdalmat is jelentősen enyhíti.

Nemcsak betegségek ellen, de a bőrápoláshoz is használhatjuk. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok táplálják a bőrt, antibakteriális hatása pedig az akné problémájára jelenthet megoldást. Gyulladáscsökkentőként megszünteti az irritált bőr pirosságát és a duzzanatokat is.

További információk a propoliszról: http://propolisz.bolt.hu/

A méhpempő

A méhészeti termékek közül kétségkívül a méhpempő az, melynek rendkívüli hatásaiból a leghosszabb listát állíthatnánk össze. Már az i.e. 3. évezredben rendszeresen használták Kínában, gyógyerejében bíztak az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is. Tüzetesebben a 17. századtól kezdték vizsgálni összetételét, hatásai ekkortól váltak szélesebb körben ismertté Európa-szerte. Napjainkban a méhpempő a világon az egyik legnépszerűbb természetes orvosság, ezenfelül használják kozmetikumokhoz, bőrfiatalításhoz, hajszépítéshez is.

A méhpempő sokoldalúságát gazdag tápanyagtartalmának köszönheti. Vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, természetes hormonok, enzimek, fehérjék alkotják, melyek a szervezet különböző folyamataiban vesznek részt. Ezenkívül a méhpempő az agyműködés szempontjából nélkülözhetetlen tiszta acetilkolin egyetlen természetes forrása.

A pempőben több tucatnyi olyan alkotóelem található benne, ami az emberi szervezet megfelelő működését alapvetően befolyásolja. Összetevői immunerősítő és antioxidáns hatást fejtenek ki, fenntartják a fizikai és szellemi frissességet, védenek a betegségektől és elősegítik a gyógyulást.

A méhpempőt a kórokozókkal szemben is bevethetjük, hiszen természetes antibakteriális hatással rendelkezik. A bőr felszínén és a szervezeten belül is fel tudja számolni a fertőzéseket, valamint az azok következtében kialakuló gyulladásokat. Erősíti az immunrendszert, ami elsősorban védi a szervezetet a kórokozóktól.

A méhpempő ugyanakkor a fertőzésekből való felépülést is elősegíti. Regenerálja a szervezetet, amit a betegségek legyengítenek, fertőzések esetén főként a mellékvesék kerülnek fokozott terhelés alá. A méhpempő közvetlenül hat a mellékvesékre, ezáltal nagyban lerövidíti a lábadozási időt.

Antioxidánsként a méhpempő hatóanyagai harcolnak a sejtkárosító szabadgyökök ellen. Ennek révén jótékony az öregedés, a szellemi és a fizikai hanyatlás, a stressz és a nehézfémek okozta betegségek elleni harc esetén is.

A méhpempőnek az agyműködésre kifejtett előnyeit számos vizsgálat taglalja. Ezek alapján elmondható, hogy a méhpempő javítja a memóriát, fejleszti a kognitív képességeket, elősegíti a tiszta gondolkodást idősebb korban is. Bár az orvostudomány szerint nem létezik gyógymód az Alzheimer-kórra, a méhpempővel csodálatos eredményeket értek el a betegség kezelésében. Idegrendszerre gyakorolt hatásával a méhpempő oldja a szorongást, az idegességet, enyhíti a depresszió tüneteit.

Ősidők óta használják a termékenység fokozásához, de a szexuális teljesítmény növelésében is kiváló. Hormonháztartást kiegyensúlyozó hatása a változókorban fellépő tünetek - hőhullám, hangulatingadozás - és a menstruációs görcsök enyhítésére is alkalmas. A kutatások igazolják, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében a méhpempő fogyasztása nagyon hasznos kiegészítő terápia. Nagyszerűen növeli az állóképességet, a fizikai és a szellemi teljesítményt, életkortól függetlenül vitalizálja a szervezetet.

Apiterápiás oldalak:
http://www.mehpempo.hu/
http://propolisz.bolt.hu/
http://tisztamehpempo.hu/

| apiterápia, propolisz, manuka méz
2014-03-04 11:24:30


Stresszcsökkentő kézmasszázs

Ha felüdülésre, stresszoldásra van szükség, de nincs idő egy teljes testmasszásra, alkalmazzunk kézmasszázst.


Majdnem csodaszer - a fokhagyma

A fokhagyma nemcsak ételeinknek ad kellemes, pikáns ízt, de számos gyógyászati haszna is van. Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat, próbáljuk ki, mielőtt bizon...


Az akupunktúra során kikapcsol az agy

Brit kutatók az agyról készült felvételekkel bebizonyították, hogy az akupunktúra úgy csillapítja a fájdalmat, hogy kikapcsolja az agy fájdalomközpontját.


Fűszerek és az egészség

A különféle fűszernövényeknek nem csak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. Frissítsük fel a receptjeinket ezekkel az igen értékes...


Gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásai

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^