Terhesség hétről-hétre: 30. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

A helyes testtartás még mindig igen fontos a komfortérzet szempontjából. Ha sikerül helyesen tartania magát, csökken a szervezet megterhelése, ahogy a súlypont állandóan változik.

Az energiaszint fenntartására és az állóképesség növelésére a legjobb, amit tehet, a testmozgás. Fontos, hogy ne hajtsa túl magát, különösen, ha eddig a hétig még nem végzett testgyakorlatokat. Sétáljon, vagy ússzon kis távolságokat. A szabadban tartózkodás és a nyújtózkodás jobb közérzetet biztosít, és csökkenti a terhességgel összefüggő panaszok számát.

Baba:

A kicsi nagyon is tudatában van a környezetének. A méhre szokás úgy gondolni, mint valami sötét helyre, ám ott bent az anya környezetétől függően lehet sötét vagy világos. Megfigyelheti a baba alvási és ébrenléti periódusait is. Általában úgy tűnik, a baba akkor szeret aludni, ha ön ébren van, és fordítva. Ez nem jelenti azt, hogy az újszülött nem fog aludni éjszaka.

Ha Braxton-Hicks összehúzódásai vannak, ezeket használja ki arra, hogy gyakorolja, amit a szülés-előkészítő tanfolyamon tanult. Ez annak a jele, hogy a szervezete készül a vajúdásra. A kicsi is érzékeli ezeket az összehúzódásokat, de nem ártanak neki.

A kicsi most 1,36 kilogramm, hossza kb. 37,5 cm.

Ikertippek:

A babák növekedési üteme mostanáig megegyezett az egykékével, mostantól azonban lelassul. Ezért volt annyira fontos a terhesség korai szakaszában a súlygyarapodás és a helyes étrend. A négyes ikrek ilyenkor általában már a világra jönnek.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:22:20


A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén ...


Tíz napon belül kétszer esett teherbe egy ausztrál nő

Tíz nap különbséggel fogant ikreknek adott életet egy ausztrál nő, akinek korábban azt mondták a szakemberek, hogy talán sohasem fog teherbe esni.


Az apa dohányzása fejlődési rendellenességet okozhat

Azoknál a gyerekeknél, akiknek apjuk még a fogamzás előtt dohányzott, háromszoros az asztma veszélye a nemdohányzókhoz képest.


Két éven belül három ikerpárt hozott a világra egy kansasi nő

Két éven belül már a harmadik ikerpárt hozta a világra egy 20 éves kansasi nő, ami nőgyógyászok szerint nagyon ritka jelenség.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^