Az akupunktúra során kikapcsol az agy

Brit kutatók az agyról készült felvételekkel bebizonyították, hogy az akupunktúra úgy csillapítja a fájdalmat, hogy kikapcsolja az agy fájdalomközpontját.

akupunktúra, fájdalom | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A kísérlet során az önkéntesek kézhátába egy cm mélyen illesztették be az akupunktúrás pontokra a tűket. A kontrollcsoport tagjainál a tűszúrás csupán felületi volt, mindössze egy mm mély. A tűket a beillesztés után addig csavargatták, míg az illető tompa fájdalmat vagy zsibbadás nem érzett. A mélyen beszúrt tűk ilyenkor az idegrendszert stimulálják.

A kísérlet közben MRI felvételekkel ellenőrizték a kutatók, hogy meglássák, van-e és ha igen, milyen hatása az akupunktúrás kezelésnek az agyra. Azt tapasztalták, hogy a felületi kezelés az agykéreg mozgató területeit aktiválta, ami a fájdalomra adott normális reakció.

A mély tűszúrásnál azonban a fájdalomközpont egyik része, a limbikus rendszer kikapcsolódott. A kísérlet eredménye azért volt váratlan, mert a kutatók eddig úgy hitték, hogy az akupunktúra aktiválja az agyat.

A kísérletben részt vevő egyik kutató, Sykes professzor így beszélt erről: – A fájdalomközpont a fájdalom érzékelésében vesz részt, segít eldönteni, hogy valami fáj-e vagy nem, elképzelhető tehát, hogy az akupunktúra valamilyen módon megváltoztatja a beteg fájdalomérzékelését. A legérdekesebb, amit tapasztaltunk, hogy az akupunktúra mérhető hatást gyakorol az emberi agyra.

Nem azt javasoljuk, hogy műtétek alatt is alkalmazzák, bár Kínában ez a szokás, hanem csak azt, hogy komolyan kell venni, mint a fájdalomcsillapítás hatékony eszközét. Nem működik egyformán mindenkinél, azok számára, akik hisznek benne, hatásosabb – tette hozzá a kutató.

| akupunktúra, fájdalom
2016-08-25 16:35:38


Az akupunktúra során kikapcsol az agy

Brit kutatók az agyról készült felvételekkel bebizonyították, hogy az akupunktúra úgy csillapítja a fájdalmat, hogy kikapcsolja az agy fájdalomközpontját.


Akupunktúra?

A Health magazin munkatársa derékfájdalmai miatt keresett fel egy akupunktúrás központot. Az alábbiakban így számolt be tapasztalatairól.


Az akupunktúra enyhíti az emlőrákhoz kapcsolódó kimerültséget

Emlőrákos nők körében vizsgálva az akupunktúra hatását brit kutatók megállapították, hogy a módszer enyhítette a páciensek kimerültségét, csökkentette szorongá...


Fogorvosi kezelés előtt fül-akupunktúra csökkentheti a félelmet

Jelentősen csökkenti a fogorvosi kezelések előtt álló páciensek félelmét a fülön végzett akupunktúra.


Az akupunktúra jól hat a titokzatos tünetekkel járó betegségekre

Az akupunktúra jól hat a titokzatos tünetekkel jelentkező páciensekre, ezért érdemes lenne hozzáadni a diagnózis nélküli egészségügyi problémákra rendelkezésre ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^