Hirdetés

Wellness

Az irodalomban a wellness kifejezés először 1654-ben jelent meg és már több mint háromszáz éve jelenti az egészséget és a jó közérzetet.

wellness |

Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.

A megelőző gyógykezelések előtérbe kerülésének idején az Amerikai Egyesült Államokban az 1950-es években a wellness, eleinte csak szakmai körökben, majd később a nyilvánosság számára is egyre népszerűbbé vált.

Elsősorban Halbert Dunn, John Travis, Donald Ardell és Gerhart Hettler munkái és publikáció nyomán alakult ki az Amerikai Egyesült Államokban az első wellness-mozgalom („Wellness movement”). Az állami és magánszektorban is az 1970-es évektől a wellness koncepcióban felfedeztek egy bevált szert az életmódtól függő egészségügyi költségek csökkentésére.

Az 1990-es évek elejétől a wellness kifejezés Európában is ismertté vált, jóllehet tartalmában gyakran alig vagy egyáltalán nem hasonlított eredeti funkciójához. Ennek ellenére a wellness lényegi mondanivalóját tekintve ma is és a jövőben is mindenekelőtt az egészségnek egy pozitívan formált megértése marad, melyet az Egészségügyi Világszervezet és a Satuto genezis kutatásai is alátámasztanak.

A wellness koncepció meghonosítása egészségtudományi kutatások alapján történik. Célja az általános egészségjavításra szolgáló módszereket – adott esetben hivatásos edzők, tanácsadók, gyógytornászok támogatásával – úgy beépíteni az egyéni életvitelbe, hogy annak pozitív hatása hosszú távon érezhető legyen, és mindez lehetőség szerint integrálja a különböző wellness elemeket (mozgás, táplálkozás, megfeszítés/ellazulás, szellemiség stb.).

A wellness elemek alkalmazásához különböző rendszereket találtak ki. Ezek rendszerint testi, emocionális, szellemi, társadalmi, lelki, ökológiai és szakmai aspektusokat ölelnek fel. A professzionális módszerhez a tényleges és a célállapot egyéni feltárása és elemzése mellett hozzátartozik egy arra ráépülő személyre szabott program is, egy szakképzett folyamatirányítás, valamint egy alkalmazási és az eredmény kontrollja is.

Ehhez magatartás- és tapasztalati diagnosztikai interjúkat, és kérdőíveket iktatnak be, egészségügyi tanácsokat adnak és viselkedésgyógyászati módszereket, és eszközöket alkalmaznak.

Egy olyan professzionális wellness-management, mint amilyen az Amerikai Egyesült Államokban az ottani egészségügyi rendszer keretén belül kialakult, Európában eddig még nem tudott megvalósulni. Wellness alatt itt a túlnyomórészt passzív, kényeztető alkalmazásokat és kezeléseket, valamint luxus szállóban való tartózkodást, „Day-Spa” központokat vagy klubokat értik.
wellness

2006-03-09 18:39:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop