Rejett energiaközpontjaink (1.) - A gyökércsakra

A távol-keleti gyógymódok ősidők óta nagy gondot fordítanak a csakrákra. A természetgyógyászat 20. századi térhódításával a nyugati társadalmak komplementer medicinában jártas gyógyítói is egyre inkább felismerik jelentőségüket. Most induló cikksorozatunk lehetőséget ad Önnek is, hogy megismerkedjen e fontos energiacentrumokkal...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(1):20-23   Celsus Kft. | Heinisch, M.
A csakra szanszkrit szó, jelentése: kerék. A távol-keleti filozófiák szerint csakráink olyan kapuknak felelnek meg, amelyeken keresztül az energiából álló asztráltestünk kölcsönhatásba lép a külvilággal.

TÉRKÉP A TESTÜNKÖN

Energiatestünkön, gerincoszlopunkkal egy vonalban, hét főcsakra található, de rajtuk kívül még több száz kisebb csakra működteti szervezetünket.

Csak akkor lehetünk egészségesek és kiegyensúlyozottak, ha csakráink harmonikusan működnek. Ez nem azt jelenti, hogy egytől egyig teljesen nyitottak, hanem azt, hogy a körülményeknek megfelelően elég nyitottak vagy zártak, illetve egymással egyensúlyban működnek.

GYÖKÉRCSAKRA

Az első, legalsó főcsakránk, a gyökércsakra a farkcsont és a keresztcsont területén, vagyis a gerincoszlop alsó végén helyezkedik el. A földhöz és az anyagi világhoz köt minket. Azokat az energiákat fogadja be és bocsátja ki, amelyek földi biztonságérzetünkkel kapcsolatosak. A gyökércsakrát az anyagi világba való „leszületés” energiája tartja mozgásban, és azok az élmények hatnak leginkább a működésére, amelyek földi gyökereinkből erednek. Műkö dését befolyásolja életenergiánk, életösztönünk, realitásérzékünk, biztonságérzetünk, aktivitásunk és passzivitásunk aránya életünkben, az életmódunk, a munkánk, a családi és társadalmi „lenyomataink”, valamint a testi szükségleteink kielégülése.

FONTOS! Mindezek egy sokkal mélyebben rejlő dologtól függenek, nevezetesen az ős-bizalomtól, amellyel nekivágunk az életnek, és megküzdünk a túlélésért.

MI IS EZ?

A csakra egy forgó korongra vagy örvényre hasonlító energiamező, amely egyesek szerint a fényképezőgép blendéjéhez hasonlóan nyílik és záródik, mások szerint úgy forog, mint egy szellőzőrendszer ventilátora.

MI BEFOLYÁSOLJA?

Gyökércsakránk működését elsősorban születésünk befolyásolja, valójában ez adja meg forgásának ritmusát. Napjainkban sajnos nagyon sok olyan ember van, akinek már születésétől fogva alulműködik a gyökércsakrája, és ezen egész életében nem tud változtatni. A helyzetet tovább súlyosbítja a tény, hogy kevesen foglalkoznak tudatosan a csakráikkal.

JÓ TUDNI! Már a csecsemő- és gyerekkori élmények is elbizonytalaníthatják az embert, gyengíthetik a benne lévő ős-bizalmat, és elvehetik a kedvét a hétköznapi küzdelmektől. Bármilyen hatás az életenergiánkra, a „testi énünkre” és az életkedvünkre befolyásolja gyökércsakránk működését. Így a negatív élmények blokkot alakítanak ki, és ez könnyen ördögi körhöz vezethet: a gyökércsakra gyenge működése még tovább csökkenti életenergiánkat.

A GYÖKÉRCSAKRÁNKBÓL EREDŐ PANASZOK

A gyökércsakrához elsősorban a következő testrészek tartoznak: orr, talp, láb, gerincoszlop, köröm, fogak, csontok és vastagbél. Ha túl sok káros stressz éri a gyökércsakrát, ezek a testrészek betegedhetnek meg, illetve működésük nem lesz tökéletes. Ilyen esetekben alakulhatnak ki aranyeres panaszok, ízületi bántalmak, bélgyulladások, fogbetegségek, gerincpanaszok, izomgörcsök, lábfej-torzulások- bütyök, bokasüllyedés -, vese- és vérnyomásproblémák.

A gyökércsakra zavarai lelki bajokban is megnyilvánulhatnak. Ha gondjaink vannak a hétköznapi élettel, az anyagi valósággal, az ős-bizalommal és a testi szükségleteink kielégítésével, különféle görcsök alakulhatnak ki, amelyek egy idő után félelmekké vagy fóbiákká súlyosbodhatnak, és végü l alvászavar, depresszió és paranoia is kialakulhat.

A BLOKKOK EREDETE

A fent említett szervek gyakori megbetegedése, működési zavara vagy krónikus betegsége mindenképpen arra utal, hogy gyökércsakránk nem képes rendesen ellátni a feladatát. Valószínű, hogy nagyon sok blokk halmozódott - és halmozódik - fel benne, ezek pedig megbolygatják az energiaáramlást.

Ha tudni szeretné, hogy általában, illetve életének jelenlegi szakaszában mi blokkolhatja gyökércsakrája működését, válaszoljon őszintén a következő kérdésekre:

 • Mennyire érzem magam biztonságban a világban?
 • Hogyan viszonyulok a testemhez és az egészségemhez?
 • Mennyire bízom a képességeimben és az értékeimben?
 • Mennyi energiámat emésztik fel az anyagi gondok?
 • Mennyire bízom abban, hogy elő tudom teremteni, amire szükségem van?
 • Hogyan viszonyulok a munkához, a házimunkához és általában a kötelességekhez?
 • Hogyan viszonyulok a táplálkozáshoz?
 • Mekkora az életenergiám? Könnyen töltődöm-e fel pihenés közben?
 • Egyensúlyban van-e az életemben az aktivitás és a passzivitás?
 • Történt-e mostanában valami alapvető vagy megrendítő változás az életemben?
 • Jól érzem-e magam a környezetben, ahol most élek?

A gyökércsakrát nemcsak a jelenlegi problémák blokkolhatják le, hanem múltbeli negatív hatások is. Válaszoljon őszintén a következő kérdésekre is, és megtudhatja, mi minden terheli a gyökércsakráját!

 • Mit tudok a származásomról? Hogyan születtem?
 • Vannak-e a családomban generációs lelki örökségek, bebetonozódott szokások, nyomasztó emlékek?
 • Mit tanultam a szüleimtől a túlélésről? Hogyan teremtették meg a megélhetésüket?
 • Mit tanítottak nekem a testi igények kielégítéséről, pl. az evésről?
 • Mit tanultam gyerekkoromban az otthonról és a biztonságról?
 • Milyen kép alakult ki bennem a családi szerepekről és az ember kötelességeiről?
 • Kellett-e valakiről gondoskodnom? Tehernek érezte-e valaki, hogy gondoskodik rólam?
 • Volt-e olyan ember, akihez túl szoros kötelékek fűztek, és így a túlélésünk függött egymástól?
 • Mit tanultam meg a saját emberi értékeimről?
 • Hogyan reagált a környezetem a testi adottságaimra? Hogyan viszonyultam a saját testi hibáimhoz? Korán sikerült-e elfogadnom magamat?
 • Hogyan viszonyult a családom a földi élethez? Féltek-e a haláltól és a betegségektől?

TERÁPIA KÜLSŐ SEGÍTSÉGGEL

 • A csakraterápiában kiemelkedő szerep jut a masszázsnak, az akupunktúrának és a reflexzóna-terápiának. A lábfejen a gyökércsakrához tartozó reflexpont a sarok belső részén található.
 • A homeopátia szelíd és természetes módszer a csakrák működésének harmonizálására. A gyökércsakrát allopátiával és alacsony potenciálú homeopatikus szerekkel lehet eredményesen kezelni.
 • A meditációs és relaxációs terápiák különösen akkor hatékonyak, ha valaki túlpörgetett életet él, vagy a pihenéssel és az alvással vannak gondjai. Az agykontrollos, szuggesztiós módszerek, illetve az autogén tréning a rossz beidegződéseket segít átalakítani.
 • A kineziológia kifejezetten a blokkok feloldására kifejlesztett terápiás módszer.

MOZDULJUNK!

Mivel a gyökércsakra a „test csakrája”, működését jelentősen javítja a sport és az egészséges táplálkozás. A rendszeres mozgás az alsó két csakrára hat a legerősebben. Gyökércsakránk sokkal jobban tud működni, ha naponta egyszer valamilyen mozgás miatt alaposan megizzadunk.

HATHATÓS ÖNGYÓGYÍTÁS

Otthoni testedzéssel és a gondolkodásmódunk átalakításával is sokat tehetünk azért, hogy csakráink működése harmonikusabbá váljon.

A tornagyakorlatok közül a félguggolás - térd derékszögben - és a csípőmozgatás - lovaglóállásban - a leghatékonyabb. A jógagyakorlatok közül ajánlott a „tudatos állás”, más néven a Fa, illetve ennek lábujjhegyen történő gyakorlása, valamint azok a pozíciók, ahol előretoljuk a medencét vagy lefekszünk a földre.

PRAKTIKUS! A tornagyakorlatokat kiegészíthetjük légzőgyakorlatokkal, de ezeket önmagukban is végezhetjük. A kilégzés után mindig tartsunk rövid szünetet! Ugyancsak hatékony a váltott orrlyukú légzés: bal orrlyukon beszívjuk a levegőt - a jobb orrlyukat közben befogjuk -, és a jobb orrlyukon kifújjuk, majd fordítva. Mindig lassan, elmélyülten, a „hasból” lélegezzünk! Táplálkozzunk rendszeresen és egészségesen, fogyasszunk minél több természetes táplálékot!

HALASZTHATATLAN TEENDŐ

Vegye sorra a kérdésekre adott válaszait, és mélyedjen el azokban! Érzéseit megbeszélheti másokkal, de le is írhatja. Száműzze a múltat a múltba, és csak azt vigye onnan magával, aminek hasznát veszi!

Tehát végezzen némi „feltárómunkát” a múltjával kapcsolatban, de közben felejtse el az indulatokat! A sokáig hordozott neheztelés tovább blokkolja a gyökércsakrát. Gyakorolja a megbocsátást és a könyörületességet!

Tanuljon meg bízni saját Felsőbbrendű Énjében! Hagyja kibontakozni magában a Hitet! Szakítsa meg a szoros függőségeket, a megbéklyózó kötelékeket! Álljon a saját lábára!

Jelölje ki élete és kötelességei határait! Béküljön meg emberi mivoltával, testi adottságaival, és tanulja meg értékelni a képességeit!

JEGYEZZÜK MEG! Fogadja el az élet polaritását és a hétköznapok törvényszerűségeit! Keressen olyan munkát magának, ahol ki tudja bontakoztatni saját képességeit! Szabadidejében pihenjen eleget, és töltődjön fel. Hódoljon hobbijának! Tekintse a házimunkát természetes, hasznos és értelmes dolognak, és próbálja benne kiélni kreativitását is! Évente legalább egyszer végezzen otthon lomtalanítást, és dobjon ki vagy ajándékozzon el mindent, amire nincs szüksége!

EGYÉB TANÁCSOK

A gyökércsakra működését kis odafigyeléssel egészen apró dolgokkal is pozitív irányba tudjuk befolyásolni. A gyökércsakra színe a vörös, jele a vörös négyzet vagy a négylevelű lótusz. Meditálás közben képzeljen vörös színt a gerincoszlopa alsó végére!

Tekerjen vörös kendőt a derekára, vegyen fel vörös szoknyát vagy nadrágot! Ismételgesse gyakran a gyökércsakrához tartozó megerősítéseket: „Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítődnek.” Hordjon magánál vörös vagy fekete köveket: gránátot, vörös jáspist, rubint, hematitet, ónixot, füstkvarcot, fekete turmalint! Helyezze ezeket a köveket a csakrájára meditáció vagy légzőgyakorlat közben! Használjon szegfűszeg-, mandarin- vagy rozmaring-illóolajat! Párologtathatja őket, de - megfelelő hígításban - masszázshoz vagy fürdőhöz is alkalmasak.

Heinisch Mónika

|
2006-01-08 15:42:04


Mérgező fémek az ajurvédikus gyógyszerekben

Az indiaiak és más dél-ázsiai népek által használt ajurvédikus gyógyszerek és élelmiszerek nem minden esetben felelnek meg a követelményeknek, sőt, egyenesen mérgez...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^