Hirdetés

Aikido

Ennek a küzdősportnak a megalapítása a 20. század elejére tehető és a japán Morihei Ueshiba (1883-1969) nevéhez fűződik (O-Sensei), aki megfigyelte a több száz éves Samurai iskolák technikáit és élete során úgy fegyverekkel, mint anélkül legyőzhetetlen harcossá vált.

aikido |

Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.

„Ai” (japánul Awase) annyit jelent, mint harmónia és egyesülés, ez azt jelenti, hogy az aikido-ban nem az ellenfél erejével szemben kell harcolni, hanem azzal együtt. A „ki” (amely a kínai chi szóból ered) a japánban az életenergia kifejezésére szolgál. Az aikido tehát annyit jelent, mint „a harmonizálás útja a kozmikus energiához”.

Az aikido különleges értéke abban rejlik, hogy az alapító a technikákat nem csak a harcművészet külső céljára használta fel, hanem mélyebb értelemben is, az életenergia megerősítésére. Az aikido célja a pszichikai-energetikai folyamatok feloldása.

Ebben a sportban sem a rúgás, sem az ütés nem megengedett. Az aikido harcos sokkal inkább arra törekszik, hogy ügyes mozdulatokkal hagyja kitérni ellenfelét.

Az óra rendszerint meditációval kezdődik, melyet a mozgás-, egyensúly- és koordinációs gyakorlatok követnek. Valamennyi gyakorlat lényege az „esés gyakorlása”.
aikido

2006-03-09 18:42:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop