Hirdetés

Akupunktúra?

A Health magazin munkatársa derékfájdalmai miatt keresett fel egy akupunktúrás központot. Az alábbiakban így számolt be tapasztalatairól.

akupunktúra |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Furcsa volt, hogy az orvos rögtön azzal kezdte, nyújtsam ki a nyelvem. Nem szokásom nyelvet ölteni az orvosomra, de nagy vonakodva megtettem. Aztán kikérdeztek a havi vérzésemről és esetleges hüvelyi folyásról. (Szerencsére mindkettő normális.) És miközben a nyelvem színét (sötétvörös) és a lepedéket (vékony, fehér) elemezték, én arra gondoltam, vajon mi köze van mindennek az én derékfájásomhoz.

Az akupunktúrát, ezt az ősi kínai gyógymódot már legalább 2500 éve alkalmazza az orvostudomány. Alapja, legalábbis részben, az a felfogás, hogy a derékfájás (illetve minden más fájdalom) nem egyedi jelenség. Ami a test egyik részében történik, azt a test valamennyi része visszatükrözi, minden mindennel összefügg.

Az akupunktúra másik alapelve az, hogy a szervezetben is megjelenik a két ellentétes erő, a jin és a jang. Együttesen járulnak hozzá az ember „csi”-nek nevezett energiájához. Ha a csi energiaáramlásának útjában valahol akadály van vagy megszakad, akkor jelentkezik a fájdalom és a betegség. Ez az oka a nyelven vizsgálatának is, mint megtudtam, az akupunktúrát gyakorlók szerint a nyelv a szervezetben felborult energiáról is árulkodik. A sötétvörös például a csi pangását mutatja, ami sokféle bajhoz vezethet, például derékfájáshoz is.

Az akupunktúra során bizonyos pontok ingerlésével állítják helyre az egyensúlyt. A leggyakrabban apró fémtűket helyeznek a bőrbe, máskor enyhe elektromos árammal növelik az eljárás hatékonyságát.

Senki nem tudja, pontosan hogyan működik az akupunktúra, de a WHO és az amerikai egészségvédő intézet szerint hasznos. A WHO listáján több mint 40 betegség szerepel, amelyekre az eljárást alkalmazni lehet, köztük a szenvedélybetegségek, a hányinger és hányás, az asztma, emésztési zavarok, arcüreggyulladás, ízületi bántalmak és allergiák ellen. Egyre gyakrabban alkalmazzák meddőség kezelésére is. Hatékonyságára az egyik legjobb bizonyíték, hogy sikerrel szünteti meg például a fogfájást, a menstruációs görcsöket, a migrént vagy a teniszkönyök okozta fájdalmat.

A nyelvem vizsgálata után ismét kérdéseket tesznek fel nekem az általános állapotomról. Vannak-e alvászavaraim? Nincsenek. Általában inkább fázni szoktam vagy melegem van? Vegyesen. És milyen az étvágyam? Egészséges.

Ezek után kerül sor arra, hogy a professzor kijelölje az akupunktúrás pontjaimat, a csuklómon, a vállamon, a kezemen, a bokámon és a térdhajlatomban. Hason fekszem az asztalon,az akupunktőr alkoholba mártja a tűket, megsodorja az ujjával, és pillanatok alatt elhelyezi őket a testemben.

Kis szúrást érzek, amikor a néhány millimétertől pár centiméter mélyen alkalmazott tűk áthatolnak a bőrömön. Ennek nem szabad fájnia, ha mégis, más helyre teszik. Különös érzés fog el, kicsit mintha csiklandozna valami. Vagy mintha gyenge áramütés járna át.

Húsz percet fekszem az asztalon, és azt tapasztalom, hogy különösen pihentető érzés, ha valakinek 14 tű van a testébe szúrva.

Tele energiával lépek ki a klinika ajtaján, a hátizmaim lazábbak,nyugodt vagyok és összeszedett. Az első után még kétszer visszamentem kezelésre, és bár nem lettem teljesen fájdalommentes, mindenkinek csak ajánlani tudom az akupunktúrát.

akupunktúra

2016-02-18 08:00:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop