Hirdetés

A békák pusztulását a terhességi teszt okozta?

Lehet, hogy a kétéltűeket világszerte fenyegető betegség azért terjedt el, mert a múlt században a békákat nagy számban alkalmazták a terhesség kimutatására. Ezt az elméletet egy washingtoni konferencián vitatják meg, ahol a tudósok azt remélik, megállíthatják a békák, teknősök és szalamandrák pusztulásának folyamatát.

terhességi teszt, béka |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

Az 1930-as években nagy mennyiségben exportálták az afrikai békát a terhesség megállapításához szükséges teszt céljára, és a tudósok úgy vélik, egy gombás megbetegedést hurcoltak magukkal.

Az eljárás a következő volt: a terhes nő vizeletét a béka bőre alá fecskendezték. Ha a nő terhes volt, a vizeletében található hormontól a békánál ovuláció következett be. Hasonló tesztet végezték hím békákkal és teknősökkel is, amelyek spermát termeltek a gonadotrofin hormon hatására.

A legújabb kutatások szerint a világ kétéltű-állományának egyharmadát pusztulás fenyegeti, mert elterjedt körükben egy gombás betegség, a chytridiomycosis. A kórokozót már ismerik, de hogy honnan származik, és hogyan terjedt el, még nem tudják. Csak a közelmúltban vetődött fel, hogy a Dél-Afrikából a múlt század harmincas éviben behozott példányok lehettek fertőzöttek. Ott már hosszú ideje együtt éltek ezzel a betegséggel, így ellenállók lettek vele szemben, de Európában elterjedve megfertőzték a kevésbé ellenálló populációt is.

A kétéltűek kihalásának többféle környezeti ártalom is oka lehet, de a legfőbb veszélyt egyértelműen a gombás megbetegedés okozza.

BBC News
terhességi teszt, béka

2005-09-20 12:46:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop