Hirdetés

Illatos gyógynövények

Az illatos növények szinte észrevétlenül okoznak örömet, kedvezően hatnak a hangulatunkra és általában egészségünkre is. Az aromaterápia az esszenciális növényi olajak előnyeit használja ki.

aromaterápia, illat, gyógynövény, stressz |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Az olajat általában lepárlással nyerik ki a növényből, melynek során gőzt engednek át a növény virágján, szárán és levelein. Magunk is termeszthetünk illatos gyógynövényeket. Oda ültessük őket, ahol be is tudjuk szívni az illatukat, kert híján így a balkonon lévő láda vagy a konyhaablak is megfelel.

Az alábbi hat aromás gyógynövényt könnyű otthon is termeszteni:
Levendula (lavandula angustifolia)

Az ezüstös levelű, lila virágú levendula elsősorban nyugtató hatásáról híres. A levendulaolaj ezen kívül kiváló gomba- és baktériumölő hatású is.

Ha a homlokunkat bedörzsöljük friss levendulavirággal, enyhíthetjük a fejfájást, és jobban is alszunk tőle. Töltsünk meg egy kispárnát szárított levendulavirággal, és tegyük a párna alá.

A levél és a virág levesek, raguk és saláták adaléka is lehet.

A legtöbb levendulafajta túléli a telet.

Menta (mentha spicata)

Frissítő illata miatt kedvelt fűszernövény a konyhában, érdemes kipróbálni sültekhez a mentaszószt is. Teának a borsmenta a legjobb, egy maréknyi levelet forrázzunk le, és hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Kevés barna cukorral vagy mézzel ízesítsük.

A kertben vigyázzunk, nagyon gyorsan elterjed, érdemes ládában vagy cserépben termeszteni. A leveleket még virágzás előtt szedjük.

Kamilla (chamaemelum nobile)

Az édes illatú, apró margarétához hasonlatos virágú kamilla erős fertőtlenítő, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Külsőleg bőrnyugtatóként használják.

Nyugodt álmot ígér elalvás előtt egy csésze kamillatea. A szőke hajnak csillogást kölcsönöz a kamillateás öblítés.

Kert híján ablakban is megél, a kinyílt virágokat érdemes szedni.

Rozmaring (rosmarinus officinalis)

Az erősen aromás, fenyőtűhöz hasonlatos levelű és apró, lilás virágú rozmaring javítja a koncentrálóképességet és az emlékezetet. Igen sokoldalú növény a konyhában, otthonunkban és a gyógyításban is.

Ha pár gallyat a tűzbe dobunk, az egész ház illatos lesz, teája fürdővízbe is ideális, belsőleg gyomor- és bélnyugtató, gátolja a felfújódást.

A legjobb cserépben tartani, mert fagyérzékeny és a sok vizet sem kedveli.

Bazsalikom (ocimum basilicum)

Aromaterápiás használatban javítja a koncentrálóképességet, enyhíti a depressziós tüneteket és a migrénes panaszokat.

Illatos leveleit nemcsak paradicsommártáshoz adhatjuk, de hideg salátákhoz is kitűnő, összezúzott leveleivel bőrünket is bedörzsölhetjük a szúnyogok ellen.

Előnye, hogy leveleit le is fagyaszthatjuk, így télen is frissen kerülhet az asztalra.
Kedveli a napot, vigyázzunk, ne öntözzük túl.

Kakukkfű (thymus vulgaris)

Olaja gyulladáscsökkentő és javítja az emésztést, ezen kívül fertőtlenítő és gombaölő hatású. Teája toroköblítésre és a gyulladt íny kezelésére is alkalmas.

A konyhában szinte nélkülözhetetlen sültek készítésénél.

Nem kedveli a túl sok öntözést, érdekessége, hogy tápanyagban szegény talajon illatosabb lesz.

aromaterápia, illat, gyógynövény, stressz

2017-07-27 01:12:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop