Tű a fülbe - Akupunktúra: mellékhatástól mentesen

Felmérések tanúsága szerint a nyugati országokban az akupunktúrás kezeléseknek körülbelül a fele a fület érinti. Ezzel az eljárással számos panasz, például: hát- és fejfájás, légúti problémák sikeresen gyógyítható. Méghozzá mellékhatások nélkül!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):34-35   Celsus Kft. | Sütő, Gy.
A fül-akupunktúra csodákat tehet, pl. a fájdalmat percek alatt megszüntetheti. Nem minden esetben segít ugyan, de már az első próbálkozás alkalmával képes a gyógyuláshoz vezető folyamatokat elindítani.

Mikor hatásos a fül-akupunktúra?

A pozitív hatás már krónikussá vált fájdalmak esetében is megfigyelhető. Eredményesen kezelhető vele az allergia - szénanátha, asztma, neurodermitis - és a szenvedély-betegségek is.

A tűterápia a nikotinfüggő dohányosoknak elveszi a kedvét a dohányzástól, és az alkoholfüggők sem élvezik többé az alkoholt, habár utóbbiak általában érzékenyebbek a fájdalomra, ezért a tulajdonképpen alig érezhető kis tűszúrást is nehezen viselik el...

Mivel a fül-akupunktúra megnyugtat, ellazít, és megteremti a lelki egyensúlyt, ugyancsak sikeresen gyógyíthatóak ezzel a módszerrel:

  • a szorongás
  • a melankólia
  • a lelki eredetű emésztési problémák
  • az alvási zavarok.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy egy-egy kúrának mennyi ideig tart a hatása.

JÓ, HA TUDJA! Egyetlen, akupunktúrával foglalkozó szakember sem garantálhatja, hogy a megszűntnek tűnő panaszok hoszszabb-rövidebb idő múlva nem térnek viszsza, ugyanakkor a kezelés megismétlése segíteni szokott.

Miért hatásos?

A kezeléssel járó, tű okozta, minimális sérülés, a lézerrel előidézhető rezgés, valamint az ujjnyomás ingere gyógyulási folyamatokat indít el a szervezetben. A létrejövő impulzusok az idegpályákon át az agyba jutnak, amivel a fül és a beleszúrt fémtű kapcsolatban állnak. Három ideg van a fülön, ami összeköttetésben áll a szürkeállománnyal. Ez a pálya rövid, és kevés kapcsolódási hely, azaz akupunktúrás pont található rajta, ezért a tűszúrás kiváltotta impulzusok gyorsan elérik az agyat. Itt a beérkező információk értelmet nyernek, és a természetes gyógyulási folyamatok megindulnak. A fejfájásért felelős pontok megszúrásakor például a szervezet fájdalmat csillapító, testbarát "morfiumot", endorfint állít elő. Allergiánál többek között a mellékvesék pontjait szúrják meg, és ekkor gyulladáscsökkentő kortizon termelődik. Az akupunktúra ezzel egyidejűleg a szervezet túlműködését is akadályozza.

Célkeresztben...

A fül-akupunktúra az agyon keresztül a belső szerveket veszi célba. Nem a véletlenen múlik, hogy melyeket, hanem szabályok határozzák meg.

A kapcsolódási módokat körülbelül fél évszázaddal ezelőtt Paul Nogier francia orvos találta meg. Észrevette, hogy a fül jól körülhatárolt tartományokra - reflexzónákra - osztható, s ezek különböző szervekhez kapcsolódnak.

ÉRDEKES! A fejzónát a fülcimpa képviseli, a gerincoszlop a fülkagyló felfelé kanyarodó, belső oldalához tartozik, és ahol "lekerekedik", ott van a lábak zónája.

Miért más?

Óhatatlanul adódik a kérdés: miben különbözik a fül- és a test-akupunktúra?

Egy-egy fülzóna több szerv ponthoz tartozik, összesen körülbelül 200-hoz. Ezek kétszerese található meg a testen. Így például a májjal azonos pont a fülmélyedésben és a felsőcombon is megvan. Ha a fül pontját megszúrják, a szervezet a lehető leggyorsabban reagál. Kiegészítésként a test pontját is meg lehet nyomni, ezzel a megrekedt energia - csí - ismét áramlani kezd, ami még tovább fokozza a fül-akupunktúra hatékonyságát.

Árulkodó fájdalom

A fül a meridiánok befolyása alatt áll. Stimulálásuk hat a szervekre, és jótékony folyamatokat indít el a szervezet nagyobb rendszereiben - például az anyagcsere-folyamatokban és az immunrendszernél.

A pontok helyét állapotfelmérés során az akupunktőr jelöli ki, mégpedig oly módon, hogy megkeresi a nyomásra érzékeny helyeket. Ekkor a fájdalom arra utal, hogy az érintett szervben valami nincs rendben. A panaszok megszüntetése érdekében kizárólag ezeket a pontokat kell tűvel kezelni. A nemaktív pontok megszúrása nemcsak értelmetlen, hanem a gyógyulás esélyeit is rontja.

Érdekes megfigyelések

  • A test bal oldalán tapasztalható fájdalom esetén a bal fület kell kezelni, a jobb oldalnál pedig a jobb fület. (A balkezességet a kezelés előtt feltétlenül jelezni kell, ugyanis a hozzárendelés bizonyos szervek esetében megváltozik!)
  • A kezelés időtartama a betegség jellegétől és a páciens érzékenységétől függ. Általában 20-30 perc után szokták kivenni a tűket.
  • Az aranytűk szállítják az energiát - a probléma okának kezelésére használják -, az ezüsttűk elvezetik az energiát - a problémát szüntetik meg. Az acéltűk energiapotenciálja semleges, és mivel emiatt kevés terápiás értékkel rendelkeznek, gyakrabban használják. Ma jobbára rozsdamentes acélötvözetből készülnek a különböző vastagságú és hosszúságú tűk. A beszúrás pici fájdalommal jár, amit jellegzetes bizsergő érzés követ. A kezelések során egyre inkább érezhetővé válik az energia áramlása, majd kiegyenlítődése.

Meridiánok hálójában

A csí-elmélet alapja az a régi kínai elképzelés, mely szerint láthatatlan energiapályák - meridiánok - hálózzák be a testet, és ezek végpontját az akupunktúrás pontok jelképezik.

Ajánlott irodalom: Fül- és egésztest-akupunktúra: 336-0101; 336-0429

Sütő Gyöngyi

|
2005-06-30 14:02:48


Az akupunktúra során kikapcsol az agy

Brit kutatók az agyról készült felvételekkel bebizonyították, hogy az akupunktúra úgy csillapítja a fájdalmat, hogy kikapcsolja az agy fájdalomközpontját.


Akupunktúra?

A Health magazin munkatársa derékfájdalmai miatt keresett fel egy akupunktúrás központot. Az alábbiakban így számolt be tapasztalatairól.


Az akupunktúra enyhíti az emlőrákhoz kapcsolódó kimerültséget

Emlőrákos nők körében vizsgálva az akupunktúra hatását brit kutatók megállapították, hogy a módszer enyhítette a páciensek kimerültségét, csökkentette szorongá...


Fogorvosi kezelés előtt fül-akupunktúra csökkentheti a félelmet

Jelentősen csökkenti a fogorvosi kezelések előtt álló páciensek félelmét a fülön végzett akupunktúra.


Az akupunktúra jól hat a titokzatos tünetekkel járó betegségekre

Az akupunktúra jól hat a titokzatos tünetekkel jelentkező páciensekre, ezért érdemes lenne hozzáadni a diagnózis nélküli egészségügyi problémákra rendelkezésre ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^