Hirdetés

A cink- és rézhiány spontán vetélést okozhat

A granadai egyetem kutatói bizonyítékokkal támasztották alá, hogy terhes nőknél a réz és a cink alacsony szintje összefügghet a spontán vetéléssel.

terhesség, vetélés, ásványi anyag |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

265 várandós nő vett részt a vizsgálatban, 132 az év folyamán spontán abortuszon esett át, míg 133 programozott szülésre várt. Valamennyien részesültek ultrahangos vizsgálatban és vérvizsgálatban, valamint kérdőívet is kitöltöttek.

A vetélésen átesett nők adatait összehasonlítva a normál terhesekével kiderült, hogy eltérés van a vizsgáltak réz és cink vérszintjében. Ez arra utal, hogy az egyik vagy mindkét nyomelem hiánya kapcsolatban lehet a spontán vetélés előfordulásával.

A réz és a cink vérszint kutatásán kívül az egyetemi munkacsoport beszámolt a homocisztein, a jód és a folsav, a pajzsmirigy alulműködés illetve a a terhesség első heteiben történt gyógyszerszedés és a vetélés kapcsolatáról is.

A kutatók megállapították, hogy a vetéléssel végződött terhességek 64 százalékát tervezték, bár a betegek csupán 12 százaléka szedte az ajánlott jódot és folsavat a fogamzás előtt. Az elvetélt nők egyharmada volt rendszeres dohányos, és 16,6 százalék fogyasztott a megengedett mennyiségnél több kávét. A dohányzás és a koffein fogyasztása is szoros összefüggésben volt a spontán vetéléssel.

A spontán vetélésen átesett nők 81,07 százaléka szedett valamilyen terhességben ellenjavallt gyógyszert a terhesség alatt, 13,63 százalékuk pedig veszélyesnek minősített gyógyszert.
terhesség, vetélés, ásványi anyag

2011-10-10 16:04:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop