Hirdetés

Az akupunktúra szerepe a krónikus betegségek kezelésében

SAN FRANCISCO - Art Soto a hasán át állandóan kapja a morfiumot, hogy enyhüljenek fájdalmai az AIDS-szel való hosszú küzdelme során.

akupunktúra, krónikus, betegségek |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Torassa, U.

Ám hetente egyszer egy teljesen más fájdalomcsillapító is a rendelkezésére áll: az akupunktúra.

Amint a tűket finoman a lábába szúrják, Soto azt mondja, azonnal erősebbnek érzi magát és a lüktető, zsibbadó érzés szűnni kezd.

Az akupunktúra egyre elterjedtebb terápia, elsősorban a fájdalomcsillapítás terén. Az egészségfenntartó szervezetek már fizetnek ez után az ősi kínai gyógymód után, és a múlt héten a kaliforniai törvényhozás azzal a kéréssel fordult a kormányzóhoz, hogy a dolgozóknak ingyenes juttatásként járjon. Sok helyen ez már meg is valósult.

Ennek eredményeképpen az orvosok egyre több beteget látnak el kínai gyógyfüvekkel vagy akupunktúrával, mint amilyen kezelésben Soto is részesül. Az ügy annál is inkább fontos kérdéssé vált a hagyományos orvoslás számára, mivel tavaly óta a National Institutes of Health hivatalosan is támogatja az akupunktúrát a posztoperatív fájdalmak, a fogfájás, a kemoterápia okozta hányinger és a terhesek reggeli hányingerének csillapítására.

Cheryl Sterling, Soto akupunkturistája szerint kezd a fal leomolni a nyugati és az alternatív gyógyászat között. Most folytat megbeszéléseket betegei orvosaival az ápolást illetően. És az American College of Traditional Chinese Medicine, amelynek ő a dékánja, a tárgyalások kellős közepén tart a Kaiser Permeate egészségvédő szolgálattal és a San Franciscó-i Kalifornia Egyetemmel a két módszer közelítéséért vállalt közös erőfeszítések ügyében.

Kórházak és klinikák valamint az idősek otthonai szintén keresik a kapcsolatok kibővítésének lehetőségét.

''A trend mindenféleképen ez az 'integrált' gyógyítás irányába mutat'' - jelentette ki Cheryl Sterling. ''Ez sokkal több beteget és sokkal több bevételt jelent.''

A Kaiser szóvivője, Lila Petersen azt nyilatkozta, hogy az egészségvédő szolgálat vállalja az orvosok által oda küldött betegek akupunktúrás kezelését.

''Egyre több és több beteg igényli az alternatív gyógymódokat, így azon vagyunk, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő ellátást'' - mondta.

Mégis, bizonyos területeken a kezelés vitatott, működési mechanizmusa titok marad a nyugati gyógyászat előtt. Cheryl Sterling szerint a terápia a beteg életenergiáját, a ''chi''-t manipulálja.

Az Americal College of Traditional Chinese Medicine Portero Hill-i klinikájának egyik szobájában Cheryl Sterling azzal kezdi a kezelést, hogy megkérdi, hogyan érezte magát a beteg az elmúlt hét folyamán. Akkor Soto levetkőzik és a doktornő végigsimítja Soto lábát, le egész addig a pontig, ahol az fájdalomról panaszkodott. Amikor Soto reagál az érintésre, kezelője azt mondja, ''máj-8'' vagy ''lép-1'' - ezek azok a ''csatornák'', amelyek elzáródtak.

Cheryl Sterling elmagyarázza, hogy ezek a csatornák a HIV-fertőzés következtében vesztik el ''nedvüket'', megakadályozva így az energia áramlását, ami fájdalmat okoz.

Ekkor a kezelő és segítője vagy fél tucat tűt szúr majd csavar Soto lábszárának és lábfejének bizonyos pontjaiba. ''Úgy találkozik a tű és a chi, mintha hal akadt volna a horogra.''

Néhány tűt azután egy elektromos berendezéshez csatlakoztatnak, ami áramot bocsát ki. Következik a beteg mellére és fejére alkalmazott akupresszúra, majd egy szivarszerűen sodort, meggyújtott gyógynövényköteget mozgatnak föl-le a beteg hasán, hogy enyhítse az AIDS ellen szedett napi több mint 30 tabletta okozta gyomorpanaszait. Mindeközben halk, az óceán mormolását idéző gitárzene szól.

Egyesek számára ez az egész ködös humbug, és a szkeptikusok az eljárásnak a betegekre gyakorolt placebo hatását emlegetik, mintegy tudomásul sem véve azok élménybeszámolóinak értékeit. Az akupunktúrát ellenzők nemzeti tanácsa szerint az egész nincs bebizonyítva, az egészség és betegség valamiféle primitív, romantikus felfogáson alapul, aminek semmi köze a mai tudományos nézetekhez.

Mégis, néhány tanulmány bebizonyította, hogy igenis vannak fiziológiás változások is - például, hogy a kezelés során felszabadulnak a szervezet természetes fájdalomcsillapítói, az endorfinok, tehát valami többről is lehet itt szó.

''Mind több és több biztosítótársaság jelenti ki: 'Hát... kell erről lenni valamiféle irodalomnak, így hát fogadjuk ezt el fedezetként'' - mondta Ellen Hughes, az kaliforniai egyetem Osher Center for Integrative Medicine részlegének igazgatója.

Az egyetemen kutatások kezdődtek a témában, vajon milyen szerepe lehet az akupunktúrának abban, hogy csökkenjenek a mellrákos nők kemoterápiás kezelésének mellékhatásai.

''Ha a szent tudományhoz ragaszkodók majd meglátják az adatokat, rájönnek, kell, hogy legyen ebben valami. Hamarosan ez lesz a gyógyítás fő irányvonala'' - jelentette ki Ellen Hughes.

Megjelent: The San Francisco Examiner

akupunktúra, krónikus, betegségek

2002-07-31 21:55:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop