Hirdetés

Az akupunktúra működik - de hogyan?

Az akupunktúra népszerű, olcsó és hatásos módszer a fájdalom csillapítására és a különféle függőségek kezelésére, jelentette ki dr. Jacqueline Filshie, a surrey-i Royal Marsden Kórház munkatársa egy akupunktúra-konferencián, amelyet a Novartis Foundation szervezett március elején.

akupunktúra, fájdalom, kezelés, endorfinok, szerotonin, stroke, gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs, energiaáramlás |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Masood, E.

Hatékonyságának okai ugyanakkor ismeretlenek, ezért további kutatásokra van szükség ezen a téren.

"Egyre több a bizonyíték arra, hogy az akupunktúra kifejezetten alkalmas a hányinger és a hányás kezelésére," tudtuk meg dr. Filshie-től.

"Az lenne az ideális, ha világszerte az orvosi egyetemeken is helyet kapna a tananyagban ez a keleti gyógymód, miután az orvosi közvélemény számára is lassan elfogadottá válik, mint egyes betegségek hatékony ellenszere," tette hozzá.

Klinikai tesztek bizonyítják, hogy az akupunktúra sikeresen alkalmazható a térdarthritis, a teniszkönyök, a fejfájások és a hátfájások kezelésében. Csak az Egyesült Államokban évente 1 millióan részesülnek akupunktúrás kezelésben.

A keleti hagyományok szerint az akupunktúrával helyreállítható a test energiaáramlása (Qi). Ehhez a test 12 meridiánpontjainak valamelyikét tűszúrással kell ingerelni. Az elmélet szerint egy betegség akkor lép fel, ha az energiaáramlás iránya vagy intenzitása megváltozik, és a tűk segítségével ezek az eltérések korrigálhatók.

Csak kevés nyugati szakértő veti el teljesen az akupunktúrát - főként a fájdalomcsillapításban elért hatásai miatt. A hatékonyság okait tekintve azonban még rengeteg a vita.

"Bár intenzív kutatásokat folytatnak a világ minden részében, eddig még senki sem talált meggyőző tudományos bizonyítékot a meridiánok vagy az energiaáramlás létezésére," mondta dr. Adrian White, az Exeter Egyetem kiegészítő gyógyászati tanszékének vezetője.

Dr. White szerint az akupunktúra elsősorban különféle vegyianyagok termelődésére van hatással - például a természetes fájdalomcsillapító endorfinokra vagy a hangulatszabályzó szerotoninra.

Az akupunktúrát használó természetgyógyászok emellett jóval több időt töltenek el egy-egy páciensükkel, mint a hagyományos orvosok, ami szintén hozzájárulhat a kezelés sikeréhez.

"Sok eredmény azt mutatja, hogy az akupunktúra a stroke-páciensek felépülését is meggyorsítja, de nem lehetünk biztosak abban, hogy ezt nem csupán a nagyobb odafigyelés és a beteggel töltött több idő számlájára kell-e írnunk," mondta dr. White.

A londoni South Kensington-Chelsea Kórház munkatársa, dr. Hagen Rampes a konferencián arról beszélt, hogy az akupunktúra nem teljesen mentes a mellékhatásoktól. "Világszerte 30 év alatt több mint 300-féle mellékhatásról érkezett jelentés," mondta dr. Rampes.

Ilyen káros mellékhatások lehetnek baktérium- és vírusfertőzések, fájdalom, álmosság, illetve helytelen diagnózis miatt az alapbetegség állapotának romlása.

A leggyakrabban pneumothorax vagy baleseti eredetű szervi trauma esetén jelentettek mellékhatásokat. Világszerte minden 10-100 ezer esetből 1-nél fordultak elő ilyen események.

Megjelent: Nature News Service

akupunktúra, fájdalom, kezelés, endorfinok, szerotonin, stroke, gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs, energiaáramlás

2002-07-31 20:31:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop