Montignac féle diéta

Táplálkozásfilozófia és diétás program. Elnevezését szerzőjéről és alapítójáról, Michel Montignac-tól kapta.

Montignac féle diéta | Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
A Montignac módszer a Hay féle diétához hasonlóan a fehérjetartalmú és a szénhidrátokban gazdag ételek szigorú különválasztásán alapul, valamint a glikémiás indexre épül. Minél jobban megemeli a vércukorszintet egy étel, annál rosszabb. Ezért a cukor és egyéb egyszerű szénhidrátok (fehér kenyér, tészta, rizs) tiltva vannak, a komplex szénhidrátok, mint pl. a teljes őrlésű lisztből készült kenyér, ellenben ajánlottak. A gondolat, melyen ez a diéta alapul, egyszerű: Mivel az inzulin hormon, melyre a testnek a cukor lebontásához szüksége van, egyben a zsírlebontást is megakadályozza, a kevesebb cukor pozitív hatással van a zsírlebontásra is.

Eltekintve az egyes tápanyagok különválasztásától, ami értelmetlen (lásd HAY FÉLE DIÉTA címszó alatt), Montignac a glikémiás index-szel azonban egy fontos tényezőt vetett fel, melyet számos diétánál elhanyagolnak. Ugyanis egy stabil vércukorszint ténylegesen megkönnyíti a fogyást. A súlycsökkentésnek azonban egyedül erre a befolyásoló tényezőre történő korlátozása túlságosan egyoldalú. A fogyásnál ugyanis az összesen felvett energia és a sporttevékenység alapszabály. A glikémiás indexre való egyedüli koncentráció következménye az is, hogy a fehérjedús élelmiszerek, mint pl. hús és hal, túl nagy jelentőséget kapnak, és ezzel már az Atkins féle diéta irányába megy el.
| Montignac féle diéta
2006-03-09 18:30:41


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^