Hirdetés

A terhesség korai jelei, terhességi tesztek

Sajnos csak néhány nő gondol arra, hogy miután nem védekezett és így nagy a teherbe esés veszélye, sürgősségi fogamzásgátlót alkalmazzon.

terhesség |

InforMed Hírek20   InforMed | Rákóczi, I.

Kép: WebMD

A nők nagyobb része azonban csak akkor gondol a terhességre, amikor a várt menstruáció késik és a terhesség tünetei már jelentkeznek. Ha a terhesség lehetősége felmerül, figyelni kell ezekre a jelekre és nem szabad a homokba dugni a fejünket. Nem szabad arra gondolni, hogy velem ez nem történhet meg. Lehetséges, hogy valaki csak egyszer élt nemi életet, de ez az egy alkalom is elég lehet ahhoz, hogy terhes legyen. Nem szabad várni, hogy a második várt menstruáció se jöjjön meg. Meg kell győződni arról, hogy a terhesség fennáll-e, amilyen gyorsan csak lehet.

A terhesség legkorábbi jelei:

  • a vérzés kimaradása (néhány nőnél a terhesség fennállása esetén is előfordulhat vérzés, de mindig rövidebb ideig tart, és kevesebb a vérzés);
  • undorodás bizonyos ízektől és szagoktól (kávé, tea stb.);
  • emlőfeszülés;
  • az emlőbimbó sötétebbé válása; gyakori vizelés (különösen éjszaka);
  • furcsa dolgok megkívánása (például falkaparék); székrekedés;
  • bőségesebb, viszketést nem okozó hüvelyi folyás;
  • hányinger (különösen reggel);
  • szédülés- és ájulásérzés.

A terhes nők egy részénél a fenti tünetek közül csak néhány fordul elő. Hasonló tünetek jelentkezhetnek nem terhes nőknél is, ha valakinek ún. premenstruációs szindrómája van. Ha bárkinél jelentkeznek a terhesség korai jelei és lehetősége volt arra, hogy teherbe essen, tanácsos sürgősen bizonyosságot szereznie. Akár meg kívánja tartani a terhességet, de még inkább ha terhességmegszakítást tervez, az a jó, ha minél előbb igazolódik a terhesség diagnózisa. Természetesen előfordulhat, hogy nem terhességről van szó. Sok izgalom elkerülhető, ha gyors a végső diagnózis: fenn áll-e a terhesség vagy sem?

Terhességi vizsgálatok

A vizeletből történő terhességi vizsgálatok gyorsan és pontosan mutatják ki a terhességet.

A korai terhességet a nőgyógyászati vizsgálat nem tudja teljes biztonsággal kimutatni, tehát ha valaki minél előbb biztos akar lenni abban, hogy terhes-e vagy sem, a vizeletből mielőbb terhességi vizsgálatot kell végeztetnie.

A terhességi teszt alkalmazása

Többfajta, érzékeny terhességi teszt kapható vény nélkül a gyógyszertárakban.

Valamennyi vizsgálata vizeletből végezhető el. A terhességi teszt a vizeletben megjelenő terhességi hormon (HCG = human chorion gonadotropin) kis mennyiségének kimutatásán alapszik. A terhességi tesztek érzékenysége változó, általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható a terhesség. Pontosabb lehet a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletmintából történik, ugyanis ebben az időpontban a terhességi hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben. Ezért a vizsgálati mintavétel előtt nem helyes inni, ugyanis ha a vizelet hígabb lesz, akkor a mintában kevesebb lesz a hormon, ezért tévesen negatív lehet a terhességi teszt.

Gyakorlati tanács, hogy a vizeletmintát felfogó edény tiszta legyen.

A tesztek rendkívül pontosak, álpozitív eredmény gyakorlatilag nincs. Negatív eredmény esetében, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot.

Összefoglalva: helyes tehát a terhesség gyanúját minél előbb igazolni, vagy kizárni. Ugyanis ha valaki korán megbizonyosodik arról, hogy terhes-e, több ideje marad arra, hogy eldöntse, mi lesz a következő lépés...

terhesség

2022-07-17 12:12:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop